2016. június 26., vasárnap

Férfilét

Steve Biddulph: Férfilét 
A modern kor csapdái



                                                                           








Srácok, fiúk, férfiak. No, és persze: nők! Mert ahhoz, hogy férfi lehessek, kell egy NŐ is.
A világszerte ismert pszichológus humoros, könnyed stílusban ad kendőzetlen nyíltsággal válaszokat korunk férfijának lelkéről. Mitől és hogyan tud férfi lenni, megfelelni a társadalmi elvárások új kihívásainak, elkerülve azok csapdáit.


Mitől férfi a férfi? Nos, nem igazán attól, amire gondol a kedves olvasó. A viselkedés, a szív és gerinc kérdése előbbre sorolható Steve szerint. Ahhoz, hogy igazán férfivá tudjon válni a kisfiú, olyan hiteles minták kellenek, amik bizony sok esetben hiányoznak. A világ elnőiesedett. Nők nevelnek fiúkat férfivá.  Az élet dolgait megélni, átélni kell, ahhoz, hogy levonjunk bizonyos következtetéseket. Kor függő a történet. Másképp viselkedik, másképpen férfi egy húszéves, és másképpen férfi egy negyvenes. Az alapok azok, amit már kisgyerekként kapunk fontosak. Szeretet, elismerés, dicséret. Nem feltétlen kell keményebben, sok esetben kevesebb érzelemmel nevelni egy fiúgyereket. Ami a mai napig előfordul öntudatlanul is a szülőkkel. A kislányokat agyon dédelgetik, amíg a kisfiút szigorúbban fogják. Már akár a "ne sírj, egy fiú nem sír" a kezdet.



Ezzel lassan kialakulnak a falak, érzelmeit eltitkoló, nem megélő fiúkat kapunk. Nem érzik fontosnak kimutatni, hova tovább, szégyenlik is azokat. Nem könnyű a helyzet, sőt, elgondolkodtató. Sajnos a körülöttünk lévő világ mégis képmutatásra kényszerít, ezt várja el. Igazán jó pasivá, férfivá az óvónéni, tanárnéni, anyu vagy nagymama nevel. Hiányoznak a hiteles, erős férfiak a gyerekek életéből. Apa-minta, férfi példakép kellene a kisgyerekeknek. Türelem és valódi odafigyelés a másikra. Megértés és elfogadás a szeretet mellé. Mitől másabbak a fiús apák, mint a lányosak?

Ha nincs a közelben hiteles apa - férfi minta a helyzet még nehezebb. Manapság a válások során az apák sokszor eltűnnek, jobb esetben is alkalmi vendégek lesznek fiaik életében. Nem csak az anyák miatt, vagy az esetlegesen létrejövő új, másik család miatt. A könyv egyik legizgalmasabb része a szex körül forog természetesen. Meleg apák, meleg fiúk. Nehéz kérdés, fontos a bizalom.


Igazán elgondolkodtató, rávezető a sok példa, vizsgált csoportok elemzése. Ilyenek is vagyunk.
Sok része kifejezetten megfogott, nem szépíti a dolgokat. Megerősít és biztat a váltásra, megújulásra. Merjünk álarc és falak nélkül élni. Sok esetben tudjuk, érezzük mi nem jó az életünkben, de nem merünk lépni. Ajánlom a könyvet nem csak férfiaknak, bár talán nekik lenne leghasznosabb. Megérteni önmagunkat, hogyan működünk. Már a kezdet nagyon ott van: Apaseb... ha haragszunk, nincs rendben a kapcsolatunk a saját apánkkal, akkor mi magunk lelkében is hordozzuk a tüskét.

Keresni kellene a  megoldást, kibeszélni, megkérdezni és tisztázni a nézeteltéréseinket. Nem megfelelni kell a szülőknek, hanem egészséges lelkű, boldog és kiegyensúlyozott felnőtté válni.
Az életünkben a szex fontos szerepet kap, ma egyre jobban. Mindenhonnan árad, ömlik ránk. Ne a poszter-lányok, modellek legyenek a követendő példák. Sok igazságot vélek felfedezni a könyvben, ami segíthet mai, korunknak megfelelő férfivá lennünk. Barátok, szerelmek és mindenek előtt a szülők szeretete, tisztelete segíthet ebben sokat.  Minden itt van, olvasható a megfelelési kényszerről, a vágyakról, a kapcsolatok kudarcok hátterének okairól egészen az öregedés, beérkezésig.


Érdekes megállapítás volt a szerző részéről, hogy a férfiak mindig is kisfiúk maradnak a lelkük mélyén. Lehetséges. A játékos, laza, megfelelni már nem akaró, csak boldogan élő férfi ilyen is lehet. Nem kell zavarba jönni, ha egy férfi bevásárol, a gyereket elhozza az oviból, a cipőjét is be tudja kötni, netán leül kockázni, játszani a fiával. Sőt! Üljön csak le, labdázzanak, horgásszanak, legyen külön férfi-programjuk. Az együttlét élménye többet jelenthet sokszor, mint a bölcs mondatok. Addig azonban nagy út vár rá, amíg békében élhet önmagával. Amíg rájön, megtapasztalja a különbséget haver és barát, szex és szerelmeskedés között.

Tetszettek a rövid összefoglalók a fejezetek végén. Lényegre törő, kendőzetlenül őszinte példákkal alátámasztott, humoros stílusban megírt lélekbúvárkodás ez. Nőknek legalább annyira hasznos lehet, mint kamaszoknak, fiatal felnőtteknek. Barátságról, szexről, szerelemről, munkáról, az apaság buktatóiról. Amikor gyermek születik, nem csak anya lesz a nőből, de apa is a férfiból.  Ezzel pedig kevesebbet foglalkoznak. A Férfilét csapdáit kikerülve lehetünk igazán minták mi magunk is fiaink számára.






Steve Biddulph közel negyven éve dolgozik családokkal. Számos sikerkönyv, többek között a Hogyan neveljük a lányokat? és a Hogyan neveljük a fiúkat?szerzője. Művei harminckét nyelven jelentek meg, s több mint hárommillió példányban keltek el.
A népszerű szakember a családi élet, a párkapcsolat és a gyereknevelés dilemmáiról a világ minden táján tart előadásokat és szemináriumokat.





Partvonal, 2016
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 976155283871 · Fordította: Novák Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése