2024. október 1., kedd

Versek

 




Jón Kalman Stefánsson: Versek





                               








Amikor 2018 tavaszán először került a kezembe Jón Kalman Stefánsson regénye azonnal megfogott az írói stílusa. Filozófikus, merengő, mégis humorral átszőtt regénye A halaknak nincs lábuk, Patat Bence fordításában azonnal megfogott. Azóta is egy élmény minden kötete, igazi felüdülés a léleknek, belemerülni az általa teremtett világba.


   
Régóta nagyon vártam, reméltem meg fog jelenni egyszer a verses kötete is. Most a Typotex Kiadó ezt is elhozta nekünk, amiért hatalmas elismerésem. A talán legismertebb regényfolyama a Menny és pokol trilógia olvasása után éreztem, a verseire is igazán kíváncsi lennék. Jón Kalman töretlen népszerűsége öröm, igazi "írósztár", ezért is volt a 29. Könyvfesztivál díszvendége. Erre az alkalomra jelent meg a Versek kötete.

A kötet igazi esszenciája az eddig megjelenteknek, több kötetből a legjobbak kerültek kiadásra. Az útkeresés folyamata, az irodalomra való rátalálás olvasható ki ezekből. A lírai hang, a hangulatos természeti képek itt is megjelennek. Az élet értelme, az élet-halál kérdése, a gyász feldolgozása már ott és akkor, fiatalon is alap kérdés volt a szerzőnek. Nem meglepően komorak, sötéten merengőek, de érzelmekben bővelkedőek a versek nagyrésze. Kifejezően rövidek, vagy hosszabban elmélkedőek, találó megállapításai ma is helytállóak, megidézi az olvasóban az "aha" érzést. 
Az olvasás során végig átjárt valami nyugalom, vigasztaló, boldogító érzés. Izgalmas volt megismerni Jón Kalman korai érzéseit, gondolatait. A vers mindig egy intim vallomás szerintem, ez érezhető itt is. Ezek a versek történeteket mesélnek el, és tele vannak mély érzésekkel. Koránt sem "papírpocsékolás", ahogyan egyik korai olvasója gondolta.


Jón Kalman látásmódja kétség kívül érző, eredeti, egyedi. Katartikus élmény Őt olvasni, hallgatni. Mikor és hogyan kezdődött minden? Az oda vezető út rögös, de eredményes. A fiatalok hely keresése, a felfedezés, mi dolgunk van a világon izgalmas pillanatairól olvashatunk. Örömmel olvastam a zenei hatású verseket is. Család, összetartozás, érzelmek kavalkádja vár ránk. Odafigyelni a másikra, megbocsátani, ölelni, szeretni, hisz egy életünk van... és az egy pillanat csupán.

A kötet bőséges utószóval Jón Kalman jobb megismerésére ad alkalmat. Személyes élmények, életének meghatározó pillanataival, az irodalmra való rátalálással közelebb kerülhet az olvasóhoz. Bár a Versek egy vékonyka kötet, mégis fontos, fajsúlyos darab az életműben. Az év egyik legkedvesebb és legjobb kötete lett számomra ez a válogatás, Egyed Veronika fordításában. 
Csak ajánlani tudom minden olvasónak, rajongónak, hiszen remek kiegészítés a regények mellé.





Kedvezménnyel ITT megvásárolható a kötet!




   
Jón Kalman Stefánsson 1963. december 17-én született Reykjavíkban. 12 éves korában Keflavíkba költözött, ott élt 1986-ig. Dolgozott kőművesként, mészárszéken, halfeldolgozóban, egy nyarat rendőrként a keflavíki reptéren, később pedig középiskolai irodalomtanár és könyvtáros lett. Első verseskötete 1988-ban jelent meg, novellákat és regényeket ír. Háromszor jelölték az Északi Tanács Irodalmi Díjára, 2001-ben, 2004-ben és 2007-ben. Himnaríki og helvíti (Menny és pokol)-trilógiáját tucatnyi nyelvre fordították le.
A Typotex Kiadónál jelent meg a Keflavik-duológiája, 2021-ben a Nyári fény, aztán leszáll az éj műve, majd a Csillagok sercegése került a hazai boltokba.

Kép: saját fotók




Typotex, Budapest, 2024
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634933113 · Fordította: Egyed Veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése