2024. október 13., vasárnap

Kéksötét

 



Paula Hawkins: Kéksötét


              








Paula Hawkins újra és újra meglepi az olvasót, az emberi psziché mélyére utazhatunk új krimijével. Az aprólékos, szépen megírt és intenzív történet egy izgalmas rejtélybe csomagolva bontakozik ki előttünk. Igazán egyedi, eredeti a felütés, kiválóan indul a történések sora. Ez behálózza és fogva tartja végig az olvasót. Fontos, hogy Paula Hawkins új thrillerét Magyarországon olvashattuk először a világon.

Hawkins krimije erős kezdésével, sötét atmoszférájával, és különleges helyszínével megfogott. Bár anno nem lettem rajongója a Lány a vonaton esetében, most kíváncsian vártam mi fog történni, miféle titkokat rejt a magányos sziget és különc lakójának élete. Végig van a krimiben egy hitchcocki feszültség, amitől a képzelet beindul. A cselekmény igazán csalóka… Paula Hawkins nagyon ért a hangulatteremtéshez. 


      
A Kéksötét szereplői mérgezőek, öncélúak és önbecsapók. Nehezen barátkoztam meg velük, mindenki titkol, hordoz valami nyomasztót a múltból, de talán ettől reálisabbak. Paula hús-vér szereplőket alkotott. A magány, a vágy és az árulás készteti őket tetteikre, és ott van az a nyugtalanító érzés, hogy ha minden kiderül, milyen hatással lesz a jelen sorsukra, ha összeomlik a gondosan felépített hazug valóság. A rejtély különböző rétegei tárulnak fel lassanként előttünk. Az emberi csont Vanessa szobrában, jó indítás, majd a már halott nő életének titkai is sok érdekességet adnak. A krimi a művészek világába vezeti olvasóit. 

A múlt és a jelen lassan összeér. A naplóbejegyzésekből, régi levelekből kezd kiderülni, mi is történt valójában az elzárt szigeten. Három ember sorsa fonódik egybe a titokkal, ahol lassan ismerjük meg a szereplők háttér-történetét. Vanessa húsz éve nyom nélkül eltűnt férjének sorsa is még borzolja a kedélyeket. 



A Kéksötét egy melankolikus, mégis intenzív krimi, kifejező és találó borítója egyből megragadott. Az elejtett utalások, apró nyomok a végére adnak megoldást az eltemetett titkokra. Érdekes volt egy már halott gyanúsított múltját feltárni, mire az igazságot kimossa a tenger. A zárt sziget, az árapály miatt kitűnő helyszín. Paula Hawkins kreativitása, a szereplői megszállottsága megmozgatják és fogva tartják az olvasó lelkét. Egy több szálon futó, feszültséggel teli csavaros krimit olvashattam. Ajánlom minden krimikedvelő olvasónak és Paula rajongóinak.



ITT kedvezménnyel megvásárolható a krimi!






             
Paula Hawkins Zimbabwéban született, és 1989-ben költözött Londonba. Könyvei sikere előtt újságíróként dolgozott. A lány a vonaton 2015-ben, A víz mélyén pedig 2017-ben jelent meg, előbbiből 2016-ban listavezető amerikai film készült. 

Könyvei világszerte több mint huszonhét millió példányban keltek el. A lány a vonaton 2015 legjobban fogyó könyve lett, és a könyvkiadás szinte minden rekordját megdöntötte: negyvenhat nyelvre fordították le, ötven országban jelent meg, több mint száz hétig nem került le a New York Times bestsellerlistájáról – ebből negyven hetet a lista élén töltött.




Magnólia, Budapest, 2024
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635983209 · Fordította: Török Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése