2020. szeptember 7., hétfő

Elmentem világgá!

Földvári András: Elmentem világgá!  



                                                                                             


"Elgondolkodtam, milyen más fénytörésben látjuk mi a dolgokat a távolból. A nyugati ember szereti jobban tudni azt is, amiről fogalma sem lehet."









Szórakoztató, lebilincselően izgalmas kalandok sorát olvashatjuk Földvári András könyvében.
Utazni kaland és élmény, szélesíti a látókörünket, megismerhetünk egzotikus és különleges, távoli helyeket. Nem csak az utazás szerelmeseinek ajánlott elmerülni ebben a nem mindennapi világban, amit megismerhetünk ezekből a valós sztorikból. Betekintést kapunk a 80 történet segítségével a kontinenseken átívelő utazásokba, megismerjük azok hátterét.




A szerző stílusa könnyed, olvasmányos, megcsillan némi humor is. Érdekes világra nyit ajtót az olvasónak. András esetében nem csupán a munkája része volt az utazás, hanem szenvedély is. Minden egy kamaszkori utazással indult 1968-ban, amikor szüleivel Drezdába repültek. Ezután András elhatározta, ő repülőtereket fog gyűjteni. Így tudatosan választott munkát, lett 22 évesen a Malév dolgozója. 29 évet töltött el itt különböző pozíciókban, majd 6 évet a Brussels Airlines-nál, végül 8 évet a Turkish Airlines csapatánál, innen ment nyugdíjba. Földvári András nem csak álmodozott, munkája segítségével meg is valósította álmait. Ehhez az elképesztő utazási mániához egy malévos kollégájától 1997-ben ajándékba kapott könyv is sokat segített. A világ 100 építészeti csodája kötetből András már látott ezekből néhány látványosságot, de elhatározta, hogy az összeset végig látogatja.

Már a családalapítás is egy nyeremény repülőjeggyel indult. Ilyen leánykérésre lehetetlen nemet mondani. Eleinte kettesben a feleségével, majd a gyerekekkel utaztak, később barátok, kollégák voltak útitársai.
A legtöbb helyre szabadjeggyel jutott el, és persze olyan kapcsolatai voltak, hogy sokszor a szállás is
csupán néhány dollárba került. A repülés csodálója és szerelmeseként szívesen olvastam ezeket a repülős utazásokat. Vannak itt olyan különleges esetek, amiken jót szórakozhatunk, meghökkenünk vagy elgondolkozunk. András többek közt megfordult az Ördög torkába Türkmenisztánban, utazott kutyaszánon és strandolt Grönlandon. Átrepült a Golden Gate híd alatt helikopterrel, de olvashatjuk azt is, miért lett nemkívánatos személy Vanuatun. Szinte mindenütt találkozott magyarokkal. Különösen tetszett, hogy néhány negatív élmény is bekerült a négy részre osztott kötetbe. A rengeteg utazás persze veszélyhelyzetekkel is járt. Ezekről is mesél a könyvben. Megtudjuk, hová nem menne vissza, vagy mely helyek kedvesek a szívének. Ahogyan arról is olvashatunk,hogy a magyar csapat 1976-os montreáli olimpiai utazását is ő segítette, de számtalan hírességgel is utazott. Valóban sok színes és érdekes történet kapott helyet a kötetben.




A fejezeteket a magánélet, a gyerekkor élményei, emlékei színesítik. Kiderül, miért éppen Nagykőrös a világ közepe? A kötetben szereplő izgalmas úticélok közül nekem legjobban az izlandi vulkánok közti strandolás, a 66-os út bejárása vagy a Falkland-szigeteki kalandok tetszettek. A 80 történet számtalan kulturális és kulináris érdekességet is bemutat. Mesél arról, milyen is magyarnak lenni a világban. Szívmelengető volt olvasni Kőrösi Csoma Sándor sírhelyénél tett látogatásról, vagy éppen az afrikai kalandokat. Innen kiemelkedik még az Észak-Korea vagy Bangkok, Thaiföld és Tibet mozgalmas képeivel.


A világ rejtélyes és szórakoztató vagy éppen veszélyes titkait ismerhetjük meg személyes élményeiből. A légiforgalmi szakember átélte a 2004-es thaiföldi cunamit, elmeséli hogyan lehet tíz reptéren megfordulni egyetlen nap alatt, vagy azt, hogy kétszer lépett át a 2020-as évbe. Eddig 795 reptéren utazott át, 2650 járaton ült, a megtett távolságok alapján eddig 113-szor kerülte meg a Földet, és több mint 11-szer juthatott volna el a Holdra. Neki életforma, lételeme az utazás. Földvári Andársról a Turkish Airlines készített egy megható marketing-videót is, amikor az ötszázadik repülőterén landolt 2016 májusában. IDE kattintva ezt meg is nézheted. Beszél angol, svéd, lengyel felsőfokon, német, orosz középfokon, francia, holland nyelveket alapfokon.



A magyar világutazó könyvét ITT tudod megvásárolni kedvezménnyel! 



XXI. Század, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122988

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése