2023. november 8., szerda

A ​lány, akinek semmi sem drága

 


Karin Smirnoff:
A ​lány, akinek semmi sem drága

(Millennium 7.)




                                              





"Nahát, Mikael Blomkvist, ezer éve nem találkoztunk!"




Lisbeth Salander története már a harmadik íróval, Karin Smirnoff-val folytatódik. Smirnoff szerintem először is rettentően bátor nő, hogy be merte vállalni a folytatásokat! Három könyvre szerződött (lehet emészteni), felkészülni, tehát lesz 8-9. rész is. Igen tudjuk, Stieg Larsson Millennium-sorozata egyedülálló, lebilincselő trilógia. Biztosan kap a regény hideget - meleget, jó magyar szokás szerint... de Karin szerintem nagyszerű munkát végzett azzal, ahogyan elkapta a krimi hangulatát, és izgalmassá tette. Erősen megközelítve a történettel az eredeti, Larsson-féle koncepciót. Szóval, Lisbeth Salander és hű segítőtársa, Mikael Blomkvist visszatértek. 



Gyönyörűen és titokzatosan indul a krimi. Már a nyitás megfogott. Érezhető Karin mestere a szépirodalomnak is. Néhány hete jelent meg idehaza első nagy sikerű regénye, (eddig négy egyéb könyve jelent meg, tehát tud írni a hölgy), ennek olvasása után lett bizodalmam nekem is a Millennium 7-hez. Ez újra megerősített abban, hogy a skandináv krimik mélyebben, jobban érthetők azoknak, akik a szépirodalmukat is olvassák. Ez a történet is jóval többről szól, mint egy átlagos krimi.
A végtelen erdő és pusztaság, a hideg és a magány, mellé a társadalmi problémák ábrázolása hibátlan. 
A Takarító és a madarai, a sasok világa pazar leírásokban jelenik meg. A történet sötét, mozaikjai tökéletesen illeszkednek, több meglepetés vár az olvasóra. A végére az is kiderül, ki is valójában a Takarító... akinek azért van lelkiismerete. Nincs üresjárat, van viszont erőszak, zsarolás, és szerelem. Nagy örömömre a motorosklub tagjai is feltűnnek. Alapos betekintést kapunk az emberi lélek sötétebb oldaláról, mindenféle érzelmek vívnak csatát. Nem vérgőzös akciókrimi, de mégis nagyot üt. A lélektan, a családi kapcsolatok áll a középpontban, de nem válik érzelgőssé. Jól megírt történet, ami nem enged el, fogva tartja az elmédet, a gondolataidat. Talán picit (stílszerűen) a széllel szembe megyek, de csak ajánlani tudom. 

                               
A Stieg Larsson teremtette világhoz eddig ez áll legközelebb. Most érzem csak, hogy Lagercrantz folytatásai valóban mennyire gyenge utánérzések. Karin klasszissal jobb. Ez a rész sokkal jobban tetszett, mint a sorozat előző néhány könyve. Természetesen érezhető az íróváltás (még jó!!). 

Ha a tényt végre el tudjuk fogadni, hogy Stieg Larsson sajnos már 19 éve! nincs köztünk (2004. november 9-én távozott, alig 50 évesen), akkor ez egy igazán fordulatos, remek krimi. Ahol a két főszereplőt éppen Lisbeth Salander-nek és Mikael Blomkvist-nak hívják.


Nem mellékesen, bőven akad a kriminek mondanivalója is! Rettegve olvastam az energiaválságról, a szélerőművek telepítését, a természet feldarabolását, a rénszarvastenyésztők kiszorítását. A nálunk is mindenfelé épülő, heves vitákat generáló akkugyárak jutottak eszembe. A táj sebei mellett több izgalmas kérdést vet fel a történet. Ezzel bele is csöppentünk a történet közepébe, a fehérgalléros, gazdasági bűnözés világába. Csalás, zsarolás, korrupció, hackerkedés, emberrablás, kenőpénzek cserélnek gazdát. A tét nagy, de az emberélet nem számít. Tetszett a néhány finoman beépített visszautalás a sorozat első három részére, már a cím is afféle tisztelgés Stieg Larsson előtt. Igazán jó végig az atmoszféra, a feszültség idegőrlő, ahogyan a végére összeáll a kép. Különös hangulatú, egyéni stílusú, irodalmi igényű írás.

Változás közeleg Svédország távoli északi részén: a kiaknázatlan természeti erőforrások valóságos aranylázat váltanak ki a bűnözőkből. Pályázati pénzek, országos megrendelések, nem kevés lehetőség forog kockán. Mindeközben Stockholmban is új szelek fújnak. A Millennium folyóirat megszűnt...podcast lett belőle, Blomkvist alól váratlanul kihúzták a szőnyeget. Felesleges lett, megöregedett. Ez már nem az ő világa, nem is tud mit kezdeni ezzel a helyzettel. Látott már szebb napokat is, ez a lelki vívódása elég szemléletes. Még szerencse, hogy egyetlen lánya férjet talált, így Mikael észak felé tart az esküvőre. (Ami később a krimi egyik csúcspontja lesz). Leendő veje ugyanis a városka polgármestere... Amikor a suttogások mögött meghúzódó igazság erőszakba csap át, Blomkvist utolsó reményeként váratlanul megjelenik a kisvároskában Lisbeth Salander.


Nem egészen önszántából van ott Lisbeth. A család az család, hirtelen felbukkan egy távoli unokahúg, Svala, akinek az anyja számi származású és eltűnt. A lány pontosan ugyanabban a betegségben szenved, mint Lisbeth. Érdekesnek találtam Lisbeth unokahúgát, aki egy színes egyéniség, a krimi egyik fontos szereplője. Akár egy mini-Lisbeth, Svala ugyanolyan bátor és zseniális, mint a nagynénje.

A családi drámák mögött kibontakozó krimi jól és aprólékosan felépített. Salander és Blomkvist az összeesküvés és árulás erdejében, régi ellenségekkel és új barátokkal, a jeges északon erednek a bűnözők után. Ez jót tesz Blomkvist-nak, azonnal felébred benne az oknyomozó újságíró.

Karin Smirnoff engem meggyőzött! Igazán jól megírt és remek folytatása a Millennium sorozatnak. Ezúttal Lisbeth és Mikael Blomkvist a gazdasági bűnözők ellen szállnak szembe, miközben mindketten ugyanabban a városban vannak, és családi ügyeikkel foglalkoznak. A sztori pörgős és izgalmas, a végére csúcsosodott ki az események megoldásában. Ez egy magával ragadó, remek kiegészítése a Millennium-sorozatnak. Sötét, fordulatokban gazdag, okos krimi. Várom a továbbiakat Karin Smirnofftól. 


ITT kedvezménnyel tiéd lehet a krimi! 



                           
Karin Smirnoff (1964. szeptember 24.) svéd író, Umeå-ban született.
A debütáló könyvét August-díjra jelölték. A Jana Kippo-trilógia első részének köteteiből több mint 700 000 példány kelt el Svédországban. 2021 decemberében bejelentették, hogy Smirnoff lesz a Millennium sorozat könyveinek új szerzője.







Animus, Budapest, 2023
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636143435 · Fordította: Erdődy Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése