2018. július 7., szombat

Ítélet

Jodi Picoult: Ítélet  



                                                                             





"Szerintem mindenkinek megvannak a maga
kísértetei."







Nehéz erről a könyvről írni, hiszen itt valóban semmit nem érdemes előre elárulni, vagy célozgatni a történet kimenetelére. A fülszöveg éppen elég kedvcsináló és bár a regény 2001-ben íródott nagyon aktuális napjainkban. Jodi egy igazán jó történettel állt elő ismét. Számomra a régi Jodi regények stílusát, hangulatát és felépítését idézte. Az utóbbi néhány megjelenéseiből a legerősebb és legütősebb történet kerekedett ki a lapokon. A fokozódó gyomorgörcs és jeges rémület kerített hatalmába, olvasás közben, ahogy haladtam előre a cselekményben.

A történetet tömören, jól írta meg az írónő. Egy többrétegű, összetett drámáról olvashatunk. Nem hiányzik a bírósági tárgyalás sem, de addig bizony sok izgalom és fordulat várja az olvasót. Főhősünk éppen a börtönből szabadul 8 hónap után, ahová nemi erőszak kísérlete vádja miatt került az egykori tanár és edző. A történet ettől sokkal többről fog majd szólni. Fajsúlyos lett ez a regény. Elgondolkodtató, hogy mennyire könnyen mondunk másokról véleményt, tesszük bele bizonyos helyzetekbe. Hiába a "ne ítélj, hogy ne ítéltess" véleményt ismeretlenül is mondunk a másik emberről, annak tetteiről. Nem nézünk a háttérbe, mi miért történhet, csak ítélkezünk. Pedig a saját portáján is akadna mit sepregetni legtöbbeknek. Mégis, mennyire életképes tud lenni egy jól tálalt hazugság. Arról, hogy mekkora erkölcsi kárt tud okozni, ne is ejtsünk most szót. Csak gondolkodjunk el, hiszen a negatív szereplők erre már nem voltak hajlandóak, sőt, talán nem is mérték fel tetteik következményét. Egy férfi is tud védtelenné, kiszolgáltatottá válni.


Picoult megmutatja a pokol mélységeit, azt, hogy ritkán fekete-fehér valami. A történet árnyalatai egészen meglepőek és ezektől a fordulatoktól néha annyira elképedtem, mert a való életben is simán megtörténhetne. Vagy meg is történik... Nem kell feltétlen elhinnünk mindent, és ami nagyon bizonyos az lehet, csak ügyes manipuláció. Az álmos kisváros sötét titkai, sokkolóak lesznek. New England közössége, lakói jól megrajzoltak, és a nyilvánvaló utalás a Salem-i boszorkányok történetére különösen élvezetes. A sok fordulat mellé érdekes karaktereket kapunk. A főszereplők mellett Jordan és Selina emelkedik még ki. Jók és hitelesek voltak a börtönéletet bemutató jelenetek.




Valami nagyon nincs rendben a városkában, ez érezhető. Nem csupán a régmúlt kísért a városkában. A titkok, amelyek lassan kiderülnek alkotják a regényt. Jodi lépésről-lépésre adagolj és fokozza a feszültséget. Három fő szálon fut a cselekmény. Az elején mire bemutatja a szereplőket, és kibontakozik a történet, bizony figyelni kell. Van a fiatal és sármos Jack, aki már a regény elejétől szimpatikus figura. Pedig lassan kiderül, már kétszer vált elkényeztetett tinilányok célpontjává, majd áldozatává. Nem egyszerű a helyzete férfi létére. Nagy árat fizet, hiszen éppen a börtönből szabadul, és a kisvárosban, Salem Falls-ban keres menedéket. Félelmetesen ijesztő, hogy az ártatlanságát bizonygatnia kell, hiszen a kisváros lakói természetesen ellene fordulnak. Egy életre megbélyegezték, kiszolgáltatottá válik a kis közösséggel szemben. Tetszett, ahogy a későbbiekben Jack kamaszéveiről, apja haláláról, a szülői háttérről is esett szó. A részletek is fontossá válnak a fő esemény mellett.

"Próbálnak megtörni, hogy olyasvalaki legyek, aki nem vagyok."



Kivételesen erős a bírósági tárgyalás képeiben és hangulatában. Ebben nagyon profi az írónő, egészen hatásos lett ez a rész. Az összes trauma itt csúcsosodik ki. Hiszen Jack mellett a legtöbb szereplőnek van valami lelki baja, megélt tragédiája amivel küzd. Addie Peabody, aki több tragikus eseményen van már túl. Ő lesz Jack segítője, támasza, bár ez elég kölcsönös. Kibontakozó szerelmüknek komoly akadályokat kell legyőznie. A négy tinilány karakterei izgalmasa, kidolgozottak, ahogyan a férfi szereplők is, főleg a gyógyszergyáros apa vagy a helyi rendőr alakja. A négy lány szövetsége mozgatja a történet szálait.



"Minden hazugsághoz két ember kell- valaki kitalál egy tetszetős mesét, a másik meg van olyan ostoba, hogy elhiggye."


Amikor minden a helyére kerül, úgy érezzük megoldódott a történet, olyan lezárást kanyarít a végső lapokra Jodi, hogy az olvasó döbbenten néz. Itt kerül igazán tiszta víz, abba a bizonyos pohárba. Ez a végső meglepetés az utolsó bekezdésben teszi a regényt kiemelkedővé. Valóban egy modern boszorkányüldözésről olvashatunk a négy tinilány szereplő által. Élükön a szende, ártatlanság mintaképével, Gilly-vel. Elképesztő a 17 éves lány karaktere. Szinte egy tanulmányt megérne az ő története. Ő nagyon aljas, céltudatos és gonosz fruska. Mindezt egy olyan városban, amelyet saját régmúlt történelme kísért. Nem véletlen, hogy a regényből 2011-ben film is készült.



A regényt ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni!



Jodi Picoult számos irodalmi díj birtokosa, több mint húsz kötet fűződik a nevéhez. 1992 óta jelennek meg regényei, a New York Times bestseller szerzője.
A Princeton Egyetemen tanult kreatív írást, ahol a férjét is megismerte. Vele és három gyermekükkel él egy New Hampshire-i kisvárosban. Főbb sikerkönyvei: A nővérem húga, Vezeklés, Gyere haza, Sorsfordítók, Elrabolt az apám, Tizenkilenc perc, Apró csodák.


Könyvei idehaza az Athenaeum Kiadó gondozásában jelennek meg.







Eredeti mű: Jodi Picoult: Salem Falls
Eredeti megjelenés éve: 2001

Athenaeum, Budapest, 2018
496 oldal · ISBN: 9789632937571 · Fordította: Babits Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése