2016. december 13., kedd

Árnyékban éles fény vagy

Krähling Edit: Árnyékban éles fény vagy




                                                                       








Ezt a csodás albumot a Radnóti házaspár, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni fényképeiből válogatták össze. Szépséges, igényes képeskönyv a két éve megjelent Fanni-naplók mellé. 



Gyarmati Fanni a költő-feleség 1935-től 1946-ig, férje újratemetéséig írta ezeket a naplókat, dokumentálva életük történéseit. A fiatalok 1935. augusztus 11-én házasodtak össze.
A 325 fénykép a szerelmüktől követi sorsukat, egészen a tragikus vég, az abdai tömegsírig.
Gyarmati Fanni 14 évesen ismerkedett meg a három évvel idősebb költővel. Ikonikus szerelem lett
az övék, a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb, legszebb kapcsolata.


Az Árnyékban éles fény vagy biztos irodalmi-bestseller. 325 fénykép kronologikus, élettörténeti sorrendben a gyermekkortól követhetjük életüket Radnóti újratemetéséig.
A félárva kisfiú és a szerető családban felnövő kislány kapcsolata nem nélkülözte a hullámvölgyet sem. A képeken megidézik Beck Judit festőnő alakját is, aki Fanni barátnője volt eredetileg, de hamarosan a férjé is lett. Erről az irodalomtörténet szeret megfeledkezni, pedig az 1941-ben kiteljesedő kapcsolatról Gyarmati Fanni is tudott, szenvedést is okozott neki, ám nem ellenezte.
Mint az a Radnóti-életrajzából is tudható, több vers, köztük a Harmadik ecloga és a Két karodban valójában nem a feleségnek, hanem a szeretőnek íródott. Érdekes, hogy Radnóti, érzelmileg végig szoros kapcsolatban maradt Gyarmati Fannival.






Mégis sok boldog pillanat is megidézésre kerül. Személyesé válik, nem csak a sok eddig még nem publikált fotó miatt is. Kedvenceim a Gellérthegyi-Fifike képek, a strandolós képek a velencei Lidóról, vagy az 1937-ben készült Duna-parti képek. Láthatjuk őket síelés közben, csónaktúrán, díjátadón. Irodalmi értékei a napló mellett elvitathatatlanok, remek kivitelű album. Megismerhetjük
a két család tagjait is, a fejezetek előtt kis összefoglaló olvasható, arról, melyik életszakasz képei következnek, kiknek a fotót láthatjuk. Hangulatosak, már-már műalkotások ezek a régi képek. Nem csak a műtermi képek, de a saját fotók is árasztanak intim, meghitt hangulatot.




Lezárásnak a tömegsír feltárása, majd az újratemetés képeit láthatjuk. Radnótiról 1941 után nem készültek képek. Gyarmati Fanni 1946. augusztus 12-én felkereste Abdánál a Rábca árterét, ahol
a tömegsírt feltárták, de fényképet nem készített. Egy kórót tépett a gödörről, melyet megszárítva egész életében őrzött. Naplót tovább nem írt. Nem volt igazán meggyőződve arról, hogy valóban Miklós testét találták meg. Talán nem akarta elhinni... A két fiatal bájos szépsége, kitartó összetartozása jól nyomon követhető a képekről.





A kötet szerkesztője, Krähling Edit irodalomtörténész, az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattárának kutatója. Igényes, ízléses válogatás jött létre, a Napló sok szereplője megelevenedik
a Radnóti házaspár élete mellett. Irodalmi csemege ez a kötet.







Ha kedvet kaptatok a kötet beszerzéséhez, itt akciósan megtehetitek:

a Jaffa Kiadó oldalán ITT postaköltség nélkül, kedvezménnyel megrendelhető!






Jaffa, Budapest, 2016
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155609749









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése