2020. október 26., hétfő

A birodalom

Jo Nesbø: A birodalom




                                                                               


"Kiskoromban sosem értettem, miért kérdezi meg Piroska a nagymamának öltözött farkastól, miért olyan nagy a szája, ha egyszer úgyis gyanítja, hogy a farkassal áll szemben."


A norvég szerző úgy érzem ismét kitett magáért. Való igaz, több más önálló kötettel bizonyította már, tud ő mást is és másképpen írni. Nem vitatom azt sem, hogy némileg megosztó lehet majd, mint a Shakespeare újragondolása. A birodalom valóban sötét és gonosz, fojtogató családi drámákat tár fel, aminek következményei évek múlva is kihatnak a szereplők életére. Összetett, szövevényes, lassan kibontakozó családregény ez, ahol a bűn az emberi lélek legsötétebb mélyére rántja le az olvasót. Jo Nesbo elegáns írói stílusa különleges, már-már és nem először súrolja a szépirodalomra jellemző határokat. Feszült és hangulatos thriller ez Harry Hole nélkül is.

  
Aki ismeri, olvasta Jo Nesbø életművét felfedezhet számtalan azonosságot, ismerős elemet. A Vörösbegy madártani részei itt is felbukkannak, ami a szereplők jellemzését segíti. A Vér a havon bérgyilkosa hasonlított nekem a főhősre, több rokon vonásuk van, de a Megváltó vagy a Fehér éjszakák romantikája, tájleírásai itt is szépen illeszkednek, színesítik a történetet. Ahogyan a felbukkanó zenéknek is van szerepük, mondanivalójuk a történetben, de ez is tökéletesen jellemző a szerző minden könyvére. Számtalan apró finomságra figyelhetünk még fel a történetben, könyvek formájában is. 

Nesbo aprólékosan, és élvezhető stílusban húzza csőbe olvasóit. Az első száz oldal csupán a keret, kibontakozik rétegenként a cselekmény, megismerjük a helyszínt és a szereplőket. Roy Calvin Opgard csendes életet él egyedül az eldugott családi farmon, vezeti a falu benzinkútját. Ezt a látszólagos nyugalmat felforgatja, a testvére, Carl megjelenése, aki hosszú évek után ifjú házasként, mint sikeres üzletember bukkan fel Kanadából. Carl és felesége, Shannon nagy összegeket tervez befektetni egy szálloda projektjébe az Opgard családi farmon, ami maga a birodalom. Szeretné kihasználni a táj szépségét, a hely adottságát. Ez a falunak is jól jönne, mint bevétel. Azonban Carl visszatérése kinyitja a kaput a régi szellemeknek, elásott titkoknak, amelyeket régóta rejtegettek. A testvérek közötti hűség próbája ez, amikor a kapzsiság és az árulás, no és a tiltott szerelem akadályoz mindent.

Lassan feltárul a szereplők múltja, ami döbbenetes családi hátteret sejtet egy erős akaratú apa árnyékában. A gyerekkori traumák egy életre megmaradnak, a feldolgozása folyamatos, nem múlnak el nyomtalanul. Igazán gyönyörű hangulatfestő mondatokat olvashatunk, ami elég ritka egy krimiben! Átvezetésnek, feszültségoldásnak is tökéletesen érzékletes sorok ezek. Tényleg élmény olvasni. A sorok között lassan bontakozik ki a két testvér kapcsolata, gyermekkora, egymáshoz való viszonyuk. Ami több, mint meghatározó egy életre. A miért sajnos jellemző és döbbenetes traumát takar. Roy és Carl szülei meghaltak, amikor a családi Cadillack kisodródott a kanyarban ők pedig a mélybe zuhantak. Ám a baleset véletlen tényét valahogy senki nem hiszi, a régi seriff sem nyugodott bele. Majd ő is eltűnik a történetből, helyét később a fia veszi át. Ő szeretne mindenképpen pontot tenni ezeknek az ügyeknek végére. Azonban tizennyolc év telt el. Ez a múltbéli sötét és sokkoló családi titok mérgezi szereplőink jelen életét. A cselekmény drámai gyilkosságok sorát rejti, felbukkan egy dán bérgyilkos is. 

Menet közben szilánkok villannak fel a két testvér jelen és múltbéli életéből, gyerekkoruk és a családi háttér képei hatásosak, erősek. Személyiségük elég ellentétes, mégis gondolkodásra készteti az olvasót. Roy az erős és védelmező bátyó mellett a kisöccse Carl ártatlannak tűnő, védelemre szoruló ember. Ő a helyi szépfiú, aki a polgármester lányának udvarol. Azonban egy részeg éjszaka kisiklik minden, Carl évekre eltűnik a környékről, Amerikába megy. A visszatérése indítja be az eseményeket, tépi fel a régi sebeket. Igazából senki nem az, aminek elsőre gondoljuk.
Az erőszakos jelenetek elég visszafogottak, nem tocsog a vérben. Intelligens párbeszédek jellemzik, remek karakterek népesítik be a történetet. Mindezt vegyítve komikus elemekkel. Ebben a hűvös, de érzelmileg felfűtött rejtélyekkel tűzdelt családi bűnügyben minden benne van, ami kell egy jó krimihez.

A regény alaptörténete bizony sötét, egyes szereplők depressziósak, szomorúak, felületes kapcsolatokat mutat be a szerző. Az eldugott vidéki kisváros minden jellegzetessége, szereplője felbukkan, ettől valós és hihető a sztori. Kitörni vágynak, csalnak, hazudnak vagy fájón őszinték, tele vannak emberi problémákkal, azok remek ábrázolásával találkozunk. Itt a vidéki pletykafészek, kikapós szépasszony, menő vállalkozó vagy alkoholista munkanélküli, a helyi véderő zsaru, Roy a főhős jelleme egészen összetett. Mindenki hozzátesz valamit a fő szál eseményeihez, a cselekmény igazi lényegéhez. A főhőseinek jellemrajza részletgazdag, nem csak a munkájukba, de a magánéletükbe is beláthatunk. A kisvároska összetett zártsága elevenedik meg szemléletesen, a mindenki tud valamit a másikról, mindenki ismer mindenkit generációkra visszamenőleg. Mindezt színezi a hangulatfestő tájleírásaival, amik megkapóan szépek, tényleg szépirodalmi szintű. Lélek és jellemábrázolásai, fájón valóságos.


A történet harmadánál van egy kitérő, ezt sokan lassító momentumnak ítélik, ami megtöri az izgalmakat. A végső megoldáshoz pedig ez fontos elem lesz. Teszi ezt úgy, hogy a gyilkos, elkövető lelkivilága, gondolkodása is alaposan feltárul az olvasó előtt. Ez az, ami mindent meghatároz. A testvéri szeretet is véges, van egy határ, amit nem lehet, nem szabad átlépni. A végkifejlet zseniális. A pokol elevenedik meg, jön el a szereplőkért. A jól kitervelt utolsó bűnt egy egészen váratlan apróság tereli más pályára. Ami elsodorja magával a bűnösöket, és így lassan talán helyreáll a rend, bár gyanítom a lelkek mélyén sosem lesz béke. A birodalom aljas, sötét és összetett thriller, egy pusztító családi hagyatékról. Nekem izgalmas, komor hangulatú, jól felépített történet volt, amit ajánlok mindenkinek.  Nesbø lenyűgöző mesemondó. 

"Tudjátok, mi a választás fájdalma? Amikor a választás kényszere kínozza az embert. Nem az, amit végül választ. Amikor az ember tudja, bárhogyan dönt is, éjszakánként álmatlanul fog hánykolódni, és nem tud szabadulni a kérdéstől, helyesen cselekedett-e."


ITT megvásárolhatod az Animus Kiadótól! 


  
Jo Nesbø (1960. március 29.-)
A világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Amikor egy kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje. Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte. Gyerekkönyvei is sikeresek. Foto: Gisle Oddstad

Fotó: Thron Ullberg

Animus, Budapest, 2020
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247938 · Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése