2018. október 28., vasárnap

Életszikra

Jodi Picoult: Életszikra




                                                             













Jodi ismét lenyűgözött! Egy erőteljes és provokatív, gondolkodásra inspiráló új regényt ad olvasóinak.

Az, hogy fontos és megosztó témákat dolgoz fel a regényeiben, már nem újdonság. Aki olvasott tőle, azt is fogja tudni a gyermekvállalás témája is felmerült az előzőekben. A Gyere haza esetében a főhősök azért küzdöttek, legyen, szülessen meg végre az a gyermek. Az Egyszerű igazság esetében is a terhesség és a szülés volt az alap. Az Életszikra a népszerű amerikai írónő, Jodi Picoult huszonharmadik regénye.



Most a másik oldalról közelíti meg és tárja elénk a dolgot. Az abortusz témaköre elég sok vitát fog kavarni, mégis elgondolkodtató, ahogyan Jodi nagy érzékenységgel, empátiával megírta ezt a regényt. Alapos és tényszerű a szereplők sorsának bemutatása. Nem áll egyik oldalra sem csupán arra ösztönzi az olvasót, hogy gondolkodjon. Nehéz kérdés, hogy az anya és a születendő gyermek jogai ne sérüljenek, mikortól számít embernek a magzat, honnan eredeztetjük a jogait? Csupán a születés pillanatától vagy a fogantatás az, ami számít. Gyilkosság az nem kérdéses, csupán az okok nagyon vegyesek és meghatározóak. Azt gondolom itt nehéz megtalálni az arany középutat. Jodi szereplői sorsában mind a két végletre ad frappáns és csattanós választ.


Az emberi jogok mellett Amerikában erősebben tüntetnek, komolyabban veszik. Egy abortuszklinika maga a fertő... ide jut be egy megkeseredett, vallási okokra hivatkozó ember, aki mint Isten meghosszabbított keze, lesújt. Véleménye szerint ő most jól megbünteti a bűnösöket, lövöldözni kezd. Teszi mindezt Mississippi államában, ahol a faji megkülönböztetés talán a legerősebb.

Válogatás nélkül esnek áldozatul az ott lévő emberek. Ápolók, orvosok, nők, fiatal lányok. Döbbenetes, talán a Tizenkilenc perc volt ennyire kemény, drámai történet. Az esztelen gyűlölet, a bosszú semmit nem old meg.
Az események Jacksonban, Mississippi-államában, egy női klinikán történnek, ahol többek között abortuszokat is végeznek. A személyzetet és az ügyfeleket folyamatosan zaklatják, ám ez a nap most más lesz: egy fegyveres belépett az épületbe, és elkezdett lövöldözni.

A képzett rendőrségi túsztárgyaló, Hugh McElroy hadnagy hamarosan a helyszínen értesül a fegyveres férfitól, hogy a lánya, Wren és a nővére, Bex is a klinikán vannak más ártatlan túszokkal. Ez jó időbe telik, hogy megtudjuk, miért vannak ott. Ez az egy zavart olvasás közben, hogy Jodi visszafelé meséli el a nap történetét. Az események eleje tulajdonképpen a regény végén indul, sok kérdésre ott illetve az epilógusban kapunk majd választ. Rögtön George véres támadásával indul el a regény, de az előzmények, okok és a következményekre a végén ad magyarázatot. Ahogy Hugh megpróbálja megérteni a lövöldözőt, bontakozik ki a történet.


A regény erőssége a karaktereiben is megnyilvánul. Egyszerre két párhuzamos történet bontakozik ki az olvasó előtt: George Goddard, a rendkívül dühös, vallásos ember, aki egy tizenéves lányát egyedül nevelő apja; és Hugh McElroy hadnagy, a képzett túsztárgyaló. A két férfikarakter kiemelkedően jól és alaposan megrajzolt. Nem lehet egyértelműen elítélni a vallási hite miatt ítélkező Gerge-ot. Hugh élete és imádott lánya kapcsolata pedig egyedülálló. Szerethető és szép történetük lesz a végére, nem kis csavarral.


Alapos és gondos a háttérmunka, ez érezhető. A mellékszereplők sorsa is kikerekedik, megismerjük életük sorsát, miért is jutottak oda, meghozva életük egyik legmegrázóbb döntését. A legérdekesebb talán Janine története, aki abortuszellenes aktivista. Ő miért is van a klinikán furcsa választ ad a regény. Az élet egyik legszebb része egy új élet, egy kisbaba születése.

A másik történet hőse, Dr. Ward, egy afrikai-amerikai orvos, aki abortuszokat végez. Az ő élete is tartogat meghökkentő fordulatot az olvasónak, elképesztő hátteret ad minden szereplő esetében Jodi. Le a kalappal, ismét merészen nyúlt egy nagyon megosztó témához. Kétségtelen lehet majd vitatkozni, elég ellentmondásos a téma, ám minden egyes helyzet más és más. Talán nem csak vitát generál a regény, de némi megértést is ad azok felé, akik erre a nehéz lépésre szánják magukat.




Jodi érzelmileg keményen megdolgozza az olvasóit. Azt súgja a regény, hogy a félreértés, a kétségbeesés, az együttérzés és bizalom hiánya mellé a véletlen mekkora hatással szól bele az egyén sorsába. Ami adott esetben tragédiához is vezethet. Picoult soha nem félt ellentmondásos témákkal foglalkozni. Erre talán az Apró csodák című regénye is jó példa. Most a legfontosabb kérdés természetesen az abortusz, de számos más kapcsolódó téma is felvetődik a jogi akadályok, a bürokratikus ügyintézés az egyik lényeges adalék. A magzat és az anya jogi védelme a másik. A születés, az új élet egy csoda. Vigyázzunk rá! Férfi olvasóknak is bátran ajánlom.


Az ÉLETSZIKRA ITT lehet a tiéd!



Jodi Picoult: 1966. május 19-én született amerikai írónő.

A Harvard és a Princetoni Egyetemeken végzett. Kreatív írást tanult. Több mint húsz kötet szerzője, irodalmi díjakkal elismert, a New York Times bestseller szerzője. 1992 óta jelennek meg regényei, idehaza kizárólag az Athenaeum Kiadó gondozza könyveit. 

Legismertebb regényei: A nővérem húga, Szívtől szívig, Házirend, Elrabolt az apám, Vezeklés, Sorsfordítók, Tizenkilenc perc, Apró csodák, Ítélet.









Athenaeum, Budapest, 2018
368 oldal · ISBN: 9789632938622 · Fordította: Goitein Veronika








Picoult soha nem habozik ellentmondásos témákkal foglalkozni, és nem is ebben a legújabb munkában. A legfontosabb kérdés természetesen az abortusz, de számos más kapcsolódó téma is szerepel: a jogi akadályok, ok az orvosok és az ápolónők, ezek a klinikák, az érvek és ellen, az esetek, ahol az abortusz tűnik megfelelőnek, a fallacies akik a magzat védelmét és az anyát védő törvények közötti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése