2016. május 10., kedd

Clifton-krónika 3. - 4.

Jeffrey Archer: Féltve őrzött titok 
 Clifton-krónika 3.




                                                               







Lord Jeffrey Archer negyven év alatt több mint  35 regényt publikált. A sikert számokban lehet leginkább kifejezni: 97 országban jelennek meg könyvei, 33 nyelven. Az eladott példányszámok a 270 millió fölött járnak. Az életmű jelentős és fontos része a Clifton-krónika sorozata. Ennek harmadik és negyedik részéről olvashattok ebben az ajánlóban.




Jeffrey Archer egy szinte teljes századot felölelő családregényében a váratlan fordulatokat, az izgalmas emberi történeteket, a nem mindennapi életeket örökít meg. Majd az idő eldönti és Apám bűne című első két részről itt olvashattok bővebben, katt a kiemelésre.

Szeretem a családregényeket, ezt a sorozatot tényleg nem szabad kihagyni! Lord Archer valamit nagyon tud: mesélni! A saját életének eseményeit mesterien építi be regényfolyamába. Giles Barrington képviselővé választásának eseményei, a kampányról festett kép is ezeket mutatja. Az ötvenes évek angol választási harcai, az önkéntesek és a médiamegjelenésekről ad szemléletes képet. Nem csak a lejárató cikkek, de a tisztességtelen csalás is része ennek. Lord Archer mielőtt az írásnak szentelte idejét parlamenti képviselő volt 1974-ig a felsőházban.

A Clifton és Barrington családról szóló hétkötetesre tervezett sorozat harmadik része a
Féltve őrzött titok. Az olvasó persze tudja, ismeri ezt a titkot, amit a család féltve őrizget.
Rendre felvetődik, el kellene mondani, de mikor? Erre igazából soha nincs jó pillanat, aminek
sajnos súlyos ára lesz. Egy szimpatikus szereplőtől búcsúzunk el a regényben. Pontosan úgy,
mint az életben. A második világháború utáni időszakot bemutató epizódok nem hoznak igazi megnyugvást szereplőink életébe. Van itt egy váratlanul megváltoztatott végrendelet, ami nem kis meglepetést kelt, örökbefogadás, pénzhamisítás és maffia is. A problémák egy része ugyan megoldódni látszik, mikor újabbak merülnek fel. Don Pedro Martinez személyében. Ő egy gátlástalan, minden erkölcsi normát nélkülöző, aljas alakja a történéseknek.

Giles első házassága is viharosra sikeredik. Nem akarok poéngyilkos lenni, miközben olvastam
jól szórakoztam. Új karakterek is feltűnnek, Archer mesterien vezeti a szálakat.  A már jól bevált
a szereplők váltott szemszögéből kibontakozó drámákon át ismerjük meg az események menetét.
Sok apró humoros epizódot is beépítve az adott korszakról. Sokat megtudhatunk a társadalmi etikettről annak fontosságáról. Az angol arisztokrácia szokásai, gondolkodása jól megjelennek a sorokban. Különösen tetszettek a képzőművészeti részek, információk.
Ez a rész 1945 és 1957 közt követi a szereplők sorsát.

Harry Clifton íróvá válását is nyomon követhetjük. Ízelítőt adva az amerikai média működéséről a bestsellerek keletkezéséről. A családi drámát nem nélülözi egyik rész sem. Ármánykodások sora színezi az eseményeket. A napi élet alakulása a repülőgépek terjedése a hajók ellenében, az idő jelentős és fontos tényezővé válását adja még a regény. Úgy mesél a mindennapokról, hogy nincs üresjárat. Végig leköti az érdeklődést a színes és váratlan fordulatokon alapuló családtörténet.

A befejezés tragikusan drámai, letehetetlenné teszi ezt a részt is, de nem árulom el a titkot, miért!

Eredeti mű: Jeffrey Archer: Best Kept Secret

Eredeti megjelenés éve: 2013
General Press, Budapest, 2013 és 2015
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636434724 · Fordította: Szieberth Ádám




Gondold meg, mit kívánsz! 
Clifton-krónika 4.


                                                                       





Lord Archer regényes élete remekül megjelenik, jól követhető a családregény negyedik részében is. A Gondold meg, mit kívánsz! címet viselő regénynek nem csak a címe kifejező, de a színvonalas borítója is sokat elárul a történetről. A figyelmes olvasó egy gyönyörű, luxus-óceánjárót lát a képen, ami a regény történetének egyik fő szálát adja. A hajó elkészültét rengeteg vita és egyéb cselekmény előzi meg, amit nem taglalnék, de az IRA-csoportja is feltűnik... persze nem a jók oldalán.

Kétségkívül jelentős és nagy beruházás ez a társaság életében. Természetese akadnak olyanok,
akik örömmel néznék a csődállapot létrejöttét, a hajó elkészülését minden lehetséges módon akadályozzák. A képen a hajó két oldalán Anglia és az USA szimbolikája látható.  A történelem alakjai, valós epizódjai remekül épülnek be a sorozatba. Nem csak a háború utáni újrakezdés, a gazdasági élet etikettje, vagy a nők előretörése és szerepvállalása is ott van a lapokon.
A művészeti háttér lenyűgözően sok apró információt hordoz. A történet lényege ezekben a
sokszor jelentéktelennek tűnő apró információkban lapul. A végére egy izgalmas és szórakoztató kalandokban bővelkedő részt olvashatunk. A karakterek színes és eredeti egyéniségek, még a mellékalakok esetében is hitelesek. Fisher őrnagy volt feleségét és a tőzsdei alkuszt emelném ki. Érdemes nagyon figyelni a részletekre, az angolok életének szabályaira! A becsület és tisztesség
nem csak üres szavak, tartalommal bírnak.

A család életét ismét több tényező nehezíti. A volt feleség egy igazi sárkány, aki nem tudja
elviselni a vereségét. Volt férje politikai karrierjét minden lehetséges módon igyekszik gátolni.
A kígyó méregfogát nem egyszerű kihúzni. A nő okoz még nem kevés bosszúságot a családnak.

Emma és Harry fia, Sebastian élete is veszélybe kerül, Martinez ármánykodása miatt. A történet továbbra is olvasmányos, a mese leköti, magával ragadja az olvasót. Meseszövése lenyűgöző.
Továbbra is csak ajánlani tudom, zseniális sorozat. Archer eléri, kíváncsivá tesz mi történik a szereplők életében. Aki eddig eljutott biztosan végig fogja olvasni ezt a szórakoztató és fordulatos családregényfolyamot. Az elvakult bosszú mindenképpen szörnyű dolog. Különösen, ha semmit és senkit nem kímélve, akár ártatlan áldozatok is lehetnek. Mi lesz a hajótársaság sorsa, hogyan zajlik
az első átkelés New Yorkba? Mi történik a Cliftonokkal, hogyan alakul a további sorsuk? Barringtonból lesz-e miniszter? 1957 és 1964 közt folytatjuk a családregény történeteit.

Szinte egyben végigolvastam ezt a részt is. Tényleg kiváló sorozat. Emma harcai, Ficher őrnagy ármánykodásai, a háttérben lapuló fő-gonosz mesterkedései mellett az egyik legjobb karakter a zseniális bankár megjelenése Cedric Hardcastle részeit emelném ki. A befejezés szintén "nagyot szól"! Kérem a következő részeket!


Jeffrey Archer: 1940. április 15-én született 
A Clifton-krónika sorozatot 2011-ben kezdte írni. Ekkor 71 éves volt. Archer 32 éves koráig egy sort sem írt. Első regénye 1975-ben jelent meg.



A Clifton-krónika regényfolyam eddigi kötetei: Majd az idő eldönti, Apám bűne, Féltve őrzött titok, Gondold meg, mit kívánsz!

Következik: Erősebb a kardnál és Ütött az óra











Eredeti cím: Be Careful What You Wish For

Eredeti megjelenés éve: 2014
General Press, Budapest, 2014
432 oldal · ISBN: 9789636436483 · Fordította: Gieler Gyöngyi

2 megjegyzés:

  1. Keresnem ezt a ket regenyt megvetelre. Ha valaki tudna segiteni, megkoszonnem!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Szerintem bátran keresd meg a kiadót, tuti fognak segíteni! A General Press nagyon klassz kiadó, jó fejek! A sorozat 7 kötetes!

    VálaszTörlés