2017. december 19., kedd

Kalifornia magyar grófja


Ch. Gáll András - S. Tóth János: Kalifornia magyar grófja
A bor Puskása
















Magyarok a nagyvilágban szinte mindenütt megfordultak, valóban eljutottunk a Föld minden zugába. Sokan lettek híresek, tettek valami kiemelkedőt, öregbítve kicsi országunk hírnevét. Közéjük tartozik Haraszthy Ágoston (1812-1869) magyar földbirtokos, aki a pénzügyileg kifizetődő kaliforniai szőlőtermesztés és borászat megalapítója. Ezt azonban idehaza kevesen tudják, alig hallottunk róla. Amerika egyes részein nevét azonban legendaként emlegetik.



A kaliforniai történelemkönyvekben Haraszthy Ágoston nevét a világ leghíresebb borvidékének atyjaként rögzítették. Ez azonban csak egy a kiváló tettei közül, hiszen többek között 1850-ben San Diego első seriffje is ő volt. Akkoriban alig 650 lelket számláló városka volt San Diego. A csodás kivitelű, informatív és képekben is gazdag kötet szerzői, Ch. Gáll András és S. Tóth János véletlenül akadtak rá erre a kalandosan regényes életútra. Erről is akad információ, miért is került oda a szerzőpáros, és hogyan bukkant rá Haraszthy emlékére Amerikában. A kötet sokkal inkább egy izgalmas kalandregény, sem mint egy száraz életrajz. Olvasás közben alapos háttér információkat kapunk a családról,
az akkori Magyarország helyzetéről, politikai viszonyokról. Megismerhetjük az emigrálás okait, és Haraszthy-falva megalapítását Amerikában. Itt komoly fejlesztéseket folytatott: nem csak gőzhajójáratot közlekedtetett, de közutak, hidak, házak épültek itt. Ezután lett 1849-ben a család új otthona San Diego.
Végig ott motoszkál az olvasóban a kérdés: hős volt Haraszthy Ágoston vagy kalandor?


A kaliforniai borok a mai napig elismerten világhírűek. Mit adott ehhez ez a derék magyar nemes? Természetesen nem azzal a céllal szállt hajóra, hogy ő majd kimegy Amerikába, ahol várost alapít, aranyat fog bányászni. Tettei között a gőzmozdonyok bevezetése is ott sorakozik, és bizony seriff lett belőle. Elismerten Kalifornia egyik legtekintélyesebb polgára, aki ugyan grófnak mondta magát, ami azonban nem nyert megerősítést. Tény, hogy nemesi származású, Haraszthy Károly és Fischer Anna Mária gyermekeként született Pesten, 1812. augusztus 30. napján. Szülei eleinte a jogi pályára szánták. Követté választották a pozsonyi országgyűlésbe, ahol barátságot kötött Kossuth Lajossal és Wesselényi Miklós báróval is. Termékeny házasságából, amit Dedinszky Eleonórával kötött hét gyermek született. A többi már történelem.



                                                       
Hogyan teremti meg Kaliforniában az azóta is virágzó bortermelést, tette a Napa-völgyet ma is a világ leghíresebb borvidékévé, izgalmas és merész vállalkozásnak indult. A kaliforniai borok világhírűek, köszönhetően Haraszthy munkásságának és a kiváló minőségű vulkáni eredetű talajnak, ami kedvez a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek. 1857-ben borászatát Buena Vistának nevezte el. Ezért van az, hogy a Buena Vista Winery bejáratánál a francia és angol zászló mellett a magyar zászlót is ott lengeti a szél. Kiváló tulajdonságait alátámasztja, hogy a messzi távolban is igazi magyar hazafi maradt, aki pénzt gyűjtött Kossuth és barátai számára 1849-ben. Életének számtalan mozgalmas és színes kalandját tárja elénk a két szerző, amíg eljutunk Sonomába. Tényleg a képek gazdagsága is alátámasztja, hogy ez az egyik legcsodálatosabb bortermő völgy. Mint alapító szerepel az emléktáblán, a mai napig használják az általa alapított borászatban az ősi címert. Haraszthy Ágoston neve fennmaradt, emlékét őrzik az amerikaiak. Ideje nekünk is idehaza többet megtudni róla, megismerni nagyszabású terveit. Haraszthy Ágoston fantasztikusan gazdag és aktív életet élt. Legendás életét érdemes megismerni az utókornak. A kaliforniai borkultúra megteremtésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Karizmatikus személyisége, lenyűgözően elhívatott gondolkodása megelőzte korát. Hogyan és miért került el végül Nicaraguába Haraszthy, akinek nem kevésbé rejtélyes a halála is. Feltételezések szerint egy krokodil végzett vele. Holtteste sosem került elő.


Síremléke Amerikában



Alexandra, Pécs, 2017
224 oldal · keménytáblás
ISBN: 9789634470526

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése