2023. szeptember 18., hétfő

Úgyis ​megtalállak

 


Harlan Coben: Úgyis ​megtalállak



                                                   




"Egy apának az a feladata, hogy megvédje a fiát."




Harlan Coben amerikai krimiíró neve garancia a gyors és fordulatos, sötét háttérrel megírt történetekre. Most is egy klasszikus Coben-regényt kapunk. Az évek alatt a stílus néha változott, de ezúttal a gyökereihez tért vissza a szerző. Az utóbbi néhány évben megjelentek egyik legjobbja ez a krimi. Hamisítatlan Coben krimi.

Főhősünk David Burroughs eddig öt évet töltött le három éves fia meggyilkolásáért kiszabott büntetéséből. David, aki hajlamos volt alvajárásra, nem emlékszik tisztán a végzetes éjszakára. Csendes megadással, beletörődve a megváltoztathatatlanba, elfogadja sorsát, pedig előző élete maga az amerikai álom volt. Felesége ismert orvos, de a házasságuk mégis zátonyra futott, ami így a tragédiába torkollt.

Davidnek a börtönben egy napon látogatója érkezik, egykori sógornője személyében. Reachel volt oknyomozó újságíró, jó sztorit sejtve egy fotót mutat neki. Ez felzaklatja a férfit és beindítja az eseményeket., minden addigi előzményt fejre állítva. David váratlan és különös segítséget kap, megszökik a börtönből, és fia keresésére indul, igazát bizonyítva. Ez a fotó több más lavinaszerű eseménysorozatot indított el, az olvasás valódi hullámvasút lesz. Hamar kiderül, valóban jó volt a megérzése, él a fia, a koronatanú hamisan tanúskodott. A miértekre is sorra választ kapunk, miközben a családi titkok mélyére merülünk. Coben moralizál az apa-fiú kapcsolatról, ezt több aspektusból ábrázolja. Néhány remekbe szabott utalás is felbukkan az előző regényekre, megtűzdelve filmes háttérrel. David és beteg édesapja mellé felvillan a háttérből lassan kibontakozva egy gyermekekre specializálódott segélyszervezet. Hatalom és rengeteg pénz áll mögöttük. 

                  
A fordulatok sorozata elképesztő, az idegek pattanásig feszülnek. Az igazi Coben-rajongók se perc felfalják ezt a krimit. Coben nem okoz csalódást. Késő éjszakáig fent maradtam, tudni akartam az igazságot. A krimi érzelmeket megmozgató, drámai, kiszámíthatatlan és pörgős. A sok eseményszálból mesterien sodort egy jó krimit Coben mester.

A pénz mellé számtalan erkölcsi kérdés is felmerül. David egyedül küzd az igazáért, ami egyre félelmetesebb és meglepőbb. Minden Coben-jellemzőt tartalmaz a krimi, amelyet a régi rajongók elvárnak, és az új olvasók is tuti imádni fogják: lendületes akciók, extrém helyzetek, színes és jól felépített karakterek, több rétegből kibontakozó drámai családi pillanatok, és rengeteg fordulat.

A történetben Max és Sarah, az FBI ügynökei üldözik kitartóan és elkeseredetten Davidet. Egyik karakter sem volt szimpatikus, de ez semmit nem von le a krimi izgalmaiból. Semmi sem akadályozza meg Davidot abban, hogy megtalálja a fiát. Elszánt, elkeseredett, szenvedéllyel küzd a fiáért, és az igazságért. Ezt a cím is jól kifejezi. Coben kiváló író, pedig sokadik krimijénél tart. Edgar-díjat, Shamus-díjat és Anthony-díjat is elnyerte Ő az első író, aki megkapta mindhárom rangos elismerést.


ITT kedvezménnyel megvásárolható a krimi! 

        
HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. 1962. január 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban.

Több mint húsz nagy sikerű regényt írt, közülük az utolsó hat felkerült a The New York Times bestsellerlistájának első helyére. Műveit negyvenhárom nyelvre fordították le, és közel hetvenmillió példányt adtak el belőlük. Az idegenből a Netflix készített sorozatot. Jelenleg Ridgewood városkában él családjával. 








Jaffa, Budapest, 2023
349 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634757825 Fordította: Szécsi Noémi 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése