2016. december 4., vasárnap

Más bőrében

Jussi Adler-Olsen: Más bőrében 






                                                                                   







Jussi Adler-Olsen az egyik kedvenc skandináv krimiszerzőm.  


A Q-ügyosztály történetei az egyik legeredetibb sorozat, az idehaza eddig kiadott hat részét olvastam, két kedvencem is van közte. A Más bőrében a dán szerző első sikerregénye 2007-ből, eredeti címe Ábécé-ház. Nem skandináv krimi, világháborús thriller, önálló történet.

A regény felépítése két részből áll össze. Az elsőben, 1944-ben járunk, amikor a két jó barát angol pilóta repülőgépét találat éri az ellenséges vonalak mögött. Katapultálnak, ám menekülniük kell.
Szerencséjükre egy vasúti szerelvény érkezik, amire felkapaszkodva eltűnnek üldözőik elöl.
A pörgős nyitás után jön a dráma, ugyanis a vonat mentálisan sérült, pszichiátriai gondozásra
szoruló, német tiszteket szállít...


Tetszett a lelkizős, pszichológiai, drámai háttér, aprólékosan kimunkált alapokkal. A történet igazán valósághű, életszerűen adja vissza az elmeotthon légkörét, a kezeléseket. Nyomasztó, hideglelős
és tagadhatatlanul hátborzongató. Hőseink szimulálnak, ez az egyetlen lehetőségük. Azonban a kezelések miatt nem is tudnának megszökni ebből a titkos katonai kórházból. James és Bryan története nagyon határozott, mélyen emberi, lélektani drámákkal mutatja be a kórház életét, mindennapjait. Érezzük a fertőtlenítő szagát, látjuk a kezeléseket, szemléletes képekkel, minden tabuk nélkül jeleníti meg Jussi a szenvedéseiket, a légkört és a körülményeket. Az alap kérdés: hogyan lehet kibírni, ép ésszel túlélni az elmeotthon kezeléseit.


A kísérleti nyulakként kezelt emberi roncsok esélye szinte nullával egyenlő. James az, akit jobban megviselnek a kezelések, Bryan folyamatosan menekülésen töri a fejét. Már amikor tiszta pillanati ezt engedik... Az csak hab a tortán, egy véletlen során kiderül, nem csak ők szimulálnak.

A magyar cím nagyon kifejező, találó lett. Jussi mesterien szövi a szálakat, de igazán csak a
szökés után indul be a történet. Hogyan, miként az elég meglepő lesz. Háborús keretben játszódó, krimielemekkel megtűzdelt regény ez. Az emberi sorosok, drámák, a barátság ára, a túlélés története.
Az első rész bár hatásos, fájdalmasan drámai, kissé elnyújtott lett. Jussi érezhetően remekül használta fel, építette a történetbe saját tapasztalatait. Pszichiáter édesapja az őrültek házában kapott szolgálati lakást, ezért Jussi Adler-Olsent gyermekkorától kezdve szó szerint elmebetegek vették körül.


Közel harminc év múlva aztán kezdetét veszi az igazi macska egér játék, a múlt titkainak kibontása.
1972-ben, a müncheni olimpia idején folytatódik a sokkal mozgalmasabb második rész. Bryan
utazása mögött egykori társa, James sorának felkutatása van. A két idősíkon játszódó regényben
ez a rész színesebb. A háború rémségének hatásai azonban itt is tetten érhetők. A hetvenes évek NSZK légköre, a régi titkok tudói ott vannak most is mindenütt. Nem akarják, hogy ezeket a történéseket bolygassa valaki. Félelmetes az összetartás ereje, a múlt hatása napjainkig érezhető.
A kísérletek és a mögötte lévő titkok súlya döbbenetes. Nincs megnyugvás, ettől a borzalomtól
nem lehet szabadulni. Ki az, aki a szálakat mozgatja, mi is lett James sorsa a végére ugyan kiderül,
és ez a megoldás hihető is, mégis brutálisan meglepő lesz. Kemény, férfias történet ez. Az emberi gonoszság nem ismer határokat.

Nem az eddig ismert háborús regény ez, dámai krimi, sodró akciókkal. gonosz, ellenszenves karakterekkel. Jussi Adler-Olsen megoldásai bizony fájnak az olvasónak, érezhető alapos háttérrel megalkotott regényt ad olvasóinak. Évtizedeken átívelő, feszült, lélektani dráma háborús keretben.


Jussi Adler-Olsen: 1950.08.02. Koppenhága, dán író.

Négygyermekes család legkisebb tagja, egyetlen fiú. A pszichiáter édesapát követve a család Dánia különböző részein élt. Ez az élményanyag is felbukkan könyveiben. Mozgalmas élete során dolgozott nyomdászként, antikváriumot nyitott, írt forgatókönyveket, magazinokat szerkesztett.

A Q ügyosztály történetei 2007- től 36 országban jelennek meg, ez a sorozat tette nemzetközileg híressé. Nálunk az Animus Kiadó gondozásában jelennek meg regényei. A 2010 -ben 3 rangos díjat elnyerő Nyomtalanul volt a Q-ügyosztály első története. 2010-ben a Palackposta regénye megkapta az év legjobb dán thrillerének járó Harald Morgensen-díjat és a Skandináv Krimiírók Egyesületének elismerését, az Üvegkulcs-díjat. 2011-ben a sorozat negyedik részét, a 64-es betegnapló-t a dán Könyvforgalmazók Klubja De Gyldne Laurbær-díjjal jutalmazta.

Több krimijét megfilmesítették. Jussi Adler-Olsen családjával ma Koppenhágától északra él egy kis erdő szélén. Sokat utaznak, népszerűsíti a könyveit, szereti a hideg sört és a labdarúgást. Legújabb története november elején jelent meg külföldön.




























Eredeti cím: Alfabethuset

Eredeti megjelenés éve: 2007
Animus, Budapest, 2016
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244319 · Fordította: Sulyok Viktória

1 megjegyzés:

  1. Tudna segíteni ennek a könyvnek a beszerzésében? Szeretném elolvasni.

    VálaszTörlés