2023. január 3., kedd

Így szerettek ők 3

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 3

Legújabb irodalmi szerelmeskönyv



                                               




Tíz éve már, hogy Nyáry Krisztián nevét a nagyközönség is megismerhette. Első két irodalmi szerelmeskönyve hatalmas siker lett és valljuk be, kissé felkavarta az állóvizet. A szerelem magasztos, csodásan forró és felkavaró érzelem, sokszor komoly drámák, csaták helyszíne. Ezzel szerencsés esetben mindenki találkozik élete során. Az emberi kíváncsiság is közrejátszik a sikerben, hiszen az érző, bohém művészek érdekesebbek, az iskolai tananyagból a szerelmi kalandjaik kimaradtak. Olvasás után talán másként nézzük a lezárult munkásságukat, olvassuk regényeiket, verseiket.


    
Nyáry Krisztián értelemszerűen tényeket írt meg, nem megy el a bulvár felé. Több esetben ismert irodalomtörténészek neve is felmerül hivatkozásként. Ezzel is tiszteletben tartva, emberközelivé teszi az alkotókat. Ők is átélték, megszenvedték a szerelem édes élményét, gyötrelmét, ami erősen hatott és megjelent alkotásaikban is. 

A frissen megjelent harmadik kötet is igényes, tartalmas történetek gyűjteménye. Borítékolhatóan tuti sikerre számíthat a gyönyörű, hangulatos kötet, amit már lapozgatni is élmény. A könyv felépítése is tökéletesre komponált. Nyáry Krisztián jól ráérzett, valami olyasmit talált, ami széles érdeklődésre tart számot. A szerelmi történetek sora ezzel a kötettel éppen százra kerekedik. 

Ezúttal is valódi emberi sorsokról olvashatunk igaz történteket, korabeli fotókkal adva meg a hangulatot. Ezek keretbe foglalják a népszerű és közismert művészek életét, sok színes adalékkal, háttérrel szolgálva a már ismert életműhöz. Elgondolkodtató és emberközeli portrékat olvashattam, érezhetően objektív formában megírva. Úgy mesél a néha már elfeledett szerzők érzelmeiről, megpróbáltatásairól, hogy az munkásságukra is kíváncsivá teszi az olvasót. Mit is tud az átlag olvasó ma, mire emlékszik Vajda János, Tompa Mihály, Osváth Ernő vagy akár Dsida Jenő életéből? Ki is volt az, akiről Kosztolányi Édes Anna alakját megteremtette, vagy miért kérte meg a debreceni polgármester lányának kezét hétszer is Móricz Zsigmond? Az közismert volt, hogy Móricz házasságai és nőkkel való kapcsolatai kissé zaklatott volt, de hétszer kosarat kapni azért meglepő. Nem mellékesen az irodalomtörténet Magoss Olgát nem is sorolja a múzsák közé. Pedig fontos volt a szépség, az érzelmek mellett, hogy intellektuálisan is összetartoztak. Molnár Ferenc vagy Hunyadi Sándor, de még Petőfi életéből is akad érdekesség, ahogy a közelmúlt nagy szerelmei is felvillannak.

Egészen biztos, hogy József Attila és a pszichoanalitikus Gyömrői Edit kapcsolatáról viszonylag keveset tudunk, míg Galgóczi Erzsébet választott magánya és a népszerű, országosan ismert színésznő összekapcsolódó élete is tartogat titkokat. Bátran mentek szembe a korszellemmel, az érzelmek mellett az értelem is megvolt a két nő között. 


      
A záró történet talán a legmeglepőbb. Kozmutza Flóra három híres költőnknek is múzsája volt, ami, mint olvasható a kötetben, legalább 150 szerelmes verset eredményezett a magyar irodalomnak. Azért nehezen tudom megbocsájtani neki, hogy József Attilát veszni hagyta...

Az emberi kíváncsiság és magánélet határán egyensúlyozva ismerhetjük meg ezen szerelmek történetét. Mennyire is tartozik mindez a nagyközönségre az mindig kérdéses, de szerintem sokat adnak a megértéshez és az értékeléshez is. Érző és gyarló, vívódó szerelmes emberek voltak ők is. Élmény kézbe venni, elgondolkodni, vagy más szemmel értékelni a megszületett alkotásokat, amit a szerelemnek köszönhetünk. Érdekes adalék, háttér sok esetben. Külön tetszett megismerni Ignácz Rózsa, Gérecz Attila sorsát, vagy elmerengeni Gelléri Andor Endre drámáján. 


     
Nyáry Krisztián könyveit kedvelem, volt szerencsém néhányszor élőben látni és hallani, olvasás közben szinte hallottam, ahogy mesél. Összességében ismét egy igen informatív és színvonalas, gazdagon illusztrált kötetet kap az érdeklődő olvasó.


ITT lehet a könyv kedvezménnyel a tiéd! E-könyvben is rendelhető, de a Corvina Kiadó gondolt a rajongókra, készült egy különleges díszdobozos kiadással is.

Nyáry Krisztián író, irodalmár, kommunikációs szakember

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs vezetője, majd a Magvető és az Atheaneum könyvkiadók igazgatója.
Jelenleg a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója és Magvető Café irodalmi kávéház művészeti vezetőjeként dolgozik.






Corvina, Budapest, 2022
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631368673

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése