2024. május 7., kedd

Hiba ​volt idejönnöd

 


Jeneva Rose: Hiba ​volt idejönnöd






                                           






Furcsa érzéseket hagyott a regény. A hangulata, a szereplők jók, bár sablonosak. Vagy szépek, okosak, de ravaszak, vagy ostobán hisztisek. Érezhetően mindenki titkol valamit, mindenki terhelt lelkileg. A sok klisé ellenére mégis jól felépített, működik a történet. Jeneva Rose tényleg mindent bevet, hogy egy olvasható és izgalmas krimit produkáljon. Olyan ez, mint egy fülbemászó, egynyári sláger, vagy egy tuti hamburger. Megfog, vitt a történet, de túl mély nyomot azért nem hagy maga után. A végső csavar valóban elég meglepő, mondhatni szokatlan, ami pozitívum.

Egyik főszereplőnk Grace Evans, egy túlhajszolt New York-i nő, aki teljes menekülést keres mozgalmas életéből. Lefoglal egy szobát egy farmházban, a kies Wyoming közepén. Már az érkezése is szokatlan lesz. Amikor megérkezik az idilli kiruccanásra, örömmel tapasztalja, hogy a tulajdonos egy vakítóan kék szemű, sportos, jóképű férfi, Calvin Wells. Akinek fő erénye még, hogy olyan "hasizma van, mintha vésővel faragták" volna... Szinte látszólag minden tökéletes. Ő a másik fontos szereplő, aki minden lehetséges módon a nő kedvébe jár. Megédesíti a nyaralás perceit, szórakoztatja a nőt.

Grace rájön, a nagy magányban azért van, aminek nem nagyon örül: a mobiltelefon-szolgáltatás hiánya, de a kocsija is javításra szorul. Szerelő persze, közel s távol sehol... Tökéletesen idilli tájleírásokat kapunk, a kisváros megjelenítése, hangulata működik. A szereplők előbb-utóbb kiderül, mind titkolnak valamit. Mindenki terhelt, zavaros lelkületű, felbukkan néhány ex barát, szerető, akik tovább bonyolítják az eseményeket. Calvin körül sűrűsödik a homály. Olvasmányos, szépen alakul a történetet, néhol kifejezetten izgalmas is. Itt valóban a könnyed kikapcsolódás, a szórakoztatás az elsődleges. Nem kell nagy csavarokra, meglepetésre számítani, de az elsőre érezhető, valami sötét titok lappang a háttérben. Ami ad egy lendületet a történéseknek, kíváncsivá teszi az olvasót.


A seriff többszöri látogatása egy eltűnt nőhöz vezet. Az az érzés, hogy valami nincs rendben a tanyával, lapról lapra fokozódik. Nyugtalansága ellenére a két főszereplő összetart, és ahogyan várható, beindul a romantika, a szerelmi szál. Azonban ahogy közeledik Grace távozásának ideje, a dolgok egyre rosszabbra fordulnak. Ami játékos románcnak indult, hamarosan hazugságok bonyolult szövedékévé áll össze. Felváltva olvashatjuk a Grace és Calvin monológjait, belső érzéseiket. Bár a hirtelen szerelem ott vibrál mindkettőjükben, a titok kimondatlanul is elválasztja őket. A két szereplő között afféle macska – egér játék alakul ki. Olyan "senki nem az, akinek látszik" érzést adva ezzel a kriminek.

A könyvben előforduló egyre furcsább események sokasága ellenére, beleértve a kísértetház-témát, olvashatunk állatmészárlásról, szerelmes vadromantikáról, vadállatok támadásairól, a mellék karakterek hátborzongató és idegesítő alakok. A városlakók egy rosszul működő család titkait és az egyéjszakás kalandokból származó őrült exeket, tényleg bevet mindent a szerző. Soha nincs unalmas pillanat, mert a feszültség folyamatosan fokozódik, visz a történet, minden könnyed butasága ellenére. Mindegyik karakter egyre hátborzongatóbb módon viselkedik, lassan lehull az álarc róluk. Igazából mindannyian gyanúsak. Néhol kifejezetten sötét és hátborzongató atmoszférát teremtenek.

Nincsenek benne túl nagy újítások, de működik a történet. A kliséhegyekből építkező krimi, ami valahogy mégsem túl zavaró. Jeneva azért tud valamit. A feszültség adagolása és a történetvezetés jól eltalált. Néhány karakter döntése pedig kifejezetten idegesítő, eleinte érthetetlen, ami jól szórakoztat azért. A szöveg könnyen olvasható, sodró lendületű, akciódús, mégis egyszerű. Egy szórakoztató, de közepes ponyvakrimit kap az olvasó. Mint egy tetszetős, könnyed, egynyári sláger a nyaralás mellé. Nem az év krimije, de egynek egészen jó, ha nincsenek nagy elvárásaink. Túl nehéz dolga nem lehetett a fordítónak sem. Egy könnyed, szórakoztató krimi, ami mégis "beránt". Olvastatta magát, és igen, a valóban meglepő, szokatlan végső csavar miatt is érdekes elolvasni. Picit tébolyult történet, ahol sosem tudhatod, mire is számíthatsz igazán.












Magnólia, Budapest, 2024
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635982387 · Fordította: Vraukó Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése