2016. december 16., péntek

Revans

Szántó Dániel: Revans 
A sorozatgyilkosok köztünk élnek







                                                                 





Jó magyar krimiben bizony szegények vagyunk, a skandináv hullám mindent elsodort. Kissé zavarban is vagyok a könyv megítélésével, hiszen sok eleme emlékeztet a skandináv elődökre, ami persze nem feltétlen baj. Mesterektől tanulni előnyös.


Nem csak a történet egyes elemei, felépítése, de maga a könyv kiadása, formája is erősen
a skandinávok felé húz. Persze ez tetszetős kivitel, olvasóbarát forma, illik is tökéletesen a történethez. Két fő szálon fut a fordulatos cselekmény, ami több, mint brutális. A hazai helyszíneken játszódó krimiben darabolós sorozatgyilkost keresünk... (A blogger egyéni problémája,
hogy iszonyodik a szúrós, darabolós dolgoktól), nekem túl véresre sikerült, trendi krimi a Revans.
Nem csak David Getta, vagy a meleg szereplő miatt, de a névválasztások sem hétköznapiak.


Ahogyan a címe sejteti valaki valamiért revansot akar venni, sértett bosszúhadjáratba kezd a híres, sztárnyomozó ellen. Várnay Benett egy év után tér haza Budapestre, ahol rögtön egy brutális gyilkosság fogadja, ami néhány nap múlva megismétlődik. A múlt emlékeinek gyógyítására
legjobb módszer a felejtés mellett a munka. Szokás szerint a rendőrség bénázik, nyom semmi,
a média szinte egy lépéssel előbb jár. Reálisan mai kép a bulvár, szenzációvadász média beépítése
a történésekbe. Az újságíró alakja erre kiváló szereplő lett.


A gyilkosságok folytatódnak, a nyomozók erősen próbálkoznak eredményt felmutatni. A krimin edződött olvasó pontosan tudja, hogy akire mindképpen ráhúznák azt a bizonyos vizes lepedőt,
tutira ártatlan. Igen ám, de ki a gyilkosunk?

Lassan már nem az érdekelt engem sem olvasás közben, hogy ki lesz a hunyó, hanem az indokai, a miért lett fontosabb. A brutálisan véres, alaposan kidolgozott terv miért irányul Benett ellen? A két zseniális vagy ha úgy tetszik egy beteg elme küzdelme a másik ellen. Drámai befejezéssel ezt még elárulhatom. A Revans magyar környezetben, magyar helyszíneken, magyar társadalmi viszonyok között játszódó történet. Ez nagy erőssége is a könyvnek.

Két remek karakter van a történetben, akik viszik előre megjelenésükkel az eseményeket. Eszter,
a női nyomozó, hiszen minden erős férfi mellett van egy okos nő. Róla még többet is szívesen olvastam volna, mert volt egy elejtett mondat, ami igen sokat elárult róla, életéről. Lehetséges,
hogy visszatér és főszerepet kap? Sejtelmes alakja jó szín a történetben.


A másik, afféle igazi undok figura a nyomozónk ellenlábasa, aki erős hátszéllel akar a ranglétrán előbbre jutni. Igazából nagyon reméltem ő lesz a gyilkosunk, de sajnos tévedtem. A másik fő szál
a drog, a Sakál néven ismert éjszakai élet alakja, és dílerei. Sajnálatosan jelen van napjainkban és valóban nagy probléma, amivel nem tud mit kezdeni, hatékonyan ellene fellépni a rendőrség.

Ez a két fő vonal mellé jönnek a múlt képei, fájó szerelem emléke, és egy évekkel ezelőtti
sikeresen felderített, szintén darabolós sorozatgyilkos. Kicsit sok is ez, eltereli az olvasó figyelmét. Pedig, mint a krimiben elhangzik a részletekben van a megoldás. És lőn, tényleg. A meglepő vég tényleg meglepett!

Nem csak az utolsó gyilkosság okozott nagy feszültséget és lett a regény egyik csúcspontja,
hiszen itt vezeti igazán félre az olvasót a szerző. Ez egy valóban remek és váratlan fordulat volt. Ahogyan az undok zsaru utolsó megjelenése is a történetben. Lehet gondolkodni, és körmöt rágni, folyamatos adrenalinbombát kap az olvasó. A másik csúcs szerintem az egykori gyilkost meglátogató két nyomozó a börtönben rész volt. A gyilkost elkaptuk, de a  befejezés hagyott lezáratlan szálat, tehát jön a folytatás.



A svéd nagykabát ugyan lötyög itt-ott, de ezt azok észlelhetik, akik sok skandináv krimit olvastak. Aki nem, az egy cselekményes, kellően izgalmas krimit kap a fiatal szerzőtől, hazai pályán.
Érezhető az igyekezet, kidolgozott, néha túlságosan is elveszik a részletekben. Talán a sok mellélszálból elhagyva egy rövidebb, még feszesebb krimi lehetett volna.
Íme egy fiatal, tehetséges trónkövetelő magyar krimiszerző, akire bizony érdemes odafigyelni!
Erős négy csillag, jó kezdés, elismerésem, érdeklődve várom a folytatást! Ajánlom figyelmetekbe.


Ha szeretnéd olvasni és elkapni a gonoszt: ITT megveheted kedvezménnyel!




Szántó Dániel 1989-ben, Szombathelyen látta meg a napvilágot. Az érettségi után az ország szívébe, Budapestre költözött, ahol közgazdászként szerzett diplomát. Életerős, öntörvényű fiatalként megjárt két kollégiumot, három felsőoktatási intézményt, dolgozott több multinacionális cégnél, mígnem egy saját vállalkozást alapított, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Vállalkozó szellemének köszönhetően saját bőrén tapasztalta valamennyi társadalmi réteg negatív és pozitív hozadékát – nélkülözés, gazdagság, összetartás, széthúzás, gőg és sznobizmus. Az ezekből merített ismeret és a kreativitás kettőse adta meg első regényének alapjait, mely egy lebilincselő krimit eredményezett.

































Atlantic Press, Budapest, 2016
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155332968

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése