2016. május 31., kedd

Visszapillantó - május

Visszapillantó - május 

                                   
                                         



"Ha az ember tud olvasni, barátokra talál, ezer kalandot él át, és mindenhová elutazhat."
Gilbert Delahaye



Május, te csodás!

Természetesen az április végi Könyvfesztivál itt csúcsosodott ki, erősen feldobta a hónapot. A moly.hu oldalon a szépirodalmi zsűri tagjaként is a finishez érkeztünk a tavalyi év termésének kiértékelésével. Olvasásra váró könyv volt bőséggel, sok esetben éjszakába nyúlóan, aminek két oka volt: nagyon jó és izgalmas volt a könyv (A bagoly röpte, Erősebb a kardnál, A halál Audival jár, Jelmezbál), hogy csak néhányat emeljek ki hirtelen,vagy a legerősebb és leghatásosabb motiváció a határidő! Leírni is alig merem, kétszer átszámoltam: húsz könyvet sikerült elolvasnom. Tényleg erős hónap volt!


A kedvencek, amiket nagyon nagyon ajánlok olvasásra a már említettek mellett:
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie. Ő már Ove történetével a kedvenc írók közé emelkedett, amit ezzel csak erősített. Elgondolkodtató és jó a történet az emberi kapcsolatokról. Ove zseniális, Britt-Marie meghatóan érzékeny lélek, nekem űberelte a nagyit, jobb volt. Ovét nem lehet… Backman nagyon jól ír, ismeri az emberi kapcsolatok belső világát. Bevitte a gólt a felső sarokba, becsavarta! A nő, akinek a szoknyája sem mer meggyűrődni, tűsarkúban, egyértelműen 5 csillag. Ha.


Jeffrey Archer Clifton-krónikái letehetetlen családregények. Nagyon tud mesélni, a történet izgalmaihoz érdekes hátteret adnak a huszadik század eseményei. Májusban három részt sikerült elolvasni: A féltve őrzött titok, Gondold meg, mit kívánsz és az Erősebb a kardnál. A szokásosnak mondható egyenletes színvonalon ír, mesél Lord Archer ezúttal is. Az is kiderül, mi Erősebb a kardnál…
Júniusban érkezik a legújabb rész az Ütött az óra is! Keressétek, olvassátok, érdemes. Kiváló sorozat!



A magyar szerzők mindig kiemelten kedvesek egy-egy olvasás, ajánló során. Grecsó Krisztián Jelmezbál regénye erős lett. Nagyszerűen felépített, összetett, karakterei élnek, hitelesek. A hónap neki még egy kerek évfordulót is hozott. Isten hozott Krisztián a magyar irodalomban! Szívvel-lélekkel író és Rájátszó.


Csikász Lajos a történelmi regényeivel került a kedvenceim közé. Remek meseszövés, humor jellemzi regényeit. Anjoukról szóló liliomos csokorja nem csak igényesen szórakoztat, de tanít is. Sok érdekesség van beépítve az akkori emberek életéről, gondolkodásukról, szokásaikról és hagyományaikról. Élmény volt olvasni ezt a sorozatot. A Haragvó liliomok a könyvfesztiválra jelent meg, míg a  Diadalmas liliomok a második a csokorban.


                                                                                                 

A másik történelmi kötet Urbánszki László: Az aranyhorda árnyékában volt. A sorozat ötödik részében hőseink a Tündöklő titokzatos tervét hívatottak kifürkészni. Izgalmas és fordulatos, véres és humoros ahogy az előzmények. Az Anno Domini című történelmi regénysorozat legújabb kötete alig ismert helyszínre vezeti el az olvasót: a mongol pusztítás után kaotikus állapotokba süllyedt Halicsi és Kijevi Fejedelemségek, valamint a világtól elzárt Arany Horda területére. Jól ismert hősei mellett felbukkannak a korszak és a térség meghatározó történelmi személyiségei, de a szerző most sem feledkezik meg a föld népéről. A történelmi regények a Gold Book Kiadó kiadványai! 


Még krimi: Egy klasszikus detektívtörténet: Maigret és a vérfoltos öltöny. Ez az egyik legkorábbiak közül való, frissen jelent meg az Agave Kiadónál. Sok életrajzi elemmel dúsított, pergő és izgalmas nyomozás részesei lehetünk.




Steve Berry a GABO Kiadó újdonsága, ide került a szerző az Ulpius-csőd után. Igazán jó helyre, éppen olyan szép kivitelű az új történet, mint az előzőek voltak, jól illik a sorba A Lincoln-mítosz. A könyv, azon túl, hogy izgalmas krimi, elgondolkodtató, nagyon komoly állásfoglalás is. Berry sosem volt még ennyire politikus, sosem volt még ennyire őszinte. További jó hír: érkezik A Templomosok öröksége is új kiadásban júniusban!







Szintén a GABO újdonsága a Kevinnel közismerté vált írónő új könyve. Lionel Shriver: Nagytestvér regénye a kövérségről – erről az össztársadalmi, ugyanakkor gyötrelmesen személyes problémáról – szól. Felteszi a kérdést, hogy mennyi áldozatot vagyunk hajlandóak hozni azért, hogy egy-egy családtagunkat megmentsük, és hogy vajon a szeretteinket lehetséges-e egyáltalán megóvni önmaguktól. A hazai borító nagyon kifejező, nekem tetszett, jobb, mint a kinti kiadásoké.



A magyar szépirodalmi zsűritagjaként Bartis Attila: A vége, Hazai Attila A maximalista, Györe Balázs: Halálom után eltüzelni és Gazdag József: Egy futballfüggő naplójából munkáit olvastam el. Ezekre hamarosan kitérek az Olvastam még rovat keretében.


Volt még két meglepően jó olvasásom. Gyerekkori kedvenc kalandjaim írójának, Jack London életrajza, aki szereti az ilyeneket (én nagyon) az keresse a Matróz lóháton kötetet, a Kossuth Kiadónál nagyon baráti áron elérhető. Irving Stone már Van Gogh életrajzával remekelt, most is.






A másik örömolvasásom (a dán Életrevalók) Kristian Bang Foss regénye: A halál Audival jár címmel életigenlő, csípős szatíra a Park Kiadó adta ki. Az író itt járt a könyvfesztiválon, közvetlen, barátságos, ez az első könyve magyarul. 2013-ban elnyerte vele az Európai Unió Irodalmi Díját.


Júniusi várhatóak: Mindenek előtt a második éves legfontosabb könyves megmozdulás 9-12-ig az Ünnepi könyvhét!  Blackout - Holnap már késő (már elolvastam), Rozsnyai János: Betyárkaland-ja. Krimik közül ami biztosan lesz: a Kolibri és a Mama, papa... folytatásai. Szépirodalom kedvelőknek hozom Száraz Miklós György új aparegényét, és jön Szabó Magda: Für Elise is. Lesz még természetesen egyéb más izgalmas újdonság is, de azt fedje még jótékony homály!


Májusi búcsú egy vers: Áprily Lajos: Marasztalnálak, májusom

Azúr szemed, látom, már messze néz,
sziromhavas lábad indulni kész.
Völgyünk csodája, tündér lányalak,
év gyönyörűje, hogy marasszalak?
Mi tudna késleltetve hatni rád?
Iszalagokkal kötném meg bokád.
A fáknak szólnék: sűrűsödjenek,
útrekesztő bozóttá nőjenek.
Szövetkezném a völgy rigóival,
legyen daluk kötő varázsú dal.
Szarvasokat vennék rá, hogy csapat
állja el agancsokkal utadat.
Tél-nyűtte testemet vetném eléd,
hogy lefogjam lábad lendületét.
Marasztalnálak, mert nem tudhatom:
találkozunk még, tündér hónapom?


Festmény: John Joseph Enneking (1841 –1916) Blooming Meadows



Köszönet, hogy olvastok! Köszönöm a megosztásokat, kommenteket a kiadók segítő együttműködését! Tartsatok velem júniusban is!  


Mindenkinek napsütéses, boldog nyarat, jó olvasási élményeket! 

4 megjegyzés:

  1. Kicsit növelted most az olvasásra váró listámat. Jack London A vadon szava nagy kedvencem volt, az önéletrajzokat pedig amúgy is szeretem, tehát a Matróz lóháton biztos, hogy olvasós. Grecsó Krisztián is majd később, de A halál Audival jár is eléggé felcsigázott. Bea

    VálaszTörlés
  2. Ennek őszintén örülök, jó választások! Fog neked tetszeni, mind a három, tuti. :)
    Az én listám is szokott növekedni, mikor olvaslak titeket!

    VálaszTörlés
  3. Grecsó Krisztián könyve az elolvasandók között van. Örülök, hogy többet megtudhattam Erdős Renée-ről, kár, hogy kevéssé ismert.

    VálaszTörlés
  4. A 20 könyv az tényleg sok! Kívánjak a következő hónapra is ennyit? Olvasandót és olvasói kedvet.

    VálaszTörlés