2016. május 26., csütörtök

Nagytestvér

Lionel Shriver: Nagytestvér 




                                              




Az írónő legismertebb regénye a Beszélnünk kell Kevinről, amiből film is készült. Most ismét a családot állította a történések középpontjába. A probléma ezúttal az elhízás, a túlsúly és annak okai, hatásai. Nem tévedek vele nagyot, ha azt mondom ez is mindenkit érint, napjaink "súlyos" gondja ez.



Mondhatni valódi családi háromszög történetet, igazi drámát olvashattam. Főhőseink Pandora, a sikeres vállalkozó, és az asszony egészség-sportmániás férje Fletcher. Ebbe az idilli, jól működő házasságba érkezik rokonlátogatóba Edison, a nő rajongva szeretett bátyja. A meglepetés és a konfliktus tálalva: Edison az utóbbi négy évben, mióta nem találkoztak csúnyán elhízott... nem ismerni rá, kifordult önmagából. Mi történhetett a férfival?

A döbbenet kölcsönös, ám az illem is azt kívánja az okokat ne firtassuk, ne ássunk mélyre, mi van
a mértéktelen zabálások mögött. Azonban ez elkerülhetetlenné válik, Pandora egy idő után mégis kénytelen a sarkára állni, mondhatni falhoz szorítja Edisont: valljon élete kudarcairól.
Mi történt a sikeres jazz zongorista, menő és egykor karcsú, magas férfival? Mi okozta az elképesztő elhízást? Válás, sikertelenség, és a család elvesztése, elmagányosodás áll a lelki háttérben. Fiával nincs kapcsolata, összeomlott, nem találja önmagát. Kifelé vidámnak tűnik, próbálja a látszatot fenntartani, kevés sikerrel. Az evésbe menekül. Egy bizonyos koron túl már minden hizlal. Zabál,
ez ad örömet és vigaszt a férfi számára. Igazán ismerős helyzet lehet mindenkinek.

A túlsúly további sorozatos problémák forrása lesz. Az egykori boldog családi élet romjain háj növekszik. Lelkét a zsír és némi humor védi. Edison pontosan tudja, látja az okokat, ám nem képes már tenni semmit. Belefásult, beleunt, hogy hosszú évek óta sikertelen, képtelen visszatalálni előző életéhez. Már a zenélés sem ad örömet neki, nem érzi magát motiválva, hasznosnak. Egy idő után fárasztó a karakter humora, mégis szerethető és szánni való lesz. Esendő, mint mindannyian.

Miközben a férfi rövid idő alatt feléli húgáék élelmiszerkészletét, összetöri Fletcher saját készítésű, egyedi székét, a gyerekek is okoznak gondot.
A lázadó korszakát élő tizenhét éves mostohafiú unja a középiskolát, nem akar egyetemre menni. Edison zenészélete ad ehhez lökést neki, lelép.. Fletcher örjöng...

és ultimátumot ad feleségének Pandorának: szabaduljanak meg Edisontól. A kis húg, aki mindig felnézett imádott nagy testvérére Edison mellé áll és kézen fogja. Nem akarja, hogy halálra zabálja magát a bátyja. Visszavezeti az életbe. Aminek saját életére nézve is ára van. Vajon megérte neki?
A megismert helyzetek, családi kapcsolatok bizony ismerős pillanatokat adnak olvasás közben.
A humor adja magát, mégis komoly, elfojtott családi gondok lapulnak a mélyben, amik újabb problémákat vetnek fel.

Kezdjenek el együtt fogyni, amihez Fletcher persze nem sok reményt fűz, jól meglepődik a nő választásán. Meddig vagyunk felelősek a rokonokért? Meddig terjed a testvéri szeretet, van-e határa az önfeláldozásnak? Elképesztő, amit Pandóra tesz: a kis hugica lesz a támasz, aki felkarolja és biztatja nagytestvérét, a szerepek felcserélődnek. Mindezeket a saját családja ellenében. Őrületes kihívás veszi kezdetét. Egy idő után Edison bevallja: fárasztó erősnek mutatkozni egy életen át.
Lelkében még mindig egy kisfiú lakozik a hatalmas háj alatt. Aki szeretetre, törődésre vágyik.

                   


Az egészségtelen életmód, stressz mellett társadalmi kérdéseket feszeget ezúttal is az írónő. Ami természetesen nem kevés humoros helyzet forrása lesz. Szórakoztató, önmagára ismerhet mindenki. Pontosan tudjuk mekkora probléma néha "csak" 5-10 kilótól megszabadulni. Utána pedig tartani a vágyott, elért súlyunkat. Nem csak a testvéri szeretet, a családi összefogásról mesél Shriver. A lelki okok leküzdése és a társadalom elfogadása, hasznosnak lenni is alap kérdések. Tartozni valakihez.
Meg lehet-e menteni valakit önmagától, meddig tart a testvéri szeretet? Önmagunk és testünk elfogadása, barátságban lenni a tükörrel szintén komoly akadály lehet. Felfelé könnyedén mennek a kilók, lefele komoly szenvedés, lemondás, életmódváltással van csak esély. Képes erre Edison?

Lionel Shriver remek stílusban filozofálgat az élet nagy kérdéseiről, mesél, mi miért és hogyan történt. Ám a lényeg a végén rejlik. Nem mesélek erről többet, bár sajnos sejthető. A sikerért szenvedni kell, ára van. Az összetartás, családi kapcsolatok életünk nagyon fontos és meghatározó erejét adják. Lehet gondolkodni, önvizsgálatot tartani. Esetleg a mérlegre állni... A múlt hibáit ne kérjük számon a jelenben.
Itt és most kell úgy élnünk, hogy életünk élmény legyen. A napi örömök mellett figyeljünk és törődjünk egymással. Utólag már nem lehet ölelni, simogatni, ami elmúlt nem lehet visszahozni.
Enni is lehet, hiszen az is élvezet. Csupán a helyes mértéket, mennyiséget kell megtalálni.







Lionel Shriver: (1957 május 18) amerikai író, újságíró nő. Legismertebb regénye a Beszélnünk kell Kevinről, amivel Orange-díjat nyert.

További kötetei között a National Book Award-döntős Ennyit erről, a New York Times bestseller Születésnap után címűek a legismertebbek. Újságcikkei jelennek meg a Guardianben, a New York Timesban, a Wall Street Journalben és számos egyéb sajtótermékben. Londonban és a New York-i Brooklynban él.






GABO, 2016


368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634061694 · Fordította: Komló Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése