2020. október 7., szerda

A mi kockánk

Rubik Ernő: A mi kockánk





                                                                                  


,,Aki kíváncsi, mindig talál rejtvényeket maga körül. Aki eltökélt, meg is oldja őket." Rubik Ernő

Azt gondolom a Mi kockánk méltán lett világhíres, különösebb bemutatásra nem szorul. Szinte minden háztartásban volt, vagy még van is mindig a "bűvös kockából". A nyolcvanas éves sikerjátéka 1974-ben fogant meg, majd lett az ötletből egy csapásra sikertörténet. Meghódította és rabul ejtette a gyerekek és a felnőttek szívét, volt hiánycikk is, nem győzték a gyártást. Pedig eleinte nem is játéknak indult, hanem térbeli mozgások megfigyelésére tervezte alkotója.

Kétségtelen sikere elképesztő volt akkoriban, hiszen a vasfüggöny még javában állt. Világraszóló, ekkora komoly és hatalmas sikert, amit nyugodtan nevezhetünk őrületnek is, játék még nem ért el. A kocka persze több is mint egyszerű játék. Ez a háromdimenziós logikai játék 1980-81-ben több országban volt az év játéka. A Rubik-kockát teljesen megérdemelten ma a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon.



          


Rubik Ernő nem életrajzot írt, de kapunk bepillantást a családi háttérbe, ami elkerülhetetlenül fontos. Néhány gyerekkori emlék, a családi háttér, ami egyértelműen remek példa volt az ifjú feltaláló előtt. Majd a tanítás évei, és a kocka, ami megváltoztatta az életét. Tetszett, hogy nem csupán a sikerről mesélt, de amikor néhány év után lecsengett a kocka, ezek az évek is bekerültek, ahogyan az olcsó és silány hamisítványokról is olvashatunk.

Többször leszögezi, ő nem író, nem is szeret írni. Ez is hozzájárult, hogy négy év alatt készült el a szöveg. Mégis követhető, érthető az olvasónak. A mi kockánk - mely a világ számos pontján a magyar kiadással egy időben jelenik meg - gondolkodásra késztet, elképesztő sikerének titkaiba, annak hátterébe enged bepillantást a szerző. Az elmúlt közel fél évszázadban világszerte több mint 350 millió példányban talált gazdára a Rubik-kocka. Feltűnt számtalan filmben, dalok és könyvek születtek róla. A könyv egy időszakot állít a középpontba, a gondolat megszületésétől, 1974-től, a kivitelezésen át a megjelenésig, amikor világhódító útjára indult. 1981-ben még a a New York-i Modern Művészetek Múzeumának építészeti és dizájngyűjteményébe is bekerült.

A szabadalmi eljáráson át a hazai megjelenésig közel 2 év telt el. Izgalmas és váratlan sikere a márkanévvé lett családnév és az utazások kapnak teret a könyv lapjain. A hangsúlyt végig a kocka és hatása viszi. Rubik Ernő szerénysége és visszafogottsága végig érezhető: "Nem én vagyok itt a fontos, hanem a kocka".  

Akadnak vicces, elképesztő és megindító pillanatok is a történetben. Kockával a világkörül, megidézzük az első 1982-ben Budapesten rendezett Rubik-kocka világbajnokságot is, ahogyan a világ különböző pontjain megrendezett nagy játékvásárokat, az amerikai Ideal Toys licenc és forgalmazási jogait is legenda övezte. Most sok érdekességet elárul Rubik Ernő. Bizonyították, hogy elméletileg bármely keverés után legfeljebb 20 tekerésből kirakható, ami nekem sosem ment. Viszont valóban tökéletesen leköti a játékost, kreatív gondolkodásra ösztönöz. 

A történet a kocka előtti és utáni életéről mesél a zseniális feltalálónak. Ahogyan a további találmányokról is szó esik, (Kígyó, Bűvös négyzet, Karika), vagy a kocka kirakásának elképesztő időegységéről is, ami döbbenetesen lerövidült napjainkra. Jelenleg a csúcsot egy autista fiú tartja, aki alig 5 másodperc alatt kirakja a kocka minden oldalát.

A fejezeteket nagyszerű idézetek és a kocka rajza vezetik fel. A könyv zárása egy interjú a szerzőkkel, ami igen humoros lezárást ad, hiszen "megszólal" a Kocka is. 

„Ez a könyv sok mindenről szól: kreativitásról, szimmetriáról, oktatásról, építészetről, kérdésekről, játékosságról, ellentmondásokról és a szépségről is. De lényegében rejtvényekről szól. Arról a rejtvényről, ami jómagam is vagyok. Arról a rejtvényről, amely ebben a furcsa kis tárgyban öltött testet, melyre közel ötven évvel ezelőtt bukkantam. És arról a nagy rejtvényről is, aminek mi, emberek mindannyian részesei vagyunk.” - Rubik Ernő


"Attól még varázslat, ha tudod, hogy működik."  Terry Pratchett




                          



RUBIK ERNŐ Kossuth- és Széchenyi-díjas játéktervező, építész, a Rubik kocka megalkotója. Címzetes egyetemi tanár, az Európai Tudományos Akadémia tagja. A kreativitás és innováció nemzetközi tekintélyű szakértőjeként érdeklődésének középpontjában a gyermeki kíváncsiság, a játékosság és az alkotókedv összefüggése áll.



Libri, Budapest, 2020
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634331827 · Fordította: Bujdosó István


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése