2016. december 2., péntek

Twin Peaks

Mark Frost: Twin Peaks titkos története




                                                                                           





"A baglyok nem azok, amiknek látszanak"







A Twin Peaks igazi kultsorozat lett, már megjelenése idején. Erről önmagában is lehetne egy újabb (sokadik) könyvet írni, vagy végigbeszélni, értelmezni csodálatos képi világát, dramaturgiáját. Lehetne találgatni, hiszen nincs még egy annyira összetett, bonyolult sorozat, mint a Twin Peaks. Sejtelmesen misztikus zenéje pedig mindenki fülében ott van, aki egyszer is hallotta.



A Twin Peaks egy művészi igényességgel elkészített amerikai televíziós sorozat, amit David Lynch
és Mark Frost neve fémjelzett. Az 1990-es évek egyik legsikeresebb tv-műsora volt, mozi film is készült belőle. Amikor 2014 végén bejelentették, hogy hosszú idő után a sorozat tizennyolc résszel folytatódik hatalmas öröm kísérte a rajongók részéről, és igen nagy várakozásal várjuk azt.




A könyv gyönyörű, valóban olyan, mintha tényleg egy igazi FBI akta lenne az olvasó kezébe.
A Twin Peaks-akta egy hatalmas kirakós, aminek darabkáit újraértelmezhetjük egy titokzatos Archivista segítségével. Az ő lapszéli bejegyzései legalább olyan izgalmasak, meglepőek tudnak lenni, mint az eredeti akta. Inkább szól a NAGY TITOK-ról, mint csak Twin Peaksről. Cooper feljegyzései is érdekesek lettek volna, amire utalások vannak.

Az persze nem hátrány, sőt, javallot, hogy akik jól ismerik a sorozatot, azok fogják igazán ezt értékelni, nekik készült. A cselekmény nem annyira kézzelfogható, talán csak hidat képez a második évad és a leendő új részek között. Az olvasót persze a nagy kérdés foglalkoztatja, elsődlegesen talán erre vár végre választ, ezt akarja kinyomozni, és a rejtélyt megfejteni: ki is ölte meg Laura Palmert?
A középiskolás lány brutális halálával vette kezdetét a nagy titok, ez volt a történet kiindulópontja.


„Laura Palmert 1989. február 24-én ölték meg Kanadától 5 km-re délre, Idahotól 10 km-re, 
a Washington állambeli Twin Peaksben. – Cooper FBI-ügynök a diktafonba -



Az olvasó részese lehet ennek a sorozatos titkoknak, mert egyik, hozza a másikat: Az egész könyv úgy épül fel, mint egy nyomozati akta ("fejezetek az FBI titkos ügyeiből"). Van benne minden, mi szem-szájnak ingere: sok titkosított irat, korabeli újságcikkek, naplóbejegyzések, fotók, ami eléggé valósághűvé teszik a regényt. A gazdag és alapos képanyaga valóban kiemelkedő. Twin Peaks lakói különös helyet foglalnak el a történetben. A kisváros, ahol a titkok születnek, ahol senki nem az, akinek elsőre látszik. Érdekesség, hogy néhány mellékfigura kerül most középpontba. A szálak itt érnek össze, ide vezet az amerikai történelem sok rejtélyes esetének háttere. Hinni kell valamiben, nem?


A Twin Peaks inkább szólt a természetfelettiről és misztikumról, mint a sci-firől. Persze a fikció és
a valóság nagyon jól van összemosva a könyv lapjain: indián szellemvilág, Roswellt és a titkos ufó-ügy, vagy a bukott Nixonon át L. Ron Hubbardig. Nekem az ufós rész már túl nagy kitérő volt. Mi fog kibontakozni, mit rak össze az olvasó a hatalmas adathalmazból, az egyéni megítélés kérdése lesz.

Aki arra számít, hogy Mark Frost most mindent elárul, lerántja a lelplet a sorozatról és valami
egészen misztikus dologra derül fény…nos az csalódni fog. Talán a hátsó borító is túl sokat ígér.
Ez remek figyelemfelkeltő a harmadik évad elé, néhány kellően fontos, de apró háttérinfóval, ami
nem árul el sokat az újabb részekről, ahogyana régebbiekről sem. A könyv sok helyen hozta a sorozat hangulatát és humorát is. Persze kötelező darab minden TP rajongónak, és akik figyelemmel követik David Lynch munkásságát. A könyv kivitele pazar, ez tagadhatatlan. Mint egy hasznos kézikönyv, van egyfajta varázsa, ami fogja, beszippantja az olvasót ebbe a különös világba.

Mi lett Cooper-ügynökkel, mit tudnak, vagy nem a baglyok és van-e köze Twin Peaks-nek az ufó-mániához, de legfőképpen Kennedy halálához? Ezek és a többi titok a sorozat újabb részeiből kiderül. Vagy nem...








Athenaeum, Budapest, 2016
368 oldal · ISBN: 9789632936147 · Fordította: Veres Mátyás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése