2023. november 23., csütörtök

Általános pánik

 


James Ellroy: Általános pánik




                                                 







James Ellroy vitathatatlanul a krimi műfajának egyik legkülönlegesebb és legszokatlanabb írója napjainkban. Brutális, nyers, fekete komédia ez a krimi, illik a sorba a Szigorúan bizalmas vagy a Fekete Dália mellé.

Ennek a legújabb műnek a narrátora, Fred Otash, a korszak leghíresebb botránymagazinja számára információkat gyűjtő, híreket szállító korrupt zsaruja. Mint Ellroy minden regényében, ez is egy hullámvasút, szinte minden oldalon elképesztő fordulatok, kínos sztárhírek és a bűn legmélyebb tengere fogadja az olvasót. Ellroy naturalisztikus egyszerűségében bemutatja kedvenc korszakát, az ötvenes évek világába visz az út. A noir elmaradhatatlan eszközei nyers valóságukban vannak a  jelen a krimiben. Tökéletes korrajzot kapunk a lapokon.

A Los Angeles-i sztárvilágban történetekről tájékozódhatunk. A fertő és a bűnözés kéz a kézben jártak. Izgalmas és meghökkentő volt az 1950-es évek elején történt eseményekről olvasni. Kicsit emlékeztetett a mi rendszerváltozás utáni életünkre, amikor berobbant a "Kacsa magazin". 
A hírességekről kíméletlenül lerántja a leplet, változatos témákról szólnak a hírek. Ami persze több mint kínos a célszemélyeknek. Az élet árnyoldala, ital, kokain és szex áll a középpontban, a fényes estélyek hátterében. Politikusaink, filmsztárjaink, feltörekvő színésznőcskék, gyilkosok és izomagyú gengszterek korrupt és mocskos világa ez. Szórakoztató a szókimondóan nyílt, őszinte és meglepő események sora. Ennek a történetnek a nagy része Caryl Chessman emberrablási és gyilkossági perére épül, amely néhány évig alapjaiban rázta meg a művészvilágot Los Angelesben. Freddy gonoszul szórakoztató hangján szól a krimi, lealázza keményen az 1950-es évek Hollywoodját. Ez egy lendületes mese a korrupcióról, a mindent átható bűnről és a megváltásról. Mindenkinek akad takargatni valója, erkölcsileg különösen.

Valójában mi is történt Los Angeles-ben, amikor találkozunk a fiatal és feltörekvő James Deannel, Marlon Brandóval, Natalie Wooddal, de itt van velünk Montgomery Clift, Burt Lancaster, Liz Taylor vagy a kihagyhatatlan Jack Kennedy szenátor és Marilyn is. A filmstúdiók világát a szenny és mocsok járja át, a csillogás mögött igazi lelki fertő van. Túl sok a fiatal, szerepre vágyó színésznőcske, a szereposztó dívány működik. A közönség sok minden nem tud, nem láthat: nem tudathatják, hogy Rock Hudson meleg. Erre szinte összeesküvés szerveződik, hogy feleséget szerezzenek neki..., a bulvárlapok azoknak az olvasóknak adnak napi morzsákat, akik szeretik azokat a fergeteges pletykákat amelyeket csak Hollywood tud nyújtani, és ebben Freddy Otash is alaposan kiveszi a részét. Pénzért valóban bármit, semmi nem drága, minden eladó. Az emberi lélek is. 

Az első kézből érkező hírekben madártávlatból láthatjuk Los Angeles történetének egyik legkorruptabb igen mocskos időszakát. A sztárok mellett a város is főszereplő a történetben. James Ellroy elvisz minket egy vad körútra, olyan sztárhíreket oszt meg velünk, amit gondosan leplezni akarnak az érintettek. Akárcsak Ellroy többi regényében, alaposan feltárja és hihetően megidézi egy mára eltűnt világnak a pillanatait, szereplőit. A tények és a fikció ezen keveredése természetesen az alapja Hollywood mítoszainak, és ezen a ponton akár a tágabb amerikai kultúrának. Ellroy tudja miről ír, ügyesen keverednek a valódi és a kitalált szereplők, események.

A noir modern mesterétől egy valós hollywoodi krimit kapunk, zajos hancúrozásokkal, droggal, gyilkossággal és mocsokkal meghintve. A szerző maximális hatékonysággal dolgozik, Freddy a szélhámos zsaru, a Bizalmas sztármagazin alapítója könyékig más szennyesében turkál, zsarol, ha kell gátlástalanul gyilkol. Ezzel előrevetíti a napjaink idegborzoló internet világát vagy a hasonló stílusú újságok létjogosultságát. Azt gondolhatnánk, ez a múlt, de napjainkra is csupán a szereplők változtak.  Nincs új a nap alatt. Hollywood aranykora a szennyben úszik, ha bepillantunk a kulisszák mögé. A titkos légyottok, fényes partik, estélyek világa naturális valójában, pletykáktól átitatva tárul elénk. Ördögien gonosz, mégis szórakoztató az összetett történet. Ellroy a bűnügyi irodalom élő klasszikusa. Regényei messze túlmutatnak a krimi műfaján. A karakterábrázolás és a korrajz ezúttal is mesteri. Az emberi gyarlóságot kendőzetlenül tárja az olvasói elé.



ITT kedvezménnyel megvásárolható a krimi!
 


                                   

JAMES ELLROY az amerikai krimiirodalom élő klasszikusa, karcos és minimalista stílusa összetéveszthetetlen. Legendás L. A. Kvartettje (Fekete Dália, A nagy sehol, Szigorúan bizalmas, Fehér jazz) és Underworld U. S. A. című trilógiája számos díjat nyert. Több regényéből nagy sikerű filmet is forgattak. Ellroy 1948-ban született Los Angelesben, és jelenleg is ott él.









Jaffa, Budapest, 2023
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634757849 · Fordította: Dési András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése