2016. december 5., hétfő

Boszorkánykör

Bányai D. Ilona: Boszorkánykör 





                                                                             











Kissé megilletődve, szinte zavarban vagyok. Bevallom, ez volt az a könyv idén, ami leginkább meglepett! A csábos, mondhatni "trendi" boszi a borítón és a meseszövés egészen hatásos egyvelegét átszőtte a meglepetés ereje.



Bányai D. Ilona munkásságából eddig két novellához volt szerencsém. Több év távlatából is emlékszem ezekre a kis remek gyöngyszemekre. Érdeklődésemet fokozta a téma. Történelmi regény, de nem úgy, ahogy várható vagy éppen megszoktuk. Működik és hiteles a keret, a hangulat, a kor ismert alakjai is megjelennek, a főszerep mégis a kisembereké. Egészen pontosan három nő története fonódik össze a regényben.
Lenyűgöző meseszövése,olvasmányos stílusa és a csipetnyi bűbáj mellé valami varázstintát használhatott az írónő. Elvarázsolt, kikapcsolt, feltöltött. Pontosan úgy, mint régen, amikor nagymamám mesélt nekem. Rafináltan csavaros, fordulatos történetbe gyúrta össze a három fiatal lány sorsát. Három nő, három különböző sors, karakter. Életszerű, és mégis mai mondhatom.



A könyv fülszövegéből:

Egy Tokaj melletti kis faluból három nő keveredik Szent Iván éjjelén a közeli Öreg-erdőbe: egy tehetős gazda boldogtalan felesége, a falu kondásának nincstelen, de talpraesett lánya, és egy apátlan-anyátlan árva, aki évek óta kénytelen elviselni mostohája kegyetlenségét. Mindhármuk lépteit a végső kétségbeesés vezérli, és nem is sejtik, hogy sorsuk hamarosan összefonódik és örökre megváltozik.


Mi is történik 1465-ben azon a bizonyos Szent Iván éjjelen? Három hősnőnk alakja bontakozik ki
a történetben az erdő sötétjéből, és fonódik egybe a véletlen folytán. Terka igazán huncut, pajkos,
de naiv kislány még, a mostohája mellett nevelkedik. A mesék legkisebb lánykája, aki valójában
talán álruhás királylány.

Rózsa, aki az egyik kedvenc szereplőm lett rátermettségével, talpraesett ügyességével alakítja szerencséjét. Panka félénk, aki szenved és tűr, részeges, erőszakos férjétől. Ugye, ismerős élet helyzetek ezek, napjainkban is? Mellé sötét titkokra derül fény.


A történet csavaros részéhez tartozik egy kémkedés, egy aljas gyilkosság, titkos kincs és pincebörtön, egy kikapós molnárné is. Mellé egy kis misztikum, erdei varázslat, ami inkább tudás, a gyógynövények ismerete. A Felvidék urai
a Perényiek. Az ő érdekeit veszélyezteti a Mátyástól egyre nagyobb hatalmat kapó Szapolyai Imre, aki Tokaj várának ura.

Az ármánykodásokkal törvénytelenül próbálnak előnyt kovácsolni és hatalmukat erősíteni. Szapolyai felesége Bebek Orsolya ugyan mellék szereplő, de okos nő lehetett, méltó párja férjének. A történetben erős szín, remélem még jelenlétével tovább színesíti a képet. Szerelmükről néhány mondatban olvashatunk.


A regény mesés hangvétele mellé mindentudó, erdei füvesasszony, bukott, a falu közösségéből kirekesztett, ám segítőkész nő mellett a harácsoló mostoha és a falu papja is megjelenik, adva némi humort a cselekménynek. A kibontakozó titok és a három nő élete egybefonódik, adódnak izgalmas helyzetek. Szapolyai katonái, az udvari mulatságok, életképek mellett lassan az igazság is napfényre kerül.

A stílusa megfogott, olvastatta magát. A népmesék, regék és mondák hagyományait gyúrta össze nekünk az írónő egy kerek történetté. Olyan sok váratlan, meglepő fordulatot tartalmazott, hogy
hol egy korabeli, történelmi krimi képei jelentek meg, hol pedig egy romantikus, szerelmes vágyakozó-álmodozásban volt részem. Léleksimogató, kedves történelmi mese a kisemberek diadaláról, kitartásról és az igazság győzelméről. Három különböző, de erős karaktere jól megrajzolt.
Tetszett, hogy véres, kardozós, harcolós képek nélkül is egy színes és fordulatos történetet kaptam Mátyás korából. Jó volt olvasni a hétköznapok hőseiről. Várom a folytatást, vajon, ki kivel leli meg
a maga boldogságát, hová kanyarodik a három nő további sorsa? Izgalmas, lendületes történet volt, igazi kikapcsolódás. Nem csak női olvasóknak okozhat kellemes perceket a regény.






                                       
Bányai D. Ilona:
első önálló regénye a Boszorkánykör a Gold Book Kiadónál jelent meg. ITT megrendelheted kedvezménnyel.


































Gold Book, Debrecen, 2016


312 oldal · ISBN: 9634263951


Borító: Csikász Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése