2016. június 28., kedd

Szellemek a fejben

Paul Tremblay: Szellemek a fejben  





                                                 
Alig egy hónapja osztották ki a horror műfaj legkomolyabb elismerését, a Bram Stoker-díjat, és az idei nyertes Paul Tremblay: Szellemek a fejben című könyve lett. A kötetet idehaza a Könyvhétre adta ki az Agave Könyvek Kiadó.


A csodás borító remekül adja a könyv hangulatát, jól illik, sőt: sokat sejtetően izgalmas. A nagy várakozást azonban nem igazán váltotta be a regény. Nem horror, ahogyan a fülszöveg ígéri, de pszichológia van azért benne. Egy családi tragédia adja az alapokat. Apa munkanélküli lesz, a nagyobbik lányuk pedig súlyos beteg. Marjorie kezelése, gyógyszerei nem kevés pénzbe kerülnének, ha lenne. De nincs elég sosem a pénzből. A családi ötlet és elkeseredettség adja, hogy a valláshoz fordulnak. Nem is Amerika lenne, ha nem egy show-műsort rittyentenének az egész köré... Lesz itt pénz hamarosan! Hiába tűnik az ötlet őrületesnek, a nép "veszi az adást", Marjorie-t megszállta az ördög! Tetszettek a klasszikus horror filmeket soroló részek, kitért azok jeleneteire, fontosabb képi világára.


A történet java részét a húga, egy nyolc éves kislány szemével látjuk. Ő emlékezik, vezet végig bennünket olvasókat a tizenéve történt eseményeken. A feszültség fokozódni látszik, valóban történnek egyre rémísztőbb események a család életében. Anno bizony rettegve néztem az Ördögűzőt. Rettegtem, féltem, de néztem. Volt varázsa, fogta a képzeletem. Ami ott és akkor nagy hatással bírt, mára bizony elavult. A többi klasszikus felsorolt film is a horror alapfilmjei közé tartozik a rajongóknak. Remeknek találtam a blogos átvezetőket, érdekes formája volt a történet hátterének.

A menet közben elmesélt forgatások, a lakás bekamerázása, az egész életük megváltozása nem volt túl izgalmas, talán csak érdekes. A műsorok elkészüléséről, hátteréről, az emberekre gyakorolt, manipulált hatásokon lehet gondolkodni. A történet három részre bomlik: az első a körülmények, előzmények ismertetése, majd maga a show, a lezáró rész viszont tényleg döbbenetes fordulatot hoz.
Érdemes kitartani és elolvasni, mert utólag is helyre tesz, megvilágít dolgokat a családról, vallásról
és az életük hátteréről. Apa miért látja a megváltást, megoldást a vallásban? Ez a már már fanatikus vallási áhítat kevéssé tetszett, bár érthető. Valamiben kell hinni, ha az orvosok sem tudnak segíteni.
Szóval a vége tetszett, de addig el kell jutni. Közben feszültség, körömrágás, idegeskedés nincs, nem volt részemről.

Tremblay ugyan profi módon csavarja a történetet, aminek az lett az eredménye, hogy sokszor én magam is elbizonytalanodtam, hogy pár oldallal korábban tényleg azt olvastam, úgy történt, amit Merry látott és elmesélt. Esetleg az emlékezete játszik vele tizenöt év távlatából? Pszichológiai thriller, családi titkok, ördögűzés van itt minden a Barrett család életében. Ez egy jó könyv, érdekes történettel, kegyetlenül drámai befejezéssel. Könnyen, gyorsan olvasható, kellemes borzongást hozzá!








Agave Könyvek, Budapest, 2016


288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191278 · Fordította: Huszár András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése