2017. december 14., csütörtök

A Hókirálynő


Michael Cunningham: A Hókirálynő 




                                                                           













Az eredeti Andersen-mese központi témájából többet merít Cunningham. Az Andersen mesében két gyerek érkezik kalandjaik, gyermekkoruk végére, hogy észrevegyék: felnőttek. Itt is két központi karakter, a két fiú testvér köré épül ez a kortárs történetet. Számos dolog történik ebben a könyvben, amitől a szerző prózája nyugtalan és érzéki. Mesél a családi kapcsolatokról, hatásáról felnőtt életünkre, és a romantikus szerelemről - az elveszett és megtalált szerelemről. A havas pillanatok varázslatosak, és jól sugallják, hangsúlyozza ennek a kis családnak a kétségbeesését és sérülékenységét, amely védtelen az élet hideg-rideg valóságától. Irodalmi utalások, metaforák gazdagítják a történetet.





A történet kezdetén a kisebb testvér, Barrett (38 éves) 2004-ben a Central Parkban sétál, röviddel Bush újraválasztása előtt. Ez is egy jelentős momentum lesz a regényben, életükben. Felnézett az égre, és látja a furcsa, különös fehér fényt, amely úgy tűnik számára, hogy őt is látja. Félelmetes és váratlan esemény, amiről úgy érzi, hogy ez az "aurora borealis" megjelenése, olyan mint ha "Isten szeme" ránézett volna. Mivel egyedül járt arra, senki más nem látta, lassan el fogja hinni, hogy valami isteni kinyilatkoztatás volt. Azonban nem mondja el ez az élményét. Mint édes titkot úgy dédelgeti magában a Central Parki havas estét. Csak a történetek után sokkal később osztja meg élményét barátaival.








Barrett életére összpontosíthatunk, aki éppen egy újabb szerelmi szakítást próbál feldolgozni. Legutóbbi barátja sms-bem szakított vele, minden magyarázat nélkül. Együtt lakik bátyjával, Tyler-rel (43 éves) aki egy középszerű zenész, a kiugrásra vár, hogy tehetségét kamatoztathassa. Élete álma "a dal" megkomponálása, ami erősen várat magára. Tyler titkos kábítószerélvező, heroint használ (hó!). Erre jó oka van, barátnője, Beth, súlyos állapotban van, rákot diagnosztizáltak nála. Sem a siker, sem anyagi biztonság, sem a szerelem nem az igazi életükben, az önmegvalósításuk megakadt valahol. Ezt a kis Brooklyn-naprendszert, amit alkotnak kiegészítik a feltűnő barátok, kollégák is. Beth idősödő barátnője Liz kap még jelentős szerepet életükben. A szereplők között ő az érdekes karakter még a két srác mellett. A szerző szimpátiával, humorral és pszichológiai pontossággal ábrázolja lelkük viharait, érzelmeiket. Ez a történet is a mondanivalóra, beleélésre, ad okot az olvasónak. Elgondolkodtatásra késztet. A boldogság vágya, hajszolása, a tartós kapcsolatok hiánya
és a családi kötelékek fontossága  mellett identitásunk megtalálása, megőrzése áll a középpontban.



Mint a korábbi Cunningham-regényekhez hasonlóan, van valami gyengéd kapcsolat Barrett, Tyler és a haldokló Beth között. Néhol erősen emlékeztetett a történet az Otthon a világ végén eseményeire.
A testvérek közel álltak édesanyjukhoz, aki hirtelen halálával mély nyomot hagyott kamaszlelkükben.
Ezek az anya nélkül felnőtt fiúk, akik tehetségesek voltak ifjúságukban, középkorúvá váltak anélkül, hogy valaha is megtalálták volna hivatásukat vagy kamatoztathatták volna tehetségüket.




Barrett álmodozóbb, mély érzésekkel, akiről sokáig úgy tűnt, hogy csodagyerek lesz, fejből tud száz verset, Tyler csapongó sport karrier után rocksztár vágyait dédelgeti. Ezeket a vágyait finoman ábrázolja Cunningham. Tyler és Barrett múltjukat gyakran eltérő módon próbálják feldolgozni. Ez a közös múltjuk és a közös visszatartott titkok, amelyek az évek során meghatározták testvéri köteléküket igen szorosak. A történések végére érettebb önismerethez jut a két fiú, ám Tyler sorsa homályosabb. Végül is ő kapja meg a jégszilánkot a szemébe, mint a fiú a mesében. Talán ez a torzított elképzelés elengedhetetlen a művész számára; a befejezésnél ez lesz az üdvösség vagy megsemmisülés, de Cunningham elenged bennünket, hogy csodálkozzunk, gondolkodjunk.

A kötet gyönyörű és igényes borítója illeszkedik az előzőek sorába.









Michael Cunningham amerikai író, esszéista és fordító. 1998-ban jelent meg világsikert hozó regénye, Az órák. melyért Pulitzer- és Faulkner-díjat kapott, s amelyből 2002-ben film készült Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore főszereplésével. Az író jelenleg New Yorkban él, és a Yale Egyetem adjunktusa.

Eredeti mű: Michael Cunningham: The Snow Queen
Eredeti megjelenés éve: 2014

Jaffa, Budapest, 2017
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155715778 · Fordította: Illés Róbert








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése