2016. december 20., kedd

Forradalmak

Bíró Szabolcs: (szerk) Forradalmak 



                                                                                     





„Nem ​​érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?”

(Márai Sándor: Mennyből az angyal)




A fiatal magyar prózaírók ötödik kötete a sorozat zárása. A novellás kötet: Forradalmak – Történetek három évszázad szabadságharcaiból. Megannyi szomorú, több szemszögből megírt történetek kiegészítik egymást, testközelből tapasztalhatjuk meg a háborúk nehézségeit, viszontagságait. Akár a frontvonalon, az ütközet előtt, otthon maradva, senki sincs könnyű helyzetben. Az élet nem csak frontvonalakon volt nehéz, mindenki megszenvedte a forradalmakat.

A tizenhat szerző képet ad a borzalomról. Meghatóak és megrázóak ezek az érzések. és elgondolkodtatóak, miért buktak el sorra a magyar szabadságra való törekvések.A hétköznapi, egyszerű emberek gondolatai és történetei a háborúból. Hogyan hatott a kisemberek életére egy egy forradalom? A tények és emlékek önmagukért beszélnek. a novellák könnyen olvashatók, a könyv mérete is ideális utazáshoz is.




Ezúttal az elmúlt három évszázad halálra ítélt, vérbe fojtott magyar forradalmainak és szabadságharcainak pillanataiba kapunk tucatnyinál is több betekintést. Rákóczi, Kossuth, Nagy Imre; mind egy-egy eltaposott harcunk vezéralakjai ők, és valamilyen formában mind felbukkannak ebben a kötetben is – ám mellettük a Kisember, a Névtelen Katona, a történelemkönyvekből ismert nagy nemzeti alakok. A történelem viharai megtépázták és felforgatták az egyszerű emberek életét. Az igazi hősök ők voltak.




Háromszéki Nándor: Barát vagy ellenség novellája nyitja a sort.A magyaros virtus, humor remekül megmutatkozik benne. Amikor magyar magyar ellen harcol, Bottyán János alakja a császári csapatok élén, és gróf Bercsényi Miklós barátságáról olvashatunk. Ezt a korszakot idézi meg a következő két novella is: Losonczy Attila: Romhánynál kicsorbultak a szablyák és Oláh Tibor: Kuruc hattyúdal talán az egyik legszebb írás a kötetben. Kiemelném még Gönczi Gergő Fekete rózsák írását, Kiss Balázs: Kép a falon és Sárgai-Szabó Anna: Megtehetik novelláját. Ez a kitelepítések szomorú világáról mesél.






Igényes, kerek elgondolkodtató írások az elbukott, vérbe fojtott forradalmakról.Hiába áldozták fel életüket, vérüket a szabadság, a siker időszakos volt, leverték, elnyomták, megtorolták kegyetlenül.



Neked már megvan a Historium Kiadó legújabb novelláskötete? Ha még nincs, és szeretnéd elolvasni, vagy akár szeretteidet, barátaidat meglepni vele karácsonyra, az alábbi boltokban megtalálhatod:


Líra:
http://www.lira.hu/hu/konyv/tovabbi-konyveink/forradalmak

Libri:
https://www.libri.hu/konyv/biro_szabolcs.forradalmak.html

Bookline:
https://bookline.hu/product/home.action…

Alexandra:
http://tinyurl.com/jeu86h9




Historium, Dunaszerdahely, 2016

232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788089649211

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése