2017. december 6., szerda

Szerencsecsillag

Nicholas Sparks: Szerencsecsillag





                                                                             













Sparks kiváló mesélő és a romantikus történetek nagymestere. A New York Times egyik legsikeresebb szerzője, több mint 97 (kilencvenhét) millió példányban keltek el regényei világszerte. A kiadott könyveit eddig ötven nyelvre lefordították. Ez is azt mutatja mennyire szükség van a
felnőtt tündérmesékre mindenütt a világban. Kell valami léleksimogató, ami kikapcsol és feltölt, visszaadja a boldogságba, az életbe vetett hitét az olvasóknak. Tulajdonképpen egy tipikus, igazi romantikus Sparks történetet olvashattam, jó körítéssel. Külön öröm, élmény volt, hogy a kiadó meghívására októberben hazánkba járt Nicholas Sparks.


Nicholas Sparks a hírnevét ezeknek az életmeséknek köszönheti, természetesen a Szerencsecsillag sem volt kivétel. Az általam olvasott eddigi hét Nicholas Spark kötetek közül az egyik legjobb történet ez. Nem, filmen nem láttam, talán szerencsémre. Érdekesség: eddig két NS kötetből forgatott filmet láttam, azokat viszont nem olvastam (Éjjel a parton, Üzenet a palackban).
Sparks történetei olyan életszerűek, megfoghatóak. Hétköznapi emberek, hétköznapi problémákkal, gondokkal és örömökkel. Könnyen átélhetőek, simán el tudom képzelni, hogy a történetei már megtörténtek, akár velem is. (Kéz a kézben). Ezek a valós, jól megrajzolt élethelyzetek miatt az olvasó könnyen magáénak érezheti a regények cselekményét.



Ebben a történetben Logan Thibault kedvelt karakter volt, ő az Egyesült Államok tengerészgyalogos veteránja és egy nyugodt, magabiztos ember, aki a sorsát, lelki békéjét keresi. Határozottan emlékeztetett egy másik kedvencemre Lee Child hősére, Jack Reacherre bizonyos tekintetben. Igazán színes, eredeti volt a régi katonai emlékek felidézése, jól visszaadta Logan átélt élményeit. Túl nagy mélységet nem kell várni, csupán képekben felvillantja az Irakban átélteket. Az is tetszett, hogy a "veterán katona" még harminc sincs, szinte gyerekként, kalandvágyból került a háborús pokolba, nem is tudva mire vállalkozik. Ő túlélte, de egy életre lelkébe égett az átélt, látott borzalom. Victorral való beszélgetései adták a történet motorját. Lüktető, lendületes volt a cselekmény. Nicholas Sparks jól tudja, hogyan mozgassa a karaktereit, ahol az olvasó érezheti érzelmeiket, beleláthat gondolataikba. Megismerjük azt, hogy egy ember életét egyetlen dolog, hogy megtudja változtatni. Ez esetben egy talált fénykép az, ami Logan életére hatással lesz.


Hősnőnk Beth, elvált, magányos, gyermekét egyedül nevelő tanárnő. (Vajon az olvasók közt mennyi ilyen nő akad?). Ex-férje a városka seriffje, bunkó és durva, kissé együgyűen arrogáns figura. Családja a helyi hatalmasságokhoz tartozik, ennek minden előnyét ki is használja. Ezzel tartja sakkban Beth-et, lehetetleníti el leendő kapcsolatait. Persze erre is lassan derül fény, mennyire aljas pasi. Ilyen is számtalan akad a való életben, aki a válás után is jogot formál volt párja életére a közös gyermekre hivatkozva. Ben aranyos kis tízéves, aki nem éppen olyan, mint apja szeretné. Ez is elég valós sajnos, hogy egy elképzelt, idealizált fiút akar az apa, de helyette egy érző és gondolkodó, zenét kedvelő, nem sporttehetséget kap. Megalapozva egy élete az apa-fiú közti konfliktust. Ebből is kapunk ízelítőt. Ez is akár visszatérő elem lehet, hiszen volt már elnyomott női karakter, zsarnok ex-férj, konfliktusos gyermek, aki a válás áldozata. Ezek azonban mind helytállóak, sajnálatosan valósak. Keith Clayton seriff tesz arról, hogy a két ember boldogságának útját önző módon nehezítse.





Logan a talizmánként kezelt, szerencsét hozó fénykép nyomába ered, a fél országon átgyalogolva így jut el Hamptonba, akad rá Elizabeth-re. Feltűnik egy jó kedélyű, szókimondó nagymama, aki kutyaiskolát működtet. Logannak véletlen egy kutya a társa, Zeusz. Itt vállal munkát Logan, hogy Beth közelébe legyen. A szerelem lassan bontakozik ki közöttük, az összekötő kapocs természetesen Ben lesz. Nana vicces és kiváló emberismerő, szeretetteljes, finoman terelgette unokáját a férfi felé. Gyönyörűen írt, és nagyon élvezetes olvasmány, felidézi a hit, a szerencse, és a sorsunk összefüggéseit. Tökéletesen átélhető, jó kikapcsolódást, feltöltődést adó olvasmány lehet Spark kedvelőinek vagy azoknak, akik egy kicsit el akarnak menekülni az élet valóságától. Talán nem véletlen az sem, hogy második kiadásban került a boltokba ismét a regény.


Logan utazása, hogy elindult egy fénykép miatt lelki út is egyben. Úgy éreztem, hogy Logan mellett járok megnyugvást, boldogságot keresve. Izgalmas háttér volt, hogyan is került Irakba Berth fotója. Nicholas Sparks, egy elbűvölő és szellemes mesét írt, amely eltökélt szándék arra, hogy újra visszaadja az olvasónak a boldogságba vetett hitét. Összességében a könyv nagyon szórakoztató volt, nem kis meglepetéssel a végén. A végső csavar nem csak meglepő, de a  frászt hozza az olvasóra! Olvasd el, és megtudod mi történik szereplőinkkel.





Nicholas Sparks: 1965. december 31-én született amerikai szerző.

Regényeinek témája többek között az Istenben való hit, a szerelem, tragédia és sorsunk összefüggései. 12 regényéből film is készült. Mozivászonra került többek közt: Üzenet a palackban (1999), Séta a múltba (2002), Szerelmünk lapjai (2004), Éjjel a parton (2008), Kedves John (2010), Az utolsó dal (2010), Igaz hittel (2011),Szerencsecsillag (2012)



Eredeti mű: Nicholas Sparks: The Lucky One
Eredeti megjelenés éve: 2008


General Press, Budapest, 2017
360 oldal · ISBN: 9789634520726 · Fordította: Szieberth Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése