2018. július 13., péntek

Zero

Marc Elsberg: Zero 
Tudják, mit teszel






                                                                                         

"Isten hozott Paranoiában!"








Nehéz spoiler nélkül erről a történetről írni. Rögtön egy lendületes és meghökkentő akcióval veszi kezdetét a regény, de csak annyit erről: az amerikai elnök váratlanul komoly veszélybe kerül a testőreivel. Mindezt egyenes adásban láthatja bárki. Orwell 1984 című regényének alapja itt már a valóság. Minden túlzás nélkül... Tényleg tudják, mit teszel.




Marc Elsberg fantasztikus író. A történet elképzelése akár csak az előző, Blackout című regényénél nagyon jó, már-már félelmetes. Izgalmas, fordulatos és megdöbbentő, ha három szóval kellene jellemezzem a regényt. Talán inkább elgondolkodtató mint szórakoztató a történet. A sok technikai háttér miatt ez esetben a fiúknak picit jobban fog tetszeni, jobban értik, bár nem féltem én a kalandvágyó lányokat sem. Tetszett, ahogy az író a technika hátteret igyekezett érthetővé tenni. Nyomozás és versenyfutás az idővel az alap, ami kifejezetten pergő cselekményt ad. Ezzel végig fenn tartja az olvasó érdeklődését.




A személyes adataink védelme mennyire fontos, talán nem kell mondani. Mégis mindenütt kérik és mi önként, boldogan szolgáltatjuk ki. Azonosítóinkat, IP-címünket, mozgásunkat folyamatosan követik a térfigyelő kamerák, rögzítik a bankautomaták a számláinkon folyó pénzmozgást, bemérik az okostelefonjaink jeleit. Különféle cégek sokat (mindent) tudnak rólunk. A könyvben erre jó néhány példát mutat a szerző. Vajon van-e bármi titka az életünknek, amit nem tudnak még rólunk?
Kétlem, már a gondolatainkat is kiszámítják és manipulálják? Nem lehetetlen!




Már okosszemüveg is van a történetben, ami minden baj kezdete lesz.
A főszereplő újságírónő alakja szimpatikus volt, ő indítja be az eseményeket. Természetesen véletlen lesz egy tinédzser fiú meggyilkolása, aki történetesen az újságírónő lányának barátja.
Cynthia Bonsant a lányát egyedül neveli, jártas a világ dolgaiban, igazi kemény nő, aki nem ijed meg az árnyékától. Azonban az oknyomozás veszélyes vizekre sodorja. Nem csak a saját, de társai élete is veszélybe kerül. Az online világ sötét gépezetében ő maga is üldözötté válik. Miközben a gyilkosok és adatkalózok után nyomoz, az internetes cég, a Freemee is keresi Cynthiát.



                                                                                         



Manapság egy esetleges világméretű konfliktusban már nem feltétlenül fegyveres harc, vírusok vagy vegyi anyagokkal érhetnek el mindent elsöprő eredményt. Az ellenfél személyes adatainak ismerete, szokásainak és életfeltételeinek begyűjtésével és blokkolásával igazi adatháborút indít el. Ez érzésem szerint már folyik is az ellenfelek között, még ha nem is észleljük testközelből. Megdöbbentő, hogy ma már elegendő a létfenntartó szolgáltatások blokkolása. Ez a gondolat félelmetes és ijesztő. Olvasás közben teljesen áttudtam érezni, milyen hatással lenne életünkre. Nagyon durván szembesíti az embert, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk, milyen könnyen széteshet biztonságosnak képzelt világunk. A civilizáció ma már félelmetes mértékben fejlett technikai adatbázisa a viszályára fordul. A rendőrség és a hírszerző szolgálatok számára létrehozott arcfelismerő program is elképesztő hatással bír.


Az agymosás észrevétlenül máris folyik a sok okos-technikai kütyük, drónok, algoritmusok és mindenféle letölthető appok segítségével. Nem tudunk elbújni, nyomon követnek lépéseinkben és tetteinkben nincs titok. Miközben azt hisszük, milyen jó nekünk... Ezek egy kicsit olyanok, mint egy navigációs rendszerek. Megmutatják mi is jó nekünk a saját életünkben... ami lehet nagyon praktikus egy olyan világban, amely egyre bonyolultabbá és kezelhetetlenné válik az embereknek. Adatvédelem vagy adatlopás ami folyik? Nagyon izgalmas kérdést feszeget a szerző.

No és kicsoda Zero? A legismertebb internetes aktivista, aki meglepő dolgokat tervez és sokáig senkinek elképzelése sincs személyét illetően. Segíteni kell őt, vagy ártalmatlanná tenni? Zero világa ismerősnek tűnhet számunkra. Milyen hatással lehet az adatfeldolgozás az életünkre fontos és aktuális kérdés. Digitális világunk terroristái már a filmeken is megjelentek, itt is említik a Közellenség és a Különvélemény alkotásokat. Érdemes leporolni a dvd-ket, újranézni őket és gondolkodni a könyv által felfestett jövőképen. Talán a hatalom ereje nem korlátlan: a technológia miatt mindig kiszolgáltatott és sérülékeny lehet. Néha ehhez elég egy homokszem a gépezetben.

Marc Elsberg harmadik könyve már megjelent, kapható külföldön. Izgatottan várom, mikor érkezik a magyar olvasókhoz.

HA szeretnél ZERO nyomára bukkanni, kedvezménnyel IDE kattintva megteheted! Kapd el most!





Marc Elsberg: 1967-ben Bécsben született. Közgazdaságtant tanult, volt újságíró, kreatív igazgató és stratégiai tanácsadó.
1995-ben Hamburgba költözött. 2003-ban tért vissza Bécsbe, azóta is ott él. Blackout regényén 2007-ben kezdett dolgozni. Megjelenése után hatalmas sikert aratott Európa szerte.
















Clemens Lechner és Lukas Ilgner fotói



Animus, Budapest, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245712 · Fordította: Torma Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése