2018. július 4., szerda

Az elveszett nevek füzete

Sofia Lundberg: Az elveszett nevek füzete 




                                                             

                                                                           




"Egy ​ember életébe annyi szeretet, boldogság és szomorúság belefér. "





A régi emlékek, az egykori nagy szerelem és meghatározó barátok felidézés ez a csodálatos regény. Lenyűgöző utazást tehetünk térben és időben. A történet nagy intenzitással ábrázolja egy idős ember sorsát, élettapasztalatát. Ez egy nagyszerű könyv, amelyet mindenkinek ajánlani szeretnék. Főhősnőnk Doris, hihetetlen életet élt izgalmas és fordulatos története magával ragadó, elgondolkoztató életmese. Olyan lendületes, érdekes a történet, mint egy film.


Doris 96 éves és jelenleg egyedül él Stockholm központjában. Mindennapjainak csak az önkormányzat által küldött szociális gondozónő megjelenése jelent némi eseményt, valamint az Atlanti-óceán túloldalán lakó Jennyvel való beszélgetései. Jenny az unokahúga, aki férjével és gyermekeivel együtt él az Egyesült Államokban. Bepillanthatunk és megismerhetjük az ő élete változásait is.


Doris 1928 óta vezeti kis noteszában a számára fontos, meghatározó barátok, ismerősök nevét. Legtöbb név azonban az idők során áthúzásra került, mivel az illető elhalálozott... Elég drámai és szomorú a történet folyama, mivel itt mindenki meghal. Maga az elmúlás az, ami letargikussá teszi a regényt. A megidézett emlékek olyan szépek, fájón gyönyörűek. Doris éppen attól tart, vele együtt elvesznek az emlékei. Mi marad utánunk, ha kilépünk a végtelen űrbe? Ezért írja le, idézi fel életének jelentős állomásait, szereplőit. Jennynek szánja továbbadni, maradjon valami utána, ne vesszenek el az emlékei. Jenny az egyetlen Doris életében, akihez kötődik, akinek még fontos. Csak rá számíthat.


Az olvasó fejében is elindul akaratlanul is saját élete filmje. A régi elveszett, egykor jelentős társak, barátok emléke és a megélt élethelyzetek bizony sok szépet hoznak, de sebeket is tépnek fel. Különösen Doris egész életétére kiható szerelme Allan iránt. Tőle a II. világháború és egy véletlen félreértés szakította el. A végére ez kap egy mesés fordulatot, ami kissé rózsaszínűbb befejezést ad.
A regényben fontos helyszín a harmincas évek Párizsa. Pontosan látjuk Dior idején a divat fővárosát, a divatvilág szereplőit. Doris ugyanis akkoriban modellkedett. A cselekmény egy ugrással az Egyesült Államokba repít minket és Dorist, majd egy kanyarral újra vissza Svédországba.


Doris elég nehéz életet élt, nem csak az elvesztett szerelem miatt. Életének sorsfordító tragédiája és minden árnya feltűnik, megismerhetjük Doris múltját. Talán van némi esély arra, hogy megértse, mi miért történt vele, mielőtt kilépne ő is az életéből. Nem könnyű egy ilyen traumával élni, ezt feldolgozni. Olyan drámai része ez a regénynek, amit sírás nélkül nehéz kibírni.
Egy szép és szomorú történetet olvashattam az öregségről, a magányról, barátságokról, a boldogság kereséséről, és a bánatról. Egy nagy szerelemről, amelyet soha nem fog elfelejteni Doris.

Sofia Lundberg érzékletesen ábrázolja az öreg hölgyet, aki méltósággal viseli életének fájdalmait, tragédiáit. Ez valóban lenyűgöző. Azt súgja nekünk, hogy bizony nem túl szórakoztató megöregedni és másoktól függővé válnunk. Doris magánya szinte határtalan. Lundberg kiemeli és fontossá teszi az idősek tiszteletét. A 96 éves Doris sorsán át Sofia Lundberg egy lenyűgöző utazásra viszi olvasóit.



"Lenyűgöző olvasmány, az ember beleborzong, és olyan gondolatai támadnak, amelyek messze túlvisznek a regény cselekményén." 
Kulturbloggen



Ha szeretnéd megismerni és elolvasni Doris életének regényét ITT kedvezménnyel megvásárolhatod!



Sofia Lundberg (1974., Västerås) író, újságíró és pedagógus. Korábban két gyermekkönyvet is publikált. Az elveszett nevek füzete regénye nemzetközi sikert aratott, és közel harminc országba került az olvasókhoz.

Alexandra, Pécs, 2018
288 oldal · ISBN: 9789634471660 · Fordította: Harrach Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése