2020. szeptember 20., vasárnap

Két novelláskötetről röviden

Két novelláskötetről röviden

















                                                                          
Mindig is szerettem a novellákat. Az idei évben több kiváló novelláskötet is a kezembe került. Harag Anita tavaly év végén megjelent Évszakhoz képest hűvösebb vagy az idei termésből Nádasdy Ádám Szakállas Neptun könyve lett a kedvencem, ezekről külön önálló bejegyzés is született. Az idei, új megjelenésekből válogattam most két kiemelkedő, figyelmet érdemlő kötetet.





Farkas Balázs: Ugatás




A Napkút kiadványa izgalmas és összetett kalandra hív. A kötet az elmúlt öt év folyóiratos közléseiből ad válogatást, a nyitó és záró novellák viszont lazán kapcsolódnak Farkas Balázs Nyolcasok című első kötetéhez is – ezek itt olvashatóak először. Az Ugatás cím szimbóluma, a végig fellelhető kutyás motívum kifejező. Egyéni drámák bontakoznak ki, ütős, erős írások ezek. Meghökkentően mellbevágóan valós, sokszor ki nem mondott igazságokról szólnak a történetek. A sorok között olvasva az egymás közti, családi és egyéb kummunikációról illetve annak hiányáról. Mennyire elbeszélünk egymás mellett, már ha egyáltalán kimondjuk érzéseinket, gondolatainkat. Az alapvetően realista prózanyelvre épülő történetek érett novellákat adnak az olvasónak.




"Akármit ugatunk, mindig lesz valaki, aki máshogy ugat vissza, és mindig lesz olyan, aki félreérti a másikat. Minden háború innen ered. Az acsargásból, önmagunk fontosságába vetett hitünkből."

A kiüresedett kapcsolatok viszonyáról, az érzelmi hiányról szólnak ezek az írások. Kapaszkodnánk, nyújtjuk a kezünket, de valahogy ez nem megy, nem talál kellő viszonzásra. Olyan egészen hétköznapi élethelyzeteken át tárja fel mindezt, ami ismerős lehet az olvasónak. Jól megkomponált, hatásos kötet sajátos narrátori furfangokkal felturbózott elbeszélésmódjával.
12 novella került a kötetbe. A keretes szerkezet tetszett, kiemelkedő volt a nyitó és zárónovella mellett a Bolha, Borravaló, Macskák és kutyák vagy az Ellentét mozgatta meg a képzeletem.




Napkút, Budapest, 2020
110 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632638980










Nagy Gerzson: Délután apámmal




                                                   



Mondjuk ez egy kisregény, (vagy novellafüzér), de mindenképpen szerettem volna bevenni ebbe az ajánlóba. A szerző első könyve figyelmet érdemlő írás. Alig kétszáz oldal a humorral bőven fűszerezett történet, gyorsan olvasható, valóban hangulatos. Tetszetős nyelvezete gördülékeny, különösen férfi olvasóknak lehet ismerős, átélhető az élmény. Fiús történetek, nézőpontok, nem csak fiúknak. Bár sosem voltam pattanásos, tétova kamasz, és a kolesz is kimaradt az életemből, mégis a hangulata és a nevelőtanár titokzatos alakja kiemelkedett az apa-fiú kapcsolatból. Egy környezetét uraló, meghatározó és erős akaratú apa árnyékában kamaszfiúnak lenni nem könnyű... a tétova út és helykeresés minden perce tökéletesen jellemző.


A történetek a 80-90-es évek világát, a szerző kamaszkorát idézik fel kifejező leírásokban. Ezért is érdekelt, hiszen én is akkor voltam naiv kamaszgyerek. Szomorú olvasni az apa gyors testi hanyatlását, majd a halálát. A ki nem mondott szavak örökre ott maradnak a fiú lelkében. Lehetett volna ez másként is, azonban az élet is kegyetlen. Megdöbbentően erős és sokféle atmoszférát teremt a könyv.


"A hangjában van egy árnyalat, amiből tudom, innentől értelmetlenné válik minden további vita."


"A vasárnapi vonaton kevesen utaznak, főleg a kollégisták, de általában összejön egy kártyaparti, zsír, hatvanhat, szerencsés esetben snapszer. Az ultit majd később tanulom meg, az egyetemen."


A vasárnapi ebédmaradék, a vonatozások, a szülők kapcsolata, a kollégiumi szobák fullasztó nyomott világa, a szabadabb életre való vágy elég ismert motívumok, jól működnek ebben a két szálon futó életmesében. Az apa-fiú párharc mellé csajozások, (elég sok szex), tanulási problémák zenével tűzdelve adják vissza tökéletesen a kor hangulatát. Személyes történetek, de mindannyiunké lehetnek olvasás közben. A huszonkét rövid írás kerek összképet ad, áll össze plaszikus képeivel egy egésszé.








Pesti Kalligram, 2020
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634681496









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése