2016. december 12., hétfő

Ördögi erő

Bónizs Róbert: Ördögi erő
(Toldi 1.)




                                                                                                 









Bónizs ​Róbert harmadik könyvében a barátság segítségével két kiváló történelmi alakot idéz meg az olvasóinak. Lajos király,
aki a későbbiek során a "Nagy" jelzőt is kiérdemli, és Toldi Miklós áll a regény középpontjában. A kőfaragó és a Szent László íja című kötetek után az Ördögi erő egy sorozat kezdete.



Ami az olvasót elsőnek megfogja kötet külalakja, remek borítója. Kifejező, jól eltalált, nagyon szép. Minőségi munka, amit jó kézbe venni. Ez a Gold Book Kiadó igényes munkáját dicséri, hiszen
minden kötetük borítója szemkápráztatóan szép. A Toldi sem lóg ki ebből a sorból. Markáns, férfias, robosztus, kifejező.


Szeretem a történelmi regényeket, a magyar (sötét) középkor különösen izgalmas része történelmünknek. Rögtön tudtam a regény világával azonosulni. Ráadásul élvezetes a történet felépítése, stílusban is olvasmányosabb, gördülékenyebb, mint az első két regény volt.
Az írói előszó felhívja a figyelmet, amennyiben Arany János elbeszélőkölteményének talán kissé idealizált Toldi-képet szeretné megőrizni az olvasó, NE olvassa el a regényt.


Ezek után még kíváncsibb lettem, mitől, miben tér el a Bónizs Róbert által megfestett Toldi-kép?

Nos, nem túl sokban, szerintem, talán emberközelibb. Nem kell tartani túl nagy mítoszrombolástól. Érző, gondolkodó hős képe kerül az olvasó elé. Érzékeny, harcias, bátor. Külön érdekesség a gyerekkori Miklós vézna alkata, várható sorsa. Másodszülött fiú lévén, papnak szánták. Erről többet is olvastam volna, hogyan fejlődött, alakult, tett azért, hogy bátor, erős, edzett ifjú váljon belőle.
Amit még keveselltem, illetve jó lett volna többet, bővebben olvasni: a két testvér viszonya egymással. Toldi György szinte mellékszereplő volt, néha feltűnt, de kerülték egymást felnőtt életükben. Toldi Lőrinc és a két fia kapcsolata is lehetett volna mélyebb, jobban megrajzolt. Ő aztán pontosan látta a két gyermeke közti különbséget és eljövendő sorsukat.

A gyermek és ifjú-felnőtt éveket bemutató első kötetben a kor egyéb jelentős alakjai is remekül megjelennek. Ármánykodás, királygyilkosság, köpönyegforgató papok és nagyurak, dévajkodó, misztikus és legfőképpen titkos rend áll az események hátterében, a magyar trónutódlás kérdései mellett. Miután tudvalevőleg Toldi menekülni kénytelen a szülői házból, egy véletlen és néhány átcsavargott év után kerül a királyi udvarba. Károly király alakja mellett az ifjú trónörökös Lajos
herceg lesz a másik főhősünk. Mellé kerül Toldi apródnak, majd az évek alatt válnak bizalmas barátokká.



A népmesei, balladai legkisebb fiú sorsa, küzdelmei, majd felemelkedése jó háttér a történelmi események bemutatásához. Nem csak a Nápolyi Johanna-részek okoznak izgalmat, de a hazai belső viszály, hatalmi harcok is remekül beépülnek a történetbe. Különös érdekesség, Lajos álruhás megjelenései. Ezt ugyan Mátyásnak tudjuk leginkább, a köztudatban ez terjedt el.
Toldi jellemfejlődése, karizmatikus alakja, okos, jó helyzetfelismerő, remek harcos képét mutatja
be. Éppen ebből lesz a konfliktus is a regény végén. Csitt, nem árulok el többet, olvassátok el, ismerjétek meg Toldi Miklós alakját emberközelből.


Tetszett az "ördögi erő" sejtelmes áthallása, kifejezése. Nem csak Toldi Miklós testi erejére, de a titokzatos Lilith-rend is ilyen erővel bír. Szerencsére az erotikus részek sokkal árnyaltabbak, visszafogottabbak voltak. Pedig bizony, azok a régen élt emberek is éltek, mulattak, élvezték az
élet és a test örömeit. Julianna asszony még érzésem szerint fogja ármánykodásával nehezíteni Miklós életét. Gonosz karakternek kiváló szereplő az asszony alakja. Feltűnik, megismerhetjük Rozgonyi Piroskát is, aki szintén visszatér Miklós életébe. Kérdés, hogy lesz ebből szerelem?
 Nem spoilerezek, de attól egyelőre messze vannak még.

Izgalmas kezdés, remek történelmi háttérképekkel. Várom a folytatást.





Bónizs Róbert 1973 februárjának első napján született. A Cserehát lábánál, Múcsony községben nevelkedett, amolyan erdőt-mezőt, hegyet-völgyet magáénak akaró csemeteként. Humán érdeklődése dacára műszaki tanulmányokat folytatott, és jelenleg is annál a vegyipari nagyvállalatnál dolgozik, ahol pályakezdőként elhelyezkedett. Borsod és Gömör határán, a Sajó völgyében, Dubicsányban él hitvesével, Emíliával, valamint Zille és Boróka nevű leányaival. Kedvét az olvasáson és az íráson kívül a tradicionális íjászatban és a hagyományőrzésben leli.













                                                         
                               








Gold Book, Debrecen, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264354



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése