2017. december 18., hétfő

Hófehérkének meg kell halnia


Nele Neuhaus: Hófehérkének meg kell halnia





                                                         



"A múlt romokban hevert a háta mögött, és a jövő sem tűnt sokkal rózsásabbnak."





Izgalmas történet az első bekezdéstől az utolsóig. Készüljön fel az olvasó egy érzelmi hullámvasútra, sodró és váratlan, sokszor megdöbbentő fordulatra. Az alaptörténet: sok évvel ezelőtt két tizenhét éves lány eltűnt a kis hegyvidéki falucskából, Altenhainből. A kedélyek látszólag megnyugszanak, az emberek élik tovább megszokottan egyhangú, unalmas életüket. Az elkövetőt letartóztatták, aki éppen szabadul a büntetéséből. Ezzel feltépi a sebeket, az elfojtott indulatok a felszínre törnek. Ezzel egy időben a szomszédos helységből egy régi, már használaton kívüli katonai repülőtér bontásakor előkerül egy női csontváz...



Az események felpörögnek, új lendületet kapnak. Igen sok szálon futnak és fonódnak egybe az események, egyre szorosabban bonyolódunk bele az évtizedes hazugságok hálójába. Bár viszonylag gyorsan hiszünk abban, hogy mi történt, újra és újra új tényeket és meglepetéseket hoz a cselekmény. Valóban váratlan, sokkoló ahogy egyre több sűrű titokról lebben fel a fátyol. Minden, mindennel összefügg. A feszültség valóban végig kitart. Ez a történet igazán többrétegű, úgy simulnak össze a rétegek, mint a hagyma húsa.



Nele Neuhaus alapos és precíz, olvasmányos regénye egy ügyesen összerakott hátborzongató, ugyanakkor romantikus krimi. Az írónő mesterien tudja a történetben a drámaiságot fokozni, amit a szerelem szálai szőnek egybe. Képet kapunk több kihűlt és elidegenedett látszat házasságról, egykori kamaszok szerelméről, elvetélt vágyakról, amik frusztrált és beteg lelkű emberekké tették hőseinket. Megdöbbentő módon, aki sikeres karriert tudhat maga mögött, az sem boldog, szenved a múlt árnyaitól.

Olyan remekül felépített mini karakterdrámákkal van tele a történet, ami külön-külön is megérne egy fejezetet.

Nem csak a két eltűnt lány szüleinek élete, a falu jótevője képében tetszelgő uraság, igazi falusi pátriárka - tele önző érdekekkel, amit a segítés és jó szándék álruhájába csomagol. Tenyérbe mászó alak, sejthető, hogy velejéig gonosz. Amit az olvasó még hamarosan biztosan sejt: a fiatal fiút, Tobiast ártatlanul csukták börtönbe. Ezzel nem csak az ő lehetőségeit, sorsát törték ketté, de az ő családjáét is. Tobias a szülei házában érkezik vissza, és rájön, hogy semmi sem olyan, mint régen. Az udvar tele van szeméttel, az apja korábban jól működtetett étterme tönkrement. A környezetük egészen ellehetetlenítette őket, ami a szülők válásához vezetett. További attrocitások is érik még őket...  Megjelenik a történetben egy fiatal lány, aki kísértetiesen hasonlít az egyik eltűnt lányhoz. Amelie nagyszerű és fontos alakja lesz a regény eseményeinek, ahogyan a gazdag falusi kényúr fiacskái is, különösen Thies, aki autista. Az egykori jóbarátok alakjai és a filmsztárrá lett egykori rút kiskacsa túláradó rajongása Tobias felé, ambivalens érzéseket ébreszt az olvasóban.

A látszólagos idill mögött hatalmas indulatok feszülnek, ami Tobias megjelenésével kirobban. Ez a látszat idill fenntartása mérgezi az ott élők lelkét, minden hazugság körülöttük, rengeteg pletyka, homályos titok mögött gyűlölködés áll. A falusi élet szereplői remek karakterek, (boltosék, a doktornő vagy a helyi fogadós) villanásnyi megjelenéseik is remek és izgalmas pillanatokat hoznak a regénybe. A feszültség él, többek között, a kis faluban a különböző emberek típusai, akik valami módon mindegyikének köze van a régi gyilkosságokhoz. Közös a bűn, de van-e, lehet-e feloldozás?



Tény, hogy rengeteg szereplőt vonultat fel a krimi, eleinte bizony nehéz követni, ki kivel van, kinek
a kije. Mert itt mindenki rokona, vagy volt, titkos szeretője, unokatestvére egymásnak. A sztori egyáltalán nem ült le a befejezésig pörög. Szinte már fárasztó az újabb és újabb csavar, amik kidolgozottak, illeszkednek. Valóban egy fordulatokkal tűzdelt, élvezhető és szórakoztató krimit kaptam, amiben a múlt bűnei törnek felszínre. A mohóság, az erőszak és a félelem mellett a hatalomvágy egy többrétegű történetet hoznak létre. Az írónő kiválóan ötvözi egymással a háttérben megbújó politikai cselszövéseket, az újabb titokzatos gyilkosságokat és az érzelmi kötelékeket a szereplők között. Neuhaus folyékony narratív stílussal vezeti végig az események láncolatát, mindig sikerül elkapnia az olvasó érzelmeit.

Elkezdesz nyomozni a szimpatikus két főrendőrrel: Pia Kirchhoff, aki előszedi a régi ügyet és egy bulldog kitartásával keresi az igazat, leplezi le az összefonódásokat. Mellé egy ötvenes férfiember főnyomozót kapunk, aki egy kihűlt házasságban szenved. Oliver von Bodenstein egyébként főúri származék, erre több ponton kitér a történet. Karizmatikus alakja teszi a regényt emberi oldalról is érzelmektől telítetté.

A krimi egy sorozat része ugyan, de önállóan is megállja a helyét. Várom a folytatásokat, a szereplők visszatérését. A hazájában nagy népszerűségnek örvendő írónő rendkívül jó emberismerő lehet, olvasmányosan tárja elénk a mai emberek viszonyait, a szeretetre és megértésre váró egykori kamaszokat, ábrázolja a falu lakóinak gátlástalan érdekszövetségét, mutatja be történetüket. Az évtizedes gyilkosság csupán a jéghegy csúcsa. A szálak a messzi múltba vezetnek. Mindenre ad magyarázatot az olvasónak, kerek a történet.


A krimit ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni!




Nele Neuhaus: német írónő.
1967. június 20. Münster, Németország. Tagja a német PEN-nek.
Első regénye 2005-ben jelent meg. Szenvedélyes lovas, ifjúsági regényeket is ír. Az igazi nemzetközi áttörést ez a regénye hozta meg számára. Több mint húsz ország vette meg a kiadási jogokat.

A Nele Neuhaus Alapítvány olyan projekteket támogat, amelyek elősegítik a gyermekek és serdülők olvasási, írásbeli és nyelvi készségeit.








General Press, Budapest, 2017
468 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520757 · Fordította: Csősz Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése