2016. május 3., kedd

Az Arany Horda árnyékában

Urbánszki László: Az Arany Horda árnyékában 
- Anno Domini 1245 -




                                                                                     






„Urbánszki született író… elképesztő szeretettel és tisztelettel dolgozza fel a választott korszakát.”
– Bán Mór 









Urbánszki László nagyszabású történelmi regényfolyama a Vérszagra gyűl című kötettel vette kezdetét. A tatárjárás korába, majd az utána következő időszakba kalauzolja el olvasóit. Az ország újjáépítése nem kis feladatot ró IV. Béla királyra. Színes, fordulatos kalandok, harcok és csaták során árulás, ármány és szerelem színesíti az események menetét a regényekben.
A szereplők karaktere és jellemfejlődésük jól követhető az egyes részekben. Szerethető, esendő emberek, minden hősi pátosz nélküli hősök. Humora és ízes nyelvezete eredeti, üde színfolt a történelmi regények olvasóinak.  


A sorozat főhőse, lelke Levente. Ő a mongol fogságból szabadult, magyarrá lett vitéz kiemelkedő alakja az egész sorozatnak. 1245 tavaszán járunk, amikor különleges megbízatást kap IV. Béla királytól. Társaival, hűséges harcos barátaival keletre kell utazzanak a fenséges Batu kán után, aki akkor már négy éve elhagyta országunkat. A Tündöklő titkos szándékait kellene kifürkészniük, ezzel indul a regény.  A történet cselekményéről, fordulatairól többet nem is árulok el, de nem kevés váratlan veszély leselkedik hőseinkre.  


                 



A tablószerűen megelevenedő képek, az árnyalt stílus és Urbánszki László remek mesélő tudása 
adja a regény szokásos fordulatait. Szokásos, mert elismerésre méltó az ötödik kötet esetében is fenntartani az olvasó érdeklődő figyelmét. A Hanza-kereskedőknek álcázott kis magyar csapat karavánját nomád lovasíjászok és páncélos bojárok is fenyegetik, támadják. Meglepő cselekben, álcázásokban és hadi praktikákban nincs hiány. A portyázó vérszomjas mongolok a fegyelem és hatalmas haderejük lévén aratnak hadi sikereket. Levente, Else és Lados mellett régebbi szereplők 
is feltűnnek a történések során. Az új szereplők közül a csodatévő, erdőlakó kislány Nyina alakja emelkedik ki. Az ő és Kecaj párosa, évődő ugratásaik sok humort csempésznek a véres történések sorába. Remélem ők a folytatásban is kapnak szerepet.Harcra és csatára, rablótámadásokra most is sok alkalom adódik. Ezek bizony látványos és kegyetlen drámákba torkollanak. Nincs kegyelem. 


A barátság, bátorság próbáit újra kiállják hőseink. Embert próbáló út a sivatagban, víz nélkül, orvlövészek tizedelik a mordvin és orosz harcosokat. Hiába az áruló, Levente merész és figyelmes, odaadóan védi a kánt. A magyaros virtus és harcmodor felülmúlhatatlan.  
Olyan része ez a korszak is a történelmünknek, amiről igen keveset tudhatunk. 
A sorozat és az írói fantázia segítségével bővíthetjük ismereteinket. A társadalmi formák, az uralkodók egymáshoz való viszonyairól is megtudhatunk érdekes dolgokat. Érdekszövetségek, a hatalom megerősítése, védelme a cél. A királyi palota, a kán birodalma és a katonai táborok, harcmezők hangulatából is kap ízelítőt az olvasó. Ahogyan az elpusztított falvak szegényeinek küzdelme a mindennapi életért is megjelenik.  

Hogyan ér véget a történet, sikerül-e a titkos küldetést teljesíteni hőseinknek, ki és hogyan éli túl
a sok akadályt kiderül a regény végére. Izgalmas kalandozás lesz ez a rész is, csak bátran!
A sorozat rajongóinak ismét remek kalandokat, izgalmas szórakozást ígér.







Az Anno Domini sorozat eddigi történetei:
 Vérszagra gyűl, Fegyver csörög, A lándzsa nemesei, A dalmát háború.








Gold Book, Debrecen, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634263976 · Illusztrálta: Szendrei Tibor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése