2016. május 23., hétfő

Matróz lóháton

Irving Stone: Matróz lóháton 
Jack London életrajza




                                                                             






Jack London gyerekkorom egyik kedvenc írója. Kedvelem és feledhetetlenül mély nyomot hagytak lelkemben kalandos, kutyás, a varázslatosan hideg-rideg északi életet bemutató írásai.
Ölsz, vagy téged ölnek. Aranyásók és egy kutya története A vadon szava 1903-ban jelent meg először. A XIX. századi aranyláz idején játszódó történet a  hűségről, barátságról, kiszolgáltatottságról mesél egy kutya szemszögéből tanulságokkal. Remek filmes alapanyag.



Jack London  (San Francisco, Kalifornia, 1876. január 12. – Glenn Ellen, Kalifornia, 1916. november 22.) amerikai író, elbeszélő, könyveinek népszerűsége a mai napig töretlen.
Az amerikai irodalom kiemelkedő és első nagy hatású, meghatározó alakja. Az emberi társadalom megreformálásáért küzdött, legkedvesebb szereplői vakmerő kalandorok, „éneklő” és „beszélő” kutyák, legkedvesebb színterei az erdő és a tenger voltak. Már fiatalon tizenévesen osztrigakalózkodott, 1893-ban fókavadász hajóra is elszegődött, amivel Japánig jutott. Korán megismerkedett az alkohollal, ami későbbi életére is jelentősen hatott. Sanyarú és nehéz gyermekkora volt, valódi mélynyomorban éltek. Apját, aki vándorasztrológus volt nem ismerte, törvénytelen gyerekként születik, nevét nevelőapjától kapta. Rikkancs, gyári munkás, fiatalon a börtönt sem kerülte el. Hajósinas, majd alig húsz évesen Amerika ünnepelt írója lesz. Nagy utat jár be.


A fantasztikus, kemény és rövidke életútja első meghatározó alakja Ina Coolbright a könyvtárosnő.
Ő figyelt fel a fiatal fiúra, adott kezébe könyveket, tanította a szerelemre, biztatta az írásra.

Jack London szenvedélyes életet élt, mindenben első, a legjobb akart lenni. Napi 18-19 órát is képes volt tanulni. Karrierje nehezen indult be, aztán hirtelen ívelt fel. Sikerei elképesztők lettek, ami a mai napig tart. Nagy elszántsággal írt, publikált, termékeny rövid élete során. Első házassága alig négy év után válással ért véget. 1905-ben elvette Charmian Kittredge-t, aki „London tökéletes lelki társa volt" . Rengeteget utazgattak együtt, segítette munkájában a nő. Utazásaik során a hajón is folyamatosan írt.


Élete vége felé betegségei és egy újabb csőd miatt került nehéz helyzetbe. Máig vitatott öngyilkossága. Matróz lóháton címmel Ő maga akarta megírni életét, sajnos erre nem jutott ideje. Elbeszéléseiben nagyon sok életrajzi elem van. A világtengereket bejáró, kalandokat kereső ember képét ismerhetjük meg ebből az életrajzból. Sok London mű születésének titkaiba is bepillanthatunk.

Ez a fantasztikus fickó nem mindennapi életet élt, alkotott és hagyott hátra. Valóban ÉLTE az élete, kalandokban nem volt hiány. Méltán megérdemelt sikeréért megdolgozott, megszenvedett. Kitartó igyekezete a mai embereknek is példaértékű lehet. Jó volt megismerni az életét, belelátni a kalandok valóságába. Kamaszként csak azok voltak amik fogtak, lenyűgöztek. Most az író, az ember is kirajzolódott a történetek mögül. Igazából Centauri Jákob botja regényének hatására vettem elő és nem bántam meg. Összegezve: Őt is lenyűgözte, megihlette a regényéhez, amit maximálisan megértek. Az örök kalandvágyó, kalandot kereső gyermek ott van mindenkiben.



Szenvedélyes természet szeretete nagyszerűen kirajzolódik írásaiban. Portréját hűen adja vissza Irving Stone írása, ami először 1938-ban jelent meg. Megismerhetjük London gondolkodását, politikai nézeteit és a nőkkel való kapcsolatát, erőfeszítéseit a sikerért. Szenvedéseiről is őszintén ír. Bátor, igazi kalandkereső kalandor volt, aki élményeit valós tapasztalatai alapján írta meg.


További érdekességek, képek : http://www.jack-london.org/ 
A Kossuth Kiadó 15 kötetes életműsorozatának „bónusza” 16. kötetként Irving Stone lebilincselő Jack London-életrajza.






Kossuth, Budapest, 2016


368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630983532 · Fordította: Radó György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése