2018. július 6., péntek

Féléves zárás - 2018

Féléves zárás - 2018 
Visszapillantó




                                               


"Eljött az idő, hogy nincs lelkiismeret-furdalásom amiatt, hogy olvasok."
Lisa Scottoline







2018 első féléve számokban: 106 olvasás, 84 poszt a blogra. 55 külföldi, 51 hazai szerző könyve fordult meg a kezeimben. Nem volt egyszerű dolgom, kiválasztani azt a TOP 10 könyvet, ami nagyon-nagyon megfogott, elsőre betalált a szívembe. Következzenek a számomra legkedvesebbek!



Az első kiemelkedő könyv, ami utat talált hozzám már februárban megérkezett: Sarah Winman Bádogember regénye a 21. Század Kiadó igényes kiadványa. 

A tombolán nyert festmény története több, mint gondolnánk. Az érzelmek hatalmas kavalkádja, egy barátság és szerelem története. Szerethető, elgondolkodtató regény vágyakról tiszta érzelmekről. Teszi ezt egyszerűen, minden manír nélkül elmesélve. Ebben van a varázsa, lehet nem is való mindenkinek és az olvasó jelen érzelmi állapota is fontos tényező. Nem könnyű olvasmány, de nagyon emberi, élmény volt, megéri olvasni. Örülök, hogy nem hagytam ki.



"Egyszer a szenvedély hevében azt mondtam, bármit megtennék érte. Úgyhogy most ez az én bármim érte."



Hillary Jordan: Mudbound - Sárfészek                                            

Az Athenaeum idei legjobbja eddig, szerintem. 1946-ban a Mississippi deltavidékén fekvő farmon játszódik a regény. A háborút megjárt két férfi barátsága, egyikük szerelme okoz nem kevés problémát. Igazi családregény, krimielemekkel átszőtt politikai thriller, korrajz is egyben. Ezzel minden műfaj kedvelőinek élvezetessé teszi az olvasás élményét. Hatásos, erős dráma, szépirodalmi csemege. A történet zsigerig hatol, fogva tartja az olvasó lelkét. Máris helye van az idei év legjobbjai közt. A regényből film is készült, a 4 Oscar-díjra jelölt film a Netflix műsorán látható.







A halaknak nincs lábuk Jón Kalman Stefánsson regényének, a Typotex Kiadónál jelent meg. Időrendben ez a harmadik kiemelkedő olvasmányom idén. A szerző hazánkba látogatott a Könyvfesztiválra, amit nagyon bánok, hogy idén nem lehettem ott. Mondatai rabul ejtenek, elemi erejűek, mint egy folyó sodrása, vagy a hömpölygő felhők a Keflavík fölé boruló, végtelen égbolton. Izland legnagyszerűbb írójának költői, elementáris modern családi sagája az egész huszadik századon átível. Léleksimogatóan szép szöveg, amiért a fordító Patat Bence is sokat tett. Stefánsson regényének lírai sorait biztosan fogom még olvasni.



Az időrendiséget tartva egy magyar szerző következik: Papp Sándor Zsigmond számomra nagyon jól ír, a kortárs magyar irodalom egyik nagy mesélője.A Jelenkor Kiadónál megjelent Gyűlölet című regénye a családi múltat kutatja. Vajon a szeretet vagy a gyűlölet bizonyul kitartóbbnak egy életen vagy akár nemzedékeken át? Nekem tetszett, ajánlom olvasásra.

                       



Fredrik Backman Egymás ellen című, a Mi vagyunk a medvék világsikert aratott könyvének folytatása. Erős és valós, kissé szomorú életmese ez a gyűlöletről, a barátságról, az elengedés fájdalmáról. Kamaszok útkeresése, a felnőttek világának megismerése. Talán még sötétebb is ez a regény, erősebb a folytatás. Az Animus Kiadó hozza el nekünk Backman regényeit.





A fekete szemű szőke egy noir-hangulatú, roppant humoros krimi az, ami mindent vitt. Igazi sötét ló volt, mégis nyert! Raymond Chandler csupán hét Philip Marlowe történetet írt. A népszerű, magányos és nyughatatlan magánnyomozó most visszatért! A Benjamin Black álnév John Banville-t, A tenger című Man Booker-díjas könyv szerzőjét takarja, akit személyesen kért fel a Raymond Chandler Hagyaték egy új Marlowe-regény megírására. Remekül oldotta meg a felkérést, az új történetet kiválóan hozza Chandler stílusát, karaktereit, visszautalásokkal a korábbi regényeire. Élmény a hangulata, humora, az ötvenes évek Amerikájának képei szemléletesek. A GABO kiadványa ez a krimi.
                                                                             


                                                                       
Kikerülhetetlenül kihagyhatatlan szerintem Jo Nesbo Machbet-je. A Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj. Ha semmi mást nem is mondanék, de a remek hangulat az, ami miatt feltétlen érdemes elolvasni. A Kossuth Kiadónál jelent meg.




Megátkozottak. A könyvhétre jelent meg a Gold Book Kiadónál Csikász Lajos újdonsága. Hibátlan, csillagos hatos, minden elfogultságom ellenére is. Szépirodalmi szintű történelmi regény az Árpádok alkonyáról, ami a "liliomos sorozat" (Anjou-lobogók alatt) előzménye is egyben. Önállóan is olvasható élmény. Kun László királyságát feszítő ellentétekről és viszályokról, a király megöléséről tudhatunk meg titkokat. A hatásos, gyönyörű szép borító talán a legjobb Csikász-történetet takarja. Kiváló regény. Már a liliomos sorozat is kedvenc, ám ennyire tökéletes előzményt ritkán kap az olvasó.




Steven Saylor: Caesar trónja:
A Hét Csoda, a Fúriák Haragja vagy a Nílusi Rablók után Steven ​Saylor legújabb regényében a történelem leghíresebb gyilkosságát helyezi középpontba: Rómában vagyunk Kr. e. 44-ben, nem sokkal martius idusa előtt. Nem részletezem a feszült, izgalmas eseményeket. A történet feszes, izgalmas, Saylor karakterei kiválóak. Olvassátok az Agave kiadványát.





Ez most borítja a sorrendiséget, hiszen januári könyv és mozisiker volt, ám ez is Agave kiadvány. A legsötétebb óra című könyv elsősorban arról a huszonöt napról mesél, amely bálványt csinált egy emberből. Kiváló korrajzot, élettörténetet kapunk Churchillről, annak megosztó, ám kiemelkedő szerepéről Anthony McCarten könyvében. Végtelenül emberi történetet olvashattam. Döbbenetes, hogy pár nap története mennyire kihat a világ sorsára. McCarten eddig nem ismert archívumi anyagok segítségével mutatja be azokat a kulcsfontosságú, színfalak mögötti pillanatokat, amelyek megváltoztatták a történelem menetét. Tévedtem, amikor azt gondoltam a könyv rövidsége nem tudja visszaadni a történelmi tények hűségét, a feszült és mozgalmas helyzetet. Remek élmény volt.


                                                                                                     
Tíz az tíz.... , ám nagyon jók voltak még: Trollok alkonya, Vétkesek, A Medúza-amulett, Halálos játék, A lelkek ítélőszéke, Éjféli szállítmány, Ötvenezer lándzsa, Pillantás a csúcsról, Ármány és káosz, Ömbizalompunpa, Töredelmes vallomás, Az árulás palotája, Terror, Ne menj el!, Az utolsó aratás, A medve és a csalogány, Az élet hangja című könyvek is. Ezek mindegyikéről külön részletes szubjektív ajánlót olvashattok.

Ezúton is hálás köszönetem minden kiadónak, szerzőnek, aki megkeresett illetve a blogon megjelenhetett! 



Úgy teljes, ha a kevéssé tetszőkről is esik néhány szó: Nos, ezek nem nyertek, csak citromot: Szólíts a neveden, Kamaszharc, Nő az ablakban. Felejtősek számomra.






Én igyekeztem megőrizni azt a lázat, izgalmat, amit az ifjúság fűt az olvasás alá. Ez a világ felfedezésének izgalma. Ha ezt a kíváncsiságot sikerül megőrizni, akkor megmarad valami az ifjúságból.

Ungvári Tamás

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lista! Macbeth nálam is ott van az idei 10 legjobban. :) Kellemes olvasási élményeket a következő 6 hónapra is!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, neked is sok jó olvasmnáyt!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis összeállítás!-))
    A Top10-ből 2-3 olvasásra vár... Jó olvasást, kellemes élményeket az év hátralevő részére!-)

    VálaszTörlés
  4. Sajnos van restanciám. Köszönöm az összeállítást.

    VálaszTörlés