2023. november 11., szombat

Nap ​aranya, Hold ezüstje



Mészöly Ágnes: Nap ​aranya, Hold ezüstje
Felnőtt mesék Viive Noor képeihez






                                                






Az olvasó embert elsőnek a mesék világa ejti rabul. Biztosan van mindenkinek néhány meghatározó meséje élete korai szakaszából. Ezek megkerülhetetlenül népszerűek, segítik az érzelmeinket és a fantáziánkat életre kelni. A klasszikus, vagy a népmesék varázslatos világa mindenkit lenyűgöznek ebben a korban. Mészöly Ágnes meséi a nagyobb kamaszoknak, felnőtteknek szólnak. Kicsit az élet árnyékosabb oldalát mutatja be, ahol nincs feltétlen hepiend. Elgondolkodtatóak ezek a mesék, a hagyományokat követve visznek a valóság felé. Letisztult szövegei, karakteres képi világa látványosan kel életre az olvasó előtt. A könyv már az első oldalakon beszippantott, rabul ejtette gyermeki énem. A lírai történetek működnek, kalandos, varázslatos világú mesék váltják egymást, néhol a borzongató misztikummal keveredve. Mészöly Ágnes ebben a zsánerben jól ír, meg tudja szólítani a felnőtteket, nem okozott csalódást. Mészöly Ágnes írói munkásságát nem ismerem, számomra új felfedezés volt.



Csoda itt is akad, a szereplők közt királylányok, szegény, legkisebb fiú, tündérek és boszorkányok bukkannak fel. A lényeg, hogy tudjuk megélni és kimutatni az érzelmeinket, amit ezen mesék előhívnak életünkből. A szöveges és a vizuális látvány nagyon egyben van, jó kézbe venni is ezt az igényes kivitelű mesekönyvet. Néhány meditatív és elgondolkodtató történet segít kiszakadni a hétköznapokból. Tizenhárom mese ad felüdülést, remek kikapcsolódást. Tökéletes atmoszférát ad, hogy a meséket Viive Noor észt illusztrátor különleges világú képei ihlették. Izgalmas az alapötlet, a képek hangulatukban is nagyban hozzájárulnak a történetek egységéhez. Szürreális, néhol varázslatos, picit félelmetes, vagy titokzatos, misztikumba hajló mesékből nekem a címadó mellett a Szírá és Drisnavár szerelmét megörökítő mese lett a kedvencem. A beteljesületlen szerelem mindig megkapó. Megtudhatjuk a fehér lótuszvirág titkát, amihez a szerelem tökéletes háttér. A grafikák itt különösen illenek a meséhez, ami szívhez szólóan bájos. Viive Noor képei lenyűgözőek, furcsa atmoszférát keltenek előttünk.

Tanulság nélkül nincs mese. Kiemelkedik még szerintem A kereskedő lánya, ami a végtelen, rabul ejtő szeretetről mesél döbbenetes erővel. Misztikummal átitatott A verébboszorkányok, A sellő éneke. Imádtam az Aki értette, mit mond a szél mesét. A különleges képesség jó dolog, de lehet nyomasztó teher is ezen mese üzenete. Minden mesében működik a varázslat, ami az olvasó képzeletét megmozgatja. A szöveg és illusztrációk egysége pazar, lenyűgöző ez a szerencsés egybeesés. Ezeket a meséket lehetetlen nem szeretni. Különleges élménnyel gazdagodik, mind látványban, mind pedig élményben, aki elolvassa a meséket.





                    
Mészöly Ágnes: (Budapest, 1971. március 1. –) író, költő, pedagógus.
A Nemzetközi Pető Intézetben szerzett konduktori végzettséget, hivatását azóta is gyakorolja. 2006 óta jelennek meg elsősorban gyerekeknek és kamaszoknak szóló meséi és regényei. 2018-ban megkapta a HUBBY "Az év szerzője" díját.





Trend, 2023
104 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156469137 · Illusztrálta: Viive Noor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése