2017. december 4., hétfő

A vihar szárnyai

Giles Kristian: A vihar szárnyai 
(Sigurd-saga 3.)




"Harcosnak lenni nem csak hírnevet, ezüstöt és dalnoki dicséretet jelent."
                                         










Giles Kristian A vihar szárnyai című regényével a csodálatos viking-saga lezárult. A szerző ismét elénk varázsolja a vikingek vad és brutális, mégis lenyűgöző világát. Látványos képei filmszerűen peregnek az olvasó előtt. Sigurd Haraldarson dicsőséges útját követhettük végig a 8. század éveiben. Sigurd Haraldarson hírneve egyre nő. A könyörtelen küldetése, hogy szembeszálljon az esküdt ellenségével, népének árulójával, családja gyilkosával, Gorm királlyal a tetőfokára ért. Klasszikus bosszútörténet ez, amelyhez a jellegzetes sötét északi táj nemcsak látványos díszlet, de tapintható valóság, mielőtt valóban kitörne a vihar. Külön öröm, hogy alig egy év alatt a hazai boltokba került a teljes sorozat!


Az előző részek szeretett karakterei visszatérnek Sigurd mellett: nevezetesen Floki, Olaf és Valgerd, de lesznek újabb figurák is a történetben. Szereplői lehet, hogy idealizáltak, mégis fejlődtek, változnak, nem mindig előnyükre. Érző, hús-vér figurák. Sigurd húga, Runa története ebben a részben is folytatódik, ígér izgalmas és meglepő fordulatot a harcos nők közösségéről. Ez párhuzamosan bontakozik ki a regényben. A szerző ügyesen beilleszti a fontos pillanatokat, amikor minden elveszettnek tűnik. Érezhetően szakértelemmel és valódi szenvedéllyel írta a sorozat mindhárom részét.


Giles Kristian viking trilógiája tele volt történelmi cselekménnyel, drámával és véres csatákkal. Thor kalapácsa és a pajzsfal sem véd meg a kilőtt nyilaktól és a kibontakozó drámától. A szerző biztos kézzel vezeti szereplőit és az olvasóit a végkifejlet felé. A háború, a végső csata, a könyv utolsó izgalmas lezárása lesz a harmadik részben a tetőpont. Rengeteg vérbő erőszak mellett nagy érzelmek is vannak a történésben. A gyerekkor képei érdekes álomszerű képeket hoz a sodró eseményekbe. Sigurd Odin-kegyeltje, és mindannyiunk sorsa az istenek ajándéka. A viking korszak kegyetlenségét, brutalitását, vad vérszomjasságát, sötét mágiáját tökéletesen adja vissza ez a történet is. Az író és az olvasó képzelete előtt peregnek a látványos képek: nem csak a küzdelmes csaták, vadászatok, de a nyílt óceán végtelen szépsége mellett átélhetjük a legénység örömét, mulatozását a tábortűznél, bajtársiasságát és puszta szórakozásukat.

A szerző prózája a szokásos módon kiváló, remekül tudja éreztetni, hogy szereti a norvég népet, hagyományait ismeri. Amikor leírja az ókori istenségek rituáléit és szeszélyeit, szinte fizikailag érezni lehet őket, kilépnek
a lapokról. Ez a prózájának szépsége és ereje. Az első könyv annyira remek, a második könyv pedig félelmetes volt! A harmadik könyv véresen szórakoztató történelmi kaland, ami egy jól illeszkedő befejezést hozott a történetnek. Giles Kristian izgalmas, epikus bosszút állt az árulókon. A vihar szárnyai nem csupán egy történelmi regény - igazi vad és szenvedélyesen dübörgő kaland, a régi és az új világ találkozása, dicsőséges megtestesítése. A sorozat kedvet ad a korai középkor legsikeresebb népe, a vikingek életének mélyebb tanulmányozásához. Aki szereti ezt a korszakot és kíváncsi rá, egy élménydús sorozatot olvashat.

A narratív hang olyan, mint egy szecessziós varázslat, a szépséges táj, erdők, hegyek és a tenger leírása mellett az érzelmek és a párbeszéd erősebbek, hatásosabbak. Itt a humor most kevesebb szerepet kapott, mint az előzményekben. Ez bizony nem egy szerelmes regény.

Egy igazán újszerű debütáló sorozat, amely egyenletes színvonalon íródott. Csodálatos hangulata, humora az egész sorozat jól ábrázolja a skandináv életet, hagyományokat, vallási hiedelmeiket. Kedvenc lett vitán felül a sorozat. Nem csak egy epikus elbeszélés, ami egy viking herceg, Sigurd történetéről, küzdelmes bosszújáról szól, hanem Giles tehetségének és meglepő alaposságának és kifinomultságának a tanúbizonysága. Bizonyára viking ősei vére folyik ereiben, északi gyökerei előtti főhajtás a sorozat. Szívesen olvasnék még tőle más regényeit is.



Giles Kristan az angliai Leicestershire-ben született 1975-ben.
Édesapja angol, édesanyja norvég. A kilencvenes években az Upside Down nevű zenekar vezető énekese volt, és dalszövegeket is írt.
Elsősorban viking témájú történelmi regényei bestsellerek lettek, legismertebb közülük a Raven-sorozat, amelyet 18 nyelvre fordítottak le.

A Sigurd-saga részei: A bosszú istene, Téli tűz és A vihar szárnyai.



A kiadótól kedvezménnyel ITT tudod megrendelni akár mindhárom részt! Gyönyörűségesen szép kivitelűek.







Eredeti mű: Giles Kristian: Wings of the Storm
GABO, Budapest, 2017
322 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634065586 · Fordította: Bihari György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése