2020. október 25., vasárnap

Távolból őrzöm

Ádám Veronika: Távolból őrzöm





                                                                           



Számtalan könyv és film készült már erről a témáról, viszont ez a történet abban volt más, hogy az új életről, a családi összetartás, a hit erejéről mesél. A két barátnő életének alakulásán, sorsuk összefonódásán át bemutatásra kerül a fájó múlt, a háború borzalmai, a zsidóüldözés rettenetes időszaka. Ezek számomra inkább tényszerű valóságában elevenedtek meg, a hangsúlyt azonban az új élet reménye, lehetősége adja. Jó volt egy újabb nézőpontból tekinteni a II. világháború ezen szeletére. Olvasmányos, magával ragadó könyv.


Edit még 1930-ban menekült el Magyarországról. Előbb Londonba, majd az Atlanti-óceán túlpartján, Amerikában talált új hazát családjával. A jellemzően Kelet-Európai zsidósors képei fájó valóságában marnak az olvasó lelkébe. Ugyanakkor sok szép megható, néhol humoros pillanat volt a családról, az összetartásról és a hagyományok megőrzésének fontosságáról. Az életmese valósága rendkívül érdekesen van vegyítve a fikcióval. Az első fele teljesen magával ragadott, Edit igazi példakép, egy csodás karakter. Tetszett, hogy úgy mesél a történem borzalmáról, hogy nem a véres háttér a fő téma. A túlélés ösztöne, az új élet reménye, lehetőségei, a család ereje az új élet záloga. Nem lehet könnyű egy idegen országban újraépíteni és leélni az életet. Elszakítva, távol a szülőföldtől, az emlékezés marad csupán. A hagyományok megőrzése ad erőt az ortodox zsidó családnak ehhez. A beszélgetésekből felvillanó életképek, mozaikok adják a történet magvát. A cselekmény lendületes, a szereplők jellemfejlődése jól követhető az érzelmeik nyomán.

Roni egy más korosztály, más sorsot képvisel, hiszen ő 1980-ban kerül ki Amerikába. Munkája kapcsán ismeri meg a magyar származású Editet, akivel mély barátság szövődik. Edit emlékidézéséből ismerjük meg a múltat, míg Roni már egy új Magyarországról ad hírt. Ami azért még mindig nem a lehetőségek országa, bár a közeledő rendszerváltás szele már kezd fújdogálni. Gyönyörű volt ez a finom, mély női érzékenység, lélektan, ahogy a két nő barátságáról olvashattam. Változatosan, érzékletesen használja a szavakat a szerző. Érdekes, kliséktől mentes megközelítése az adott időszaknak.

A számtalan viszontagság ellenére a sors kiszolgáltatott játékaként az ember képes remélni, bízni a jobb és szebb életben. A félelem, a rettegés is erőt adhat. Az emlékezés folyamatos krónikája, hiszen a múltat sem kitörölni, sem megváltoztatni nem tudjuk. Velünk, bennünk él tovább a lelkek mélyén. A 20. századi életút egyik jellemzője ez. Mit hoz ki a háború az emberekből, mivé válnak az álmok és érdemes-e tovább álmodozni a borzalmak után? Sanyi karaktere fogott meg, aki egyszerűen az új életében nem akart tovább magyar lenni, magyarul érteni, hiszen őt elüldözték. A könyv több mint egyszerű életrajzi regény vagy történelemidézés. Hőseink úgy keresik az új életükben a boldogságot, hogy a múltat nem temetik el. Valósághű, fájdalmasan szép, sikerül az olvasóban érzelmeket ébresztenie.

Gyökértelenül élni képtelenség. Megható és tanulságos remekül szövi egybe a szálakat a történet, jó arányokat tartva. Mintha külső szemlélőként hallgatnánk a barátnők történetét. Mesél az emberekről, helyzetekről és a szavak, a történelem erejéről. Szívszorító történet a hitről, reményről, kitartásról egy embertelen világban. Számomra ez a regény az összefogás erejéről és a kitartásról szólt. Ezek a képek emlékezetesek maradnak. Felemelő történet az emberi kitartás erejéről, mind a holokauszt és a romantika kedvelőinek ajánlott.




     







Ádám Veronika (Nagykanizsa, 1949. január 1. –) Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 1996 és 1999 között valamint 2003 és 2009 között a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese. Prima Primissima díjas.

Biokémiát oktat orvostanhallgatóknak magyar és angol nyelven. 1996 és 1999, valamint 2003 és 2009 között az egyetem tudományos rektorhelyettese volt. Vendégkutatóként összesen több évet dolgozott Londonban a King's College-ban és New Yorkban a Center for Neurochemistry kutatóintézetben. Ez az első szépirodalmi könyve. 

Jaffa, Budapest, 2020
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634753988

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése