2020. november 20., péntek

Balassi Bálint

Benkő László: Balassi Bálint
Az "istentelen" magyar



                                                                              


Benkő László a tőle megszokott színvonalon ismét írt nekünk olvasóknak egy szerethető és hihető, korrekt történelmi regényt. Ezúttal a költő és katona Balassi Bálint életéről tudhatunk meg bővebben információkat. A ​nagy múltú Balassi-család sorsa szorosan forrt egybe a történelemmel. 
Eszembe is jutott olvasás közben, mit is tudunk ma Balassiról, mi maradhatott meg az iskolai tanulmányokból? Néhány vers és a végvári vitézi élet emlékei, amik most kiszínesednek, kelnek életre a lapokon. Lendületes, lüktető a regény, egy igazi reneszánsz ember élete ez.

Az olvasó úgy érezheti, mintha maga is ott lenne Zólyom sziklára épült várában, követheti a történelem kerekének fordulását. Az izgalmas eseményeket meghatározza az ágyúk dörgése, a török basák hódító törekvései vagy az ostromra készülődő császári seregek. Tetszett a stílusa, amit egy családregénynek is olvashatunk, a korhű hangulata, ahogyan az érzelmek átfűtik a történetet. A szenvedélyes hazaszeretet és a szerelem végig a mozgatórugója az eseményeknek. Színvonalas regény, ahol versrészletek adják a keretet a fejezetek elején. 

Alapvetően ez egy történelmi kalandregény, ahol habzsoltam Balassi Bálint csodálatos, kalandokban bővelkedő, féktelen szenvedéllyel átitatott, kissé öntörvényű életét. 1554. október 20-án született Zólyom várában, Balassi János és Sulyok Anna elsőszülött gyermekeként.

Izgalmas háttérrel bontakozik ki a korszak, tetszett az érzelmek megjelenítése, a háttérből több női sors is kibontakozik Balassi életével. Nem csupán édesanyja volt meghatározó  a költő életében, de a Júlia-versek ihletője, a férjezett Losonci Anna élete is kikerekedik. Őt a költő hiába ostromolt a szerelmével hat éven át, nem adta neki a kezét. Szenvedélyes, zaklatott kapcsolatuk mindkettőjük életére erősen hatott. Olvashatunk a költő két húga vagy az egyéb szerető asszonyok motivációjáról, intrikáikról, ahol sorsuk is megelevenedik. Hiába volt Balassi korszakának művelt embere, hiába tudott a magyar mellett még sok nyelven, hiába fűtötte becsvágy, hiába kért Bécsben várkapitányságot, zabolátlan természetével, életmódjával, sorra mindenkit maga ellen fordított. Későbbiekben még ravasz nagybátyjával és egyben gyámjával, Balassi Andrással is pereskedésbe bonyolódott. Balassi karizmatikus alak, kiemelkedően művelt és tájékozott a világ és a szerelem dolgában. 

                         

Balassit a magyar szerelmi költészet megteremtőjeként tisztelhetjük. Balassi boldog-boldogtalan élete igazi hullámvölgyeket rejt, szenvedélyes kapcsolatai meghatározóak voltak életében. Nincs túlbonyolítva, olvasmányos, végig egyensúlyban van a könyv, ami számtalan új információval szolgál. Már a gyerekkor emlékei sejtetik, nem mindennapi férfiú lesz ebből a gyerekből. Mozgalmas kalandok, hataloméhes török basák, ármánykodó nagyurak és rajongva szertő hölgyek sora adja a bonyodalmakat az olvasmányban. A regény középpontjában a végvári vitéz költő sorsa áll, akit gyermekkorától követhetünk szomorú és dicstelen haláláig. Alig negyven év jutott számára e világon. A szerző fantasztikus lírával, eleven képekkel mutatja be a kort, a politikai cselszövéseket, a harcokat, a stratégiákat vagy éppen a pereket. Megismerhetjük a szövevényes érdekkapcsolatok hátterét, az árulásokat és magát a nép életét, szenvedését is. A végvári vitézek nem éppen romantikus mindennapjaiból is kapunk ízelítőt, ahogyan a lüktető, eleven csaták leírásait sem kell nélkülözni. Humor is akad, ami hol irónikus, hol vitriolos. Izgalmas és meglepő volt rövid és viharos házassága, annak körülményeit olvasni.

Számomra a nagypolitikai összefüggések háttere, az irigykedő, haszonlesők elképesztő szövetkezései voltak még döbbenetesek. A fondorlatok, politikai húzások, ármánykodás minden oldalon működött. A török és a császári udvar léhűtőitől a hataloméhes magyar nagyurak sem maradtak el. Ezeket is megismerhetjük, ami bevallom eléggé szíven ütött. Erősen emlékezetet néhol napjaink történéseire. Balassi Bálint okos, művelt vitéz, érző szívű, de hirtelen haragú férfiú, aki igazi hús-vér, esendő emberként tűnik fel. Igazi katona, férfias jellem, akinek vannak hibái. Mégis megérdemli tiszteletünket, szimpátiánkat. A súlyos fejsérüléssel egész életében kínlódó hős katona mellett a gondolkodó, érző szívű férfi portréja is kirajzolódik a regényből. Természetesen az alcímre is kapunk magyarázatot, miért is volt Balassi "istentelen magyar".

Azoknak ajánlom a kötetet, akik mélyebben szeretnék megismerni hősünk életét, harcait, tetteit, szerelmeit. Aki kedveli a török hódoltság korát azok is bátran tegyenek próbát a regénnyel, mert nem fognak csalódni. A könyv részletesen bemutatja Balassi Bálint kevéssé ismert kalandos, megpróbáltatásokkal teli életét. A szerző hiteles képet ad a főszereplőről és a sorsát befolyásoló eseményekről, bemutatva a hátteret is. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a könyvet.

ITT rendelhető kedvezménnyel a regény! 

    
Benkő László:
(Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.

2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat három kötetének. Nevéhez fűződik a Honfoglalás trilógia és a Szent László életét bemutató trilógia. Legutóbb Kinizsi életét és A pozsonyi csata eseményeit írta meg a történelmet kedvelő olvasóknak.




Családi Könyvklub, 2020
638 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638961990

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése