2020. november 15., vasárnap

A Vatikán kínos titkai

Frédéric Martel: A Vatikán kínos titkai
Homoszexualitás, hatalmi játszmák, képmutatás




                                                                                     



„Az egyház mindig is meg fogja mondani, mi a jó és mi a rossz."



"Nyílt titok? Vagy puszta szóbeszéd? Rágalom? Olyan vagyok, mint Szent Tamás: ahhoz, hogy higgyek, szükségem van a megbizonyosodásra."

Úgy gondolom, ez egyáltalán nem botránykönyv. Ideje volt a helyére tenni a dolgokat. Tényekkel, vallomásokkal, olyan háttérrel világít meg összefüggéseket, amit mindenki sejtett. Erre mondják, hogy ha a fele igaz, az is sok... Márpedig a leírtak bizonyítottan valós tényeken alapulnak, így a valóság alaposan felülmúlja a képzeletet. A szerző következtetései és az adatok világosak, jól értelmezhetők. Kétségtelen az alapos háttérismeret, érezhető a négy év elmélyült kutatómunka. A számtalan színes történet olvasmányos, a felrajzolt portrék és az egész könyv gondolatisága inkább magyarázó, értelmezni akarja azt, ami sokak számára egyértelmű volt. Azonban a valóság sokkal mélyebb, sötétebb képet mutat. Ami elképesztő, hogy ez évszázadokra visszamenőleg így működik. A vatikáni levéltárak, szekrények számtalan "csontvázat" őriznek. Azonban a képmutató elhallgatás nem segít.

A könyv huszonnégy fejezete minden oldalon újabb és újabb meglepetéssel szolgál. Egészében véve mégis kissé meghökkentő, egy idő után kínosan kényelmetlen érzéseket kelt az olvasóban. Tudni vagy sejteni egészen más dolog. Drámai sorsok, életutak, karrierek bontakoznak ki a lapokon. Számtalan név, beosztás és helyszín, épület, az egyes országok vallása és politikai háttere adja a szövevényes összefonódásból nehezen kibontható, eltitkolt valóságot. A gondos kutatás megnyitja a szemünket a vatikáni katolicizmus valósága előtt. Szó esik fotókról, rendőrségi jegyzőkönyvekről, titkosított dossziékról, levéltárak mélyére rejtett régi vallomásokról, illetve számos közszájon forgó pletyka válik megalapozottá. Megismerhetjük a Termini pályaudvar körüli férfi prostituáltak világát, ahol sok a bevándorló is.

A 2015-ös Oscar-díjas film többször is előtérbe kerül, érinti az amerikai "spothligt" olasz változatát is, vagy a katolikus egyház utóbbi néhány évtizedének számtalan sokkoló szexuális botrányát. Csupán egyet emelnék ki: A Krisztus Legionáriusai római katolikus szervezetet 1941-ben alapították. Ez a szervezet egy belső vizsgálat lefolytatása után bizonyítottan nyolc évtized leforgása alatt 175 kiskorút molesztált szexuálisan. Csupán a rend alapítója a 2008-ban elhunyt Marcial Maciel Degollado egymaga 60 gyereket rontott meg. Ez is döbbenetes köztudott tény, amit agyonhallgattak, eltussoltak sokáig.


"Egy másik szeminarista, egy portugál, akivel Lisszabonban beszélgettem. Neki volt bátorsága coming outolni a szülei előtt. Az anyja így reagált: „Legalább lesz egy pap a családban.”


Nem csupán a Vatikán felső köreiben okoz ez az elfogadás, vagy tiltás problémákat. A döbbenetes valóság tény, hogy a Vatikán vezetőinek, ott dolgozóknak többsége meleg. Ezt annyira sokkoló és tömény így egyben olvasni, hogy már az anyag mennyisége is lenyűgöző. Külön fejezetet szentelt a szerző több kiemelkedő pápának, bemutatva életútjukat, karrierjük állomásait, baráti körét és gondolkodásukat. Itt érdemes a 2008-ban elhunyt kolumbiai bíboros, Alfonso López Trujillo életútját figyelni. Trujillo nem csak konzervatív nézeteivel vált hírhedté. Természetesen a cselszövések, ármánykodások hosszú sorából nem hiányozhat a Vatileaks botrány sem.

     
Martel véleménye szerint az egyházi vezetők mögött álló bíborosok, személyi titkárok tömege is meghatározó, ahogyan az adott kor politikai légköre. A svájci gárdistákról is bőségesen olvashatunk, nem maradtak ki ők sem. Számtalan író és művész is feltűnik, illetve a meghatározó három európai ország vallási és politikai nézeteinek ütközéséről is bőven van anyag. Roppant érdekes, gondolatébresztő ez a rész is, különösen tetszett a spanyol és franciaországi vallási közösségek bemutatása.

„Minél inkább melegpárti egy egyházi méltóság, annál kevésbé valószínű, hogy meleg; míg minél inkább homofób, annál esélyesebb, hogy homoszexuális”


Olvashatunk a papi cölibátusról, az óvszerhasználatról és az AIDS-ről, abortuszról, a melegházasság témákról vagy XVI. Benedek pápa lemondása körüli háttérről. A szerző közel 1500 személyt interjúvolt meg a Vatikánban és 30 országban, közöttük 41 bíborost, 52 püspököt és monsignorét, 45 apostoli nunciust és külföldi nagykövetet, valamint több mint 200 papot és papnövendéket. Alapos és összetett dokumentum-tényregény kerekedett ki, amire már szükség is volt. A Vatikán több százéves épületei között úgy tűnik, megállt az idő. A szereplők cserélődtek, ám a gondolkodás maradt. 

„A ​papságon belüli homoszexualitás nagyon komoly kérdés, ami aggodalommal tölt el.” - Ferenc pápa


Frédéric Martel nehéz feladatra vállalkozott. A pompa és fényűzés, személyes sorsok a sűrű titkok árnyékában. A téma figyelemfelkeltő, valóban érdekes, botrányokban is gazdag. Frédérik Martel mégsem leleplezni akar, hanem a rendszert bemutatni, azt megérteni. A homoszexualitást veszi górcső alá a Vatikánban. A képmutató hatalmi játszmák elképesztőek. A szerző a miértekre keres és ad sokszor meglepő vagy éppen döbbenetes válaszokat. Alapos és vaskos, összetett tények alapján megírt dokumentumregény. 



ITT tudod megrendelni kedvezménnyel! 






     
Frédéric Martel (1967. 10. 28.) francia író és szociológus, a France Culture újságírója, közel egy tucat könyv, köztük a Mainstream szerzője. 2020 januárja óta a Zürichi Egyetem Kreatív Gazdasági és Kulturális Ágazatok Tanszékének professzora. Jelen könyve eddig világszerte mintegy 20 nyelven jelent meg, és szinte mindenütt a sikerlisták élére került. A szerző fotóját készítette: Astrid di Crollalanza.


Park, Budapest, 2020
584 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633556061 · Fordította: Gyárfás Vera, Moldvay Tamás, Pataki Pál


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése