2016. június 1., szerda

Ami a szívedet brummja...

Kőrösi Zoltán: Ami a szívedet brummja... 
medversek




                                               


"Hogy mi is az a barátság? Hát kérdezz meg egy medvét!"













Kőrösi Zoltán gyerekversei kicsiknek és kicsit nagyobbaknak. Mindenkinek.
Vissza a gyerekkorba, az önfeledt, boldog játékok, versek és mesék világába. Mert gyereknek
lenni jó. Medvegyereknek különösen az, hiszen ami ott és akkor történik természetesen éppen
úgy hat a későbbi életünkre. Fontos gondolatok ezek, amik a kis bocsokat foglalkoztatják.
A medvebocsok mi vagyunk, ez nem kérdés. A világ dolgai medve(gyerek)szemmel. A gyermeki figyelem, gondolatok és észrevételek, afféle rácsodálkozások ezek, amik  megjelennek a versekben.
Felfedező, érdeklődő, játékosan okos brummogások.




A csokiorros macik szívét mi nyomja? Mi az, amin törik a buksijukat, örömöt, bánatot vagy éppen vágyat ébreszt bennük? Az élet jelentős kérdései medveszemmel. A mackónadrág és a rendetlen zoknik esetei különösen tetszett.  Milyen jó játék lehet akár a takarítás is, ha van egy labda! A porszívó-elefántról már nem is szólva.

Az örök medvék rokonságban állnak a fákkal és a madarakkal. Tudtad ezt? Akár repülhetnének is, míg a felhőket nézik vágyakozva. Természetesen minden rendes medve szereti a sütit, a málnalekváros palacsintát. Az alvás mellett az evés igen fontos feladat. Jó, ha akad néhány finom falat. Az sem meglepő, ha bizony a medvék is félnek a sötétben. Néha pedig a medvekönny is kicsordul. Ismerős pillanatok ezek, a medvelét titkai a mi titkaink is.

A közismerten focikedvelő Kőrösi a versekbe is becsempészte a labdát, a medvefocit. Mert mozogni kell, a foci pedig igazi csapatjáték. Ahol medvebarátságok szövődhetnek. A medveszív sem magányra termett. Nagyon emberi pillanatok jelennek meg a versikékben. Csodálatos megszemélyesítései magával ragadják az olvasót. Nagy Eszter szépséges rajzai remekül illeszkednek, jelenítik meg ezeket az érzéseket. Mind a figurák formái, színei finomak. Nem tolakodóak, nem vonják el a figyelmet, a kép és szöveg egységes kerek egészet alkotnak.

Érezhetően örömmel merült el ebben a világban Kőrösi Zoltán. Kedves és bájos, finoman humorral átszőtt versikéket írt. Cseppet sem gügyögős, nem bájolgó, komolyan vett érzésekről, pillanatokról olvashatunk. Nem csak gyerekeknek, vagy gyereklelkű felnőtteknek ajánlanám. Persze elsősorban ők, a nagyobb ovisok, vagy a kisiskolások a célközönség. A kisebbeknek felolvasásra a nagyobbaknak már önálló olvasásgyakorlásra is tökéletesek. Kőrösi jó érzékkel talált a gyerekekre. A rá jellemző, igazi  "Kőrösis" lett ez a verses könyv, okosan kikacsintós humorral.

Medve van ilyen is, olyan is, barna vagy fekete bundájú. A lényeg nem a "csomagolás", nem a
bunda. A belső számít, hiszen belül mindegyik medve. Ahogyan az embereknél is, ugye?
Kőrösi lelke ott van ezekben a sorokban. Humoros, mégis a szívem facsarodott sokszor olvasás közben. A szívemet megnyitotta, de könnyeket csalt a szemembe, pedig mosolyogtam is. A Szívlekvár sorai jutottal eszembe: "Nem csak az számít, hogy finom, hanem az is, hogy mit tesz velünk". Elvarázsol.
Ez egy utolsó ajándék, egy utolsó brumm a szerzőtől nekünk. Mi nyomhatta az Ő szívét? Ott van az is a sorokban, utolsó regényében.



A könyv fülszövege:
Kőrösi Zoltán medverseinek medvéi akár gyerekek is lehetnének, ahogy minden gyerek egy kicsit medvebocs is. Hol kicsit rendetlenek, hol kicsit lusták, de mindig nagyon szerethetőek.
Pláne, ha Nagy Eszter rajzait is látjuk a bukfencező, tortát evő, huncut kis bocsok mellett. És közben az is kiderül, hogy mi az, Ami a szívedet brummja.






Kőrösi Zoltán: Budapest, 1962. március 14. - 2016. február 5.
Író, film-forgatókönyvíró és dramaturg. 17 könyve jelent meg, néhány közismertebb:
A tárt szárnyú lepke (1996), Hentesek kézikönyve (1999), Orrocskák (2000), Budapest, nőváros (2004), Milyen egy női mell? Hazánk szíve (2006), Szerelmes évek - Gyávaság (2007), Az utolsó meccs (2012), Magyarka (2013), Szívlekvár (2014), Az ítéletidő (2016).





Manó Könyvek, Budapest, 2016
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032137 · Illusztrálta: Nagy Eszter

1 megjegyzés:

  1. Óó, imádom a macikat! És a macis verseket is! Kívánságlistán a helye. ;) Bea

    VálaszTörlés