2020. november 22., vasárnap

A vezércsel

Walter Tevis: A vezércsel



                                                                                    


   
A könyv és film párharcából legtöbb esetben a könyv kerül ki győztesen. Itt és most ezt nehéz eldönteni, de az biztos, hogy a könyvnek kifejezetten jót tett a megfilmesítés. Pontosabban, jó kezekbe került, így a filmsorozat sikere a könyvre irányította érdeklődésem. A könyvet műfajilag besorolni nem egyszerű, igazi színtiszta történetmesélése lenyűgöző, valódi fejlődésregény ez. Tele emberi drámákkal, küzdéssel, amit a nagyszerű karakterek népesítenek be. 

A vezércsel kiváló szórakozás annak is, aki nem sakkzseni, vagy éppen alig valamit tud erről az elmesportról. Ugyanekkor ez egy olyan könyv, amelyet a sakkjátszmák technikai ábrázolásának pontossága miatt is izgalmas olvasmány lehet a játék ismerőinek. Tevis írása mély benyomást tett rám, most már jöhet a Netflixen futó sorozat is, amiről szintén csupa jókat hallottam.

             
Főhősnőnk Beth Harmon édesanyja halála után kerül árvaházba, alig nyolc évesen. Az igen okos, de csúnyácska, kissé zárkózott, csendes kislány, a maga teremtette világban él, jól alkalmazkodva az őt körülvevő valósághoz. Az ötvenes évek Amerikájában járunk, izgalmas és meghökkentő képekben ismerjük meg az árvaház szigorú és zárt világát. A gyerekek esti benyugtatózása a későbbiekben komoly problémák forrása lesz Beth életében. Beth-nek egyetlen barátja van, a fekete lány, Jolanta személyében. Mellé csatlakozik egy véletlen folytán az iskola gondnoka, akitől sakkozni tanul. A kislány páratlan figyelme és tudása hamarosan megmutatkozik, gyorsan elsajátítja és megtanulja a lépéseket, kombinációkat. A sakk lesz a szenvedélye, az élete. 

Az árvaházból egyetlen menekülés lehet, ha valakit örökbe fogadnak. Ebben a szerencsében néhány év elteltével Beth-nek is része lehet, bár nem éppen egy igazi, amerikai álomcsaládhoz kerül, de ez is egy érdekes és valós momentuma a regénynek. A tárgyilagos hangon elmesélt történetben a kiváló karakterábrázolások itt is megmutatkoznak. Kiemelkedik az anya karaktere. 

                             
A regény Beth-t életét követi a gyerekkori traumától, a kezdeti sikereken át az iskolai diadaltól, amikor középiskolásként a Life magazin címlapján landol. Nem csupán mint fiatal és kimagasló tehetségként figyelnek fel rá, de lányként is érdekessé válik, ami ritka ebben a sportban. A korán ráerőltetett nyugtatók hatásától nem tud szabadulni, amit a későbbiekben alkohollal tetéz. A fiúkkal való kapcsolatát, a szüzessége elvesztését és a kamaszkor útkereső válságait is megismerjük. A siker és a pénz mámorító erőt, még nagyobb magabiztosságot ad a lánynak. Rengeteget gyakorol, fejben sakkozik, törekvése nem kevesebb, mint profi női sakkozóvá váljon. A kudarc élménye is megjelenik, ami félelemmel tölti el, még mélyebbre löki a kábítószer és alkohol világába. Azonban időben észbe kap, mer segítséget kérni, nem is akárkitől. A végjátszma során Beth eljut oda, hogy végül az Egyesült Államokat képviseli a sport orosz nagymesterei elleni tornán. Itt a hidegháborús évek képei adnak fordulatos izgalmakat a moszkvai sakkversenyről.

Jó volt olvasni, elmerülni ebben a csodálatos történetben. Számtalan apró és jellemző részlet kap hangsúlyt, amivel a szerző megtűzdelte a történéseket. Tetszett, hogy nem ítélkezett Beth felett, a lány karaktere elképesztően céltudatos, színes és egyedi, ahogyan Jolanta vagy a szerelmet hozó Benny alakja is kiemelkedő. Tevis írása élénk, lendületes, mély társadalomkritikával is átitatott. A könyvet eddig húsz nyelvre fordították le, idehaza a GABO gondozásában jelent meg.


  
A filmsorozatról: 

Közel negyven év kellett, hogy a könyv filmre kerüljön. Még a szerző életében, 1983-ban kísérletet tettek arra, hogy a regényből játékfilm legyen. Amikor Tevis 1984-ben meghalt tüdőrákban, a film jogait eladták egy másik stúdiónak, de a projekt pénzügyi gondok miatt leállt. 1992-ben Allan Shiach skót forgatókönyvíró megszerezte a tervezett film forgatókönyvének jogait. A rendezők között valamikor felmerült Michael Apted és Bernardo Bertolucci neve is, de 2007-ben Shiach nem mással, mint Heath Ledgerrel dolgozott azon, hogy ez legyen Ledger első rendezői bemutatkozása. A produkciót Ledger 2008 januárjában bekövetkezett váratlan és korai halála miatt felfüggesztették. Ledger szintén gyógyszer-alkohol függőségben szenvedett.

2019 márciusában a Netflix hét epizódból álló sorozatot rendelt a regény alapján. Anya Taylor-Joy pazarul játssza a sorozat főszerepét. A minisorozat 2020. október 23-án jelent meg, nagy sikert aratva.

Nézzétek és olvassátok, valóban élmény megismerni közelebbről Beth történetét és a sakk világát.


A regényt 30% kedvezménnyel ITT rendelhetitek meg a kiadótól! 






képek a filmből. 



Eredeti megjelenés éve: 1983
GABO, Budapest, 2020
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660261 · Fordította: Szabó Luca










1 megjegyzés:

  1. Jó bejegyzés lett, nagyon meghoztad a kedvem hozzá. A filmes jog története pedig nagyon érdekes!

    VálaszTörlés