2016. december 18., vasárnap

El Paso

Winston Groom: El Paso 




"Ez csak játék - mondta.
- Mint minden más, kis senorita. Csak néha nagyon nagy a tét."
                                                                                       












Winston Groom visszatért! A nagy sikerű Forrest Gump szerzőjétől ezúttal egy fordulatos történelmi kalandregényt olvashatunk. A 73 éves szerző közel húsz év után jelentkezett ezzel a szépirodalmi munkájával. Így kétségtelenül az idei év egyik szenzációja, az El Paso regény megjelenése. Külön említést érdemel, hogy alig egy hónappal a világpremier után már a magyar olvasókhoz is eljutott
a Tarandus Kiadó jóvoltából.




A történet egy visszaemlékezéssel indul, a bostoni árvaház egykori lakójából, hogyan lett a vasútmágnás fia, került kivételes környezetbe, lehetőségek közé. A már felnőtt emberként a múlton merengő Arthur élete a gazdagok unalmas és megszokott pillanatait idézi, amikor... feje tetejére áll körülötte a jól felépített, biztonságosnak hitt világa.


Ehhez egy mexikói utazás és a hírhedt és legendás bandita, Pancho Villa feltűnése is sokat tesz.
A félresikerült mozgalomról, annak áldozatairól mesél a regény fő része, aminek akaratlanul főhősévé válik a vasútmágnás Shaughnessy család minden tagja. Az El Paso ugyan nem történelmi regény, de sok valós eseményekre épül, jó néhány figurája pedig tényleg létezett. Izgalmas karakterek színezik a pergő, lendületes cselekményt. Jó háttér ehhez a huszadik század első évtizedeinek önállósodó Mexikója. Veszélyes hely Mexico, és ez az utazás minden szereplő életére nagy hatással fog bírni.

A látványos, filmszerű képekben az adott szó súlya mellett lesz marhaterelés, bikaviadal, kígyómarás, grizzly-támadás és persze maga a forradalom. Szerelem, kaland és titkos viszonyok adják még a mellékszálakat. A másik fő szál pedig a gyermekrablás. Arthur kénytelen hőssé válni, aki mindenáron meg akarja menteni gyermekeit az önjelölt diktátor karmai közül. Igen idilli pillanatok is akadnak az epikus műben: a kislány titokban írni, olvasni tanítja a diktátort, vagy a sakkozós jelenetek is ilyenek. Pancho Villa kegyetlen, brutális oldala mellett érzőbb oldalát is megismerhetjük néha. A gyerekekre vigyáz, törődik velük, nem csak a váltságdíj reménye miatt.


Az úttalan sivatagban és a kanyargós kanyonokban, vadonban, úttalan utakon számtalan kaland
és veszély árán üldözik a gyermekek elrablóit. Akik egyszerre gonosztevők és hősök, talán kissé
naiv forradalmárok. A kegyetlen, brutális gyilkosok célja az országuk őslakosainak jogait visszaszerezzék. Időben és térben a határvidéken járunk, ahol a körülmények és Pancho Villa
gyilkos banditáival kell megküzdeni. A romantikus, izgalmas kalandok, fordulatosan színes tablója ez. A durva és erőszakos férfiak világa ez, ahol nincs pardon a bűnösöknek. A nők is úgy tudják túlélni, ha megedződnek, felnőnek a férfiak mellé. Életteli, valósághű képet ad a regény a korszakról. Olvasmányosan megírt nagyszerű kalandregény ez. Amerika és Mexikó történelmének összefonódása kiváló háttér, jó arányérzékkel adagolt a történésekhez. A nyelv, a hagyományok megjelenése mellett a karakterek sokszínűsége fogja meg az olvasót. Élmény volt olvasni, képzeletben beutazni Mexicót! Mesteri, ahogyan a család története fonódik össze a történelem viharaival.
A valós és képzeletbeli figurák, mint Tom Mix, akiből később mozisztár lett, Ambrose Bierce,
a világhírű író, vagy John Reed, a szocialista újságíró mellett Johnny Ollas alakja és sorsa emelkedik ki, nagyon közel került hozzám a regényből. A műszaki adalékok is nagyon érdekessé teszik a regény cselekményét. Külön tetszett, hogy a szerző az utószóban a szereplők későbbi életét is összefoglalta néhány mondattal.


Amennyiben kedvet kaptál ehhez a férfias kalandhoz ITT a kiadótól kedvezménnyel megvásárolhatod azt a remek regényt!




WINSTON GROOM húsz könyv ünnepelt szerzője, köztük a kultikussá vált Forrest Gumpé. Groom ugyanakkor elismert történész és olyan munkák szerzője, mint a Pulitzer-díjra jelölt Conversations With The Enemy (Beszélgetések az ellenséggel), illetve a legújabbak, az Aviátorok és a Tábornokok.

Az alabamai Mobile-ban nőtt fel, katonai akadémiára járt, és az Alabamai Egyetemen diplomázott angol irodalomból.
Az amerikai hadsereg hadnagyaként szolgált Vietnamban, a negyedik gyalogsági ezred első csapattestében. Századosi rangban szerelt le, majd kilenc éven át dolgozott újságíróként a The Washington Starnak, ezután tíz évig regényt írt Hamptonsban, illetve New York Cityben. Megkapta a komoly elismerést jelentő Harper Lee-díjat és néhány díszdoktori címet, gyakran tart előadásokat a regényeiről és történelmi tárgyú könyveiről. Az alabamai Point Clearben él feleségével, Susannel, és lányával, Carolinával.









Tarandus, Magyarország, 2016
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155584404 · Fordította: Lázár Júlia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése