2018. július 29., vasárnap

Szép álmokat, Feketerigó!

Jesper Stein: Szép álmokat, Feketerigó! 
(Axel Steen 2.)






                                                                                       










Jesper Stein előző noir-krimije a Nyugtalanság engem megvett kilóra. Ez elég ritkán esik meg, így nagy várakozással tekintettem a második rész elé, izgatottan vártam. Nos, Jesper továbbra is nyerésben van, bekerült a kedvenceim közé. Őszintén bizakodom, hogy a folytatások is hamarosan elérhetőek lesznek magyar nyelven. A dán szerző egyéni hangja, stílusa kiemelkedik az átlag skandináv krimik áradatából.



A történet most is már az első oldaltól megfogott, és nagyon nehéz volt elszakadni tőle. Már ez is egy rejtély számomra, hogy Stein mennyire jól tudja tartani a szintet. A Szép álmokat, Feketerigó! ugyanolyan izgalmas, intenzív és sötét mint elődje a Nyugtalanság.
Axel Steen alakja nagyon emberi, jó karakter a lelkes és érző zsaru. Éli a mindennapok szürkeségét, a munkájába menekülve igyekszik a válása okozta traumát feldolgozni. Ami nem egyszerű, hiszen az új férj, akire Axelt lecserélte Cecil, az egyben a rendőrségen belül egyik főnöke is. Izgalmas volt ezt a lelki oldalról való megközelítést olvasni mindhárom szereplő szemszögéből. Mert ez azért okoz problémát Cecilnek és Jensnek is. Ezúttal talán kevesebb az eszeveszett hajsza, több a szereplők lelki vívódásának ábrázolása.




A dolgokat súlyosbítja egy régi megoldatlan ügy, ami éppen a válása idején történt. Marie Schmidt, a frissen érettségizett lány volt az áldozat. Az ő beceneve a Feketerigó. Ebben az ügyben egy másik ügy révén újabb lehetséges bizonyíték bukkan fel. Axel ráveti magát mint egy bulldog, mindenáron eredményt akar. Ami tökéletesen érthető, hiszen önbecsülését megviselte ez az ügy, ami egy kis depresszióval is párosul. Kissé önpusztító életet él, sötét szemmel néz a világra, nőkkel való kapcsolata akadozik, bár tele van a nők iránti vágyódással. Élete a lányával való kapcsolattartás nehézségei és a munkája körül forog.


"Axel Steen igazi pszichozsaru, időzített bomba, szakadék szélén táncoló, megsebzett férfi." 


Most is a társadalom leggonoszabb bűnözőivel akad dolga. A nők ellen irányuló támadások sora mellé a családon beüli erőszak párosul. Egy szadista és cinikus erőszaktevőt keresünk. Szemléletes képet ad az elkövetésről, annak hatásairól. Elképesztő és dicséretes Axel kitartása, mert ezeket a bűnözőket be kell zárni. A fiatal lány brutális halála különösen megviseli, hiszen ő is apa, aki rajongva szereti lányát, Emmát. Nagyon érdemes néhány elejtett célzásra, megjegyzésre figyelni, ami a későbbiek során kap nagy hangsúlyt. Stein nagyon érti ezeket a nyelvi leleményeket, öröm volt olvasni.

Minden újra együtt van, az összetett krimi története sötét, árnyalt karaktereket kapunk. Szerettem Ea Holdzt alakját, remélem, visszatér a későbbiekben. Nem utolsó sorban kapunk egy látványos portrét a nyári hőségben fuldokló Koppenhágáról és a Nørrebro városrészben játszódó eseményekről. Jesper Stein olyan alapos és vizuális képeket ad, az olvasó úgy érezheti, ott van a városban, együtt nyomozhat Axel mellett.




Izgalmas, sötét, az átlagból kiemelkedő skandináv krimit olvashattam. Az emberi gonoszság aljas bugyraiba enged bepillantást a szerző. Az igazság pillanata letaglózó.


ITT tudod kedvezménnyel megrendelni Axel történetét a kiadótól.



                                                                                       
Jesper Stein: író, újságíró. 1965. február 28. Aarhus, Dánia


Kreatív írást oktat, újságíróként kezdte. Első sikere 2008-ban jelent meg.
2016-ban megkapta az Arany Laurelt díjat. Nyolc évet dolgozott bírósági és bűnügyi riporterként
Jesper Stein 1992 óta él Nørrebroban, házas, két gyermeke van.



Kossuth, Budapest, 2018
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630991919 Fordította: Soós Anita


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése