2016. június 4., szombat

Blackout

Marc Elsberg: Blackout  
Holnap már túl késő






                                                                                       
"Ami a pénzügyi válságnak nem sikerült, azt most elintézi az áramszünet?"









Marc Elsberg osztrák író fikciós regénye 2012 -ben jelent meg. Azóta több, mint egymillió példány talált gazdára külföldön. Fikció, ami elgondolkodtat. A történet nagyon is mai, a lehetséges probléma pedig több, mint rémisztő. Összeesküvés-elmélet, ami könnyedén valóság lehet.


Mennyire bosszantó tud lenni, ha váratlanul elmegy az áram mondjuk egy vihar miatt. Esetleg a szabad napunk alatt van hálózatkarbantartás... ugye-ugye, mennyire hiányzik, mennyire idegesítő hiszen megszoktuk. Az élet egyik fontos, alapvető része az áramellátás akadálytalan biztosítása.
A történések napjainkban veszik kezdetét egy fagyos és hideg februári napon. Kisebb üzemzavart jeleznek a műszerek, amin a javító szándék, újraindítás sem segít.  Az olasz erőmű áramszolgáltatása előbb csak kimaradásokat, majd hamarosan sorozatos leállásokat hoz. Ezt követi a svájci, majd a német és svéd energiaszolgáltatók rendszerhibái, majd leállásai. Európa nagy része sötétbe borult. Nem percekre, néhány órára, hetekre!

Főhősünk Piero Manzano olasz informatikus egy igazi kisember, aki felfedezi a saját és szomszédja okos villanyóráiban a hibásnak vélt rendszerkódot, ami a sorozatos leállásokat is produkálja. Az energiaszolgáltatók küzdenek, de nem lelik a hiba okait, a rendszer felborul, leáll
és összeomlik. Ez már több, mint véletlen!

A következmények országosan is több katasztrófához vezetnek. Ebbe belegondolni is elképesztő. Sötét van, nincs fűtés, a bankkártyás fizetésekre sincs mód, tankolni sem lehet. a kórházi ellátások komoly gondjait már nem is kell vázolnom. Elképesztő méreteket ölt a fél Európát érintő probléma. A szakértők, és a kormányok nincsenek felkészülve. Egyenesen lehetetlennek találják azt, ami megtörténik. Ekkora problémát nem terveztek be, nincs a hadsereg sem felkészülve. valljuk be,
erre nem is lehet készülni. Víz és élelemhiány lép fel, tartálykocsik karamboloznak a sötétbe borult utakon. Az internet sem működik, a kapcsolattartás is komoly nehézségekbe ütközik.

Piero saját szakállára kezd nyomozni. Ugyanis ötletével hiába fordul a rendőrséghez, majd a főbizottságokhoz, nem veszik komolyan. Sőt, kiderül egykori hacker múltja emiatt őt magát vélik terroristának, aki be akar épülni a válságstábba. Az Europol terrorelhárató szakembere Francois  Ballard az, aki hosszas gondolkodás után ad neki egy esélyt, és meghallgatja. A problémák ezzel persze nem oldódnak meg Pieronak sem lesz könnyebb. A laptopjával keveredik újabb gyanúba és menekülnie kell. Segítője egy amerikai újságírónő lesz.

A jól szervezett és időzített támadás mögött több különböző ember húzódik, más más országokban. Mi a csoport célja? Világunk bűnös és túlnépesedett. Egy új lehetőséget akarnak, egy új világot,
ami másképp működik. Lassan kiderülnek apró mozaikok a csoport szétágazó, mégis jól működik.
A történet sötét, nem csak az áram nélkül maradt Európa. Komoly társadalmi kérdések merülnek fel, a problémák szinte megoldhatatlannak tűnnek. Mi lenne, ha...? Rémes elgondolni.
A káosz nagyon hamar eluralkodik az embereken. A megoldás és a rend helyreállítása több hetet vesz igénybe. Tehát amikor már Amerika egy része is sötétbe borul halmozódóan komoly és súlyos gondok lesznek. A fordulatos, feszülten izgalmas történet nyomozási része is sok csavart és váratlan fordulatot hoz. Emberi sorsokról, egyéni drámákról olvashatunk. természetesen a miniszterek és egyéb vezetők családjait is pontosan úgy érintik ezek. Az író aprólékos részletességgel bemutatja a hátteret, az események következményeit is.


Marc Elsberg egy kidolgozott, letisztul és elgondolkodtató történetet ad olvasói kezébe.
Talán a kilenc év munkája az, a mitől túl steril, meseszerű itt-ott a története. Sok adat, ismeret is
van a könyvben az erőművek, energiaszolgáltató rendszerek működéséről, felépítésükről. Mégis némely részét túlzónak éreztem. Gondolatébresztő thriller ez. Erre talán nem is lehet felkészülni.
A kormányok válságtervei talán nem is érnek semmit, ezt a háborút nem fegyverekkel vívják.
Íróasztal mellől, beprogramozott chippek és vírusok támadnak, okoznak fennakadásokat. Azért
az "ősrobbanás" elmarad. A történet filmre illő. Hatalmas akció, road-movie lehetne belőle a
vásznon. Ezért néhány tartós elem, működő zseblámpa nem árt, ha van otthon kéznél. A tartós élelmiszerkészleteinket sem árt időnként feltölteni. A villanyt pedig kapcsoljuk le, ha nem használjuk, ne terheljük feleslegesen a hálózatot.




Marc Elsberg: 1967-ben Bécsben született. Közgazdaságtant tanult, volt újságíró, kreatív igazgató és stratégiai tanácsadó.
1995-ben Hamburgba költözött. 2003-ban tért vissza Bécsbe, azóta is ott él. Blackout regényén 2007-ben kezdett dolgozni. Megjelenése után hatalmas sikert aratott egész Európa szerte.





  

Animus, Budapest, 2016
688 oldal · ISBN: 9633244036 · Fordította: Torma Péter





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése