2017. december 12., kedd

Hegyek között

Charles Martin: Hegyek között


                                                                 











Tökéletesen felépített, erősen romantikus, kalandos mese a túlélésről, a szerelemről. Megtalálni önmagunkat, utunkat, helyünket a világban.

Olvasmányos stílusban tárja elénk Charles Martin a két főhős sorsát, nem kevés kaland és megpróbáltatás során jutunk el a megoldáshoz. Ami zseniális húzás az író részéről, olyan meglepő, tényleg váratlan csavart épített a történet zárásába, ami átértelmezi az egészet. Romantikus kalandregény, vigaszt és reményt adó történet.


Egy viharos téli éjszakán, Dr. Ben Payne (sebész orvos) és az újságíró Ashley Knox a Salt Lake City repülőtéren ragadnak, amikor a közeledő vihar miatt a repülőjáratokat törlik. Mindketten sietnének - Bennek van egy műtétre váró betege, Ashley élete nagy napja előtt áll, másnap lenne az esküvője. Ben charter repülőgépet bérel, és Ashley-t meghívja, tartson vele.

Amikor Grover a pilóta szívrohamot kap a levegőben, lezuhannak Colorado hegyei közt. Grover szimpatikus, kedves öreg fickó, igazán kár, hogy már az elején meghalt. Az ő életéről és házasságáról is megtudunk néhány fontos és lényeges dolgot. Tökéletes képek, tényleg filmre illő mese, ahol az események hol izgalmasak, hol meghatóan emberiek, máskor szívet tépően szomorúak.

Mi van, ha az életed egy idegentől függ?


Bár mindketten megsérülnek, de túlélik a balesetet. (Ben néhány törött bordával megússza, ám Ashley szörnyű lábtörést szenved). Hőseink itt szembesülnek a szigorú időjárási viszonyokkal és azzal a ténnyel, hogy senki sem tudja, hogy elindultak. A megpróbáltatás arra készteti őket, hogy egymásra támaszkodjanak az életben maradásuk érdekében. Nem sejtik, hogy egy három hetes "túlélőtúra" veszi kezdetét. A természet ereje a két emberrel szemben valódi embert próbáló kihívás. Azonban önmagukat is le kell győzniük.
Nem kell mondani sem, eleinte elég hűvös a viszonyuk, ám az egymásrautaltság végül közelebb hozza őket. Megismerjük elmondásaikból kibontakozik addigi életük. Ezek lágyabb stílusúak, mint a fő történet. Finoman érzékenyek, kitárulkozóan őszinték.


Természetesen a menekülésük, harcuk a túlélésért sokkal izgalmasabb, sodróbb része az elbeszélésnek. Ben egy jó karakter, ő a történet motorja. Afféle kedvesen szelíd, okos férfi, akire lehet számítani minden helyzetben. Nem csak orvos, de sportoló, cserkész és hegymászó múltja sokat segít nekik a túlélésben. Leküzdeni az elemeket a semmi közepén, hóban, szélben, fagyban igazi kihívást jelent, főleg Ashley-nak, aki mozgásképtelen a törés miatt. Leginkább az tetszett benne, hogy az életünkben a szeretet, megbecsülés valóban jóban, rosszban mennyire fontos lenne odafigyelni egymásra. Küzdeni, kitartani, nem feladni.


Ben férfiasan szemérmesen mesél életéről, házasságáról. Amin éppen repedések mutatkoznak. Terápia gyanánt egy diktafonra mondja fel gondolatait, így "beszélget" távollévő feleségével, így bontakozik ki szerelmük, közös múltjuk. Asley sokkal kevesebbet mesél önmagáról, kapcsolatáról. Nem aggódik különösebben az elmaradt esküvő miatt... Szép és megható történet, néhány jól elhelyezett ideológiai gondolattal. Nekem túl sok volt benne a véletlen: mind a két szereplő sportoló volt, a küzdés nem állt távol tőlük, Ben még a túrazsákját is vitte magával, amíg a történet legvége már túl mesés, túl idillire sikerült. Sajnálatos, hogy idehaza nem kerül moziba a film.


A regény két története a párhuzamosan kibontakozó mese egyedi módon van megoldva, ezzel tényleg letehetetlenné teszi a könyvet. Charles Martin a kitartásról, a reményről és a boldogságról írt. Arról, hogy nem csak megtalálni nehéz, megtartani talán még nehezebb. Kell az ilyen életmese, erőt adó történet.

A végső üzenete a regénynek: mindig van remény, mindenhonnan fel lehet állni és újra lehet kezdeni az életet!


Képek a filmből!
A regényt ITT tudod megvásárolni kedvezménnyel! Katt!








Charles Martin (1969. november 3.) amerikai író, jelenleg Florida-ban, Jacksonville-ben él.

Eddig tizenkét regénye jelent meg és kivétel nélkül mindegyik a New York Times bestseller listájára került. Néhány sikere: Maggie, Égzengés, A szív kútja, A szentjánosbogarak fénye, Ahol a folyó véget ér, idehaza is kaphatóak. A Hegyek között regényéből most forgatták le a filmet, ez az első filmre került regénye.







Eredeti mű: Charles Martin: The Mountain Between Us

Eredeti megjelenés éve: 2010
General Press, Budapest, 2017
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520894 · Fordította: Szentesi Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése