2016. június 15., szerda

Manóságok kicsiknek

Csapody Kinga: Szuper napom lett!
-avagy minden napban van valami jó-  




                                                                                 








A legkisebbeknek kínál színes és tartalmas meséket a Manó Könyvek Kiadó. A Tesó lettem!, Jó gyerek lettem!, után folytatódik a sorozat. Mitől lehet szuper napom? Erről mesél Hanka a történet főhőse.




Jó kézbe venni, lapozgatni ezt a szép kis könyvecskét. A megjelenített életpillanatok ismerősek minden szülőnek, gyereknek. Valós helyzetek a reggeli ébredéstől az esti fürdetésen át a lefekvésig. Egy nyűgösködő, morcos kicsivel bizony nem egyszerű. Anya, apa már megszokhatta a reggeli indulás, rohanás igazi harc is tud lenni. Persze, amikor olyan hívogató még az ágy, jó lenne kicsit lustálkodni, a kapkodás, a "siess kicsim, mert elkésünk" nem igazán érdekli a három éveseket. Sőt!
Szerencsére igazán még nem is értheti. Ekkor kell rengeteg sok türelem, ötlet, humor és kedves odafigyelés a szülők részéről. Ha jól indul a nap az már fél siker! A boldog, kiegyensúlyozott kisgyerekből jó eséllyel lesz normális, vidám felnőtt. Na, ezt elérni már kevésbé egyszerű. 

Két gyerek sem egyforma, mindegyik egyedi és eredeti. A humoros ötletek lendíthetnek a gyereknevelés nehézségein. Jól jön egy turbó fokozat apa autójában és időben érhetünk az oviba.
Türelem, ami nagyon kevés van, gyorsan elfogyhat. A felnőtt is ébredhet rosszul, lehet feszült.
Ha még a gyerkőc is a saját kis fontos és komoly problémáival küzd a kettő együtt már lehet sok. Hiszen gyereknek lenni sem egyszerű. Hintázni minden gyerek szeret, ahogyan a téli játékokat is kedvelik. Ez a klassz kis beszélgetős könyv Hanka szemszögéből meséli el az életet.


A dackorszak, az óvodás évek nehézségeit is megismerjük, az örömök mellett, hiszen kirándulás és születésnap nincs minden nap. Ötletadó, segítő jellegű könyv gyereknek, szülőnek egyaránt hasznos, a legfőbb erénye a sok ismerős, valós élethelyzet.
A megrajzolt pillanatok mellé persze a szülői magyarázat sem árt, sőt, kifejezetten hasznos segítség lehet. Csapody Kinga jó érzékkel vezet végig a kisgyermekek életén, ad ötleteket: bevonni őket, játékosabbá tenni a bevásárlást, vagy a mosás utáni teregetést is lehet játékosan megközelíteni. Hiszen a gyerek előtt még ott a felfedezésre váró világ, minden titkával. Amit a szülőkkel együtt felfedezni sokkal érdekesebb. Minden nap lehet szuper nap!

Ez elsősorban rajtunk, egymáson múlik. Türelem azt hiszem ez lehet az egyik fontos varázsszó. Legyen minden nap, szuper nap! Hiszen valóban minden napban van valami jó! Vegyük észre, fedezzük fel együtt.


Pásztohy Panka illusztrációi végig nagyon eredetiek. Hangulatos színeivel, kedves alakjaival kerek egésszé teszik ezt az életmesét. Igazán nagyon aranyosak, szépek, kevésbé rugaszkodnak el a valóságtól, szerethetővé teszi a kis történeteket.





Manó Könyvek, Budapest, 2016
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032083 · Illusztrálta: Pásztohy Panka



Robert Munsch: Örökké szeretlek  



                                         






„Örökké szeretlek,
örökké ölellek,
ameddig csak élek,
a babám leszel.”





Az életünk első és legmeghatározóbb alakja az édesanyánk. Az anyai szeretetről már sokan és sokfélét leírtak. Az egészen biztos, hogy a kötődés anya és gyermeke között egy életen át tarthat. Ahogyan a könyv is ábrázolja. Tömör és kifejező sorai sok emléket felszínre hoztak bennem. Az ábrázolt kisfiú és édesanyja közti szeretet sok elgondolkodtató esetre világíthat rá. Anyának lenni nem kis feladat, valóban örökké tart. Összetartozunk, egy vérből vagyunk.


Nehéz erről bármit írni, ezt érezni kell. Az összetartozást és a felelősséget egymás irányába, ami egy életre elkísér.
Persze, anya van ilyen is, mint a könyvben ábrázolt: kissé túlszerető, már ha lehet egy gyereket "túlszeretni". A ragaszkodás fontos. Mégis a kellő időben való elengedés legalább annyira lényeges. Úgy jelen lenni a gyerek életében, hogy ne legyen nyomasztó, ne váljon teherré egyik félnek sem. Szabadon engedni, miközben fognánk a kezét. Önállóvá válását segíteni, majd amikor fordul az élet kereke, érezze a törődés fontosságát a szülője felé. A magányos, egyedül hagyott szülők helyzete szomorú. Ha jól nevelte a gyerekét, szerencsés esetben nem marad magára.

Roppant egyszerűségében rejlik a könyv nagyszerűsége. Egy nagy igazságot dolgoz fel, a gyermek
és anya között húzódó misztikus kötelékről mesél, az anyai szeretet végtelenségéről. Igazán szerencsés gyerek lehet, aki ilyen, vagy hasonló anyával "rendelkezik" . Erre az eltéphetetlen kötelékre vigyázzon, őrizze sokáig. Anya tényleg csak egy van. A befogadáshoz remekül illeszkednek a rajzok, színeiben és egyszerűségükben. Szívszorító kis történet.


Robert Munsch ritmikus prózája emberek millióit érintette meg az 1986-os megjelenése óta, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy már 15 millió példányban kelt el világszerte. A titok a történet megható egyszerűségében rejlik: az anyai szeretetet és az élet körforgását sikerült megragadnia.

Magyarországon Szabó T. Anna zseniális fordításában és Megyeri Annamária szívmelengető képeivel jelenik meg. Robert Munsch nemzetközileg elismert gyerekkönyv-író, több mint húsz könyv fűződik a nevéhez.






Manó Könyvek, 2016
32 oldal · ISBN: 9789634032212 · Fordította: Szabó T. Anna · Illusztrálta: Megyeri Annamária




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése