2024. október 21., hétfő

Egy ​város legújabb titkai

 



Kordos Szabolcs: Egy ​város legújabb titkai





                               














Harmadik remek válogatásával jelentkezik Kordos Szabolcs Budapest látnivalóiról. Az új kötetbe harminc különleges épület története került, Huszár Dávid pazar fotóival kiegészítve.


Szórakoztató és informatív élményt ad a kötet, rengeteg új és érdekfeszítő, izgalmas háttérinformáció van a történetekben. Megelevenedik Budapest történelmi múltja, régen élt hírességek, épületek és lakói sorsa, de felvillan a jelen is. A szerző történészekkel, írókkal, rokonokkal, bérlőkkel, építész szakértőkkel beszélgetve eleveníti fel az ikonikus épületek történetét, lakóinak életét. A főváros számos szegletét, közismert épületeinek izgalmas, vagy éppen elfeledett titkait tárja elénk a szerző. A város történelme, legendái között kalandozhatunk. A stílusa könnyed, olvasmányos, amihez a remek fotók adnak kivételes élményt.


Elsőnek egy nyolcszáz évvel korábbi, mára elfeledett település, Kána nyomait kutathatjuk. Az eltemetett, elfeledett Kána története valóban izgalmas és meglepő. A Grand Hotel Royál történetében a szerelem is fontos elem, Krúdy Gyula jóvoltából. Nemrégiben olvastam egy hazai krimit, aminek cselekménye a Gellért Szálloda előtt lévő hidroplán kikötőből indul. Nos, itt most a flotta teljes korabeli megszületése, működése feltárul előttünk. Igazán szuper lehetett ez a lehetőség akkoriban Bécsbe vagy a Balatonra utazni.


A másik legmegkapóbb a Westend története volt számomra. A mára már 25 éves bevásárlóközpont valójában város a városban, látványvilága még mindig elképesztő. A korszak kiemelkedő és meghatározó pillanata volt a megnyitása. Meglepő volt, hogy alig tizenhat hónap alatt épült fel. A tervezőjével, Finta Józseffel készült interjú a kötet végén sok részletre világít rá. Az év elején elhunyt építész egyik utolsó interjúját olvashatjuk a kötetben. Ő tervezte többek között a Teve utcai rendőrpalotát is.


Kiemelkedő volt ismét az irodalmi, művészeti rész is. Olvashatunk Ady első és egyetlen otthonáról, Benedek Elekről, Babits Mihály agglegénylakásába is beleshetünk, barangolhatunk a korszak nagy sztárja, Honthy Hanna pazar villájában, vagy a Madame Tussauds panoptikumának helyt adó épület története is megelevenedik előttünk. Jókai szerelmi fészke vagy Budapest vőlegénye is felbukkan a könyvben.
Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas, legendás művész, feltaláló alakja és története kel életre a kötetben. Ezek szorosan összefonódtak az épületek, paloták sorsával. Olyan helyek ezek, ahol naponta elmegyünk, és alig tudunk róluk valamit. Nem csak érdekességeket, háttérinformációkat, de honismereti tudást is kapunk. Megannyi érdekességre derül fény ismét az oldalakon. Kordos Szabolcs alapos kutatómunkát végzett. Régi újságok, naplóbejegyzések, levéltárak anyagait használta fel. Varázsa van a múltunknak, érdemes megismerni.  Imádtam olvasni Gül Baba sorsát, vagy Richter Gedeon kutatásairól, de Ganz Ábrahám tragikus élete is elgondokodtatott. 

Mindenkinek ajánlom (és az előzőeket is), aki szeretne elmerülni Budapest múltjában, megismerné a csodás és különleges paloták, épületek történetét, lakóinak múltját. Élmény volt a szépséges kivitelű, csodás képekkel illusztrált kultúrtörténeti csemegének is tekinthető könyvben beutazni, felfedezni ezeket a fővárosi helyszíneket.


ITT rendelhető a könyv kedvezményel!




                  

Kordos Szabolcs (42) tíz riportkönyv, az Egy város titkai című kötet, és több ezer cikk szerzője. Dolgozott a repülőtéren, újságíróként és lapszerkesztőként, jótékonysági szervezetnél, élt Észak- és Dél-Amerikában, jelenleg pedig egy kommunikációs ügynökség társtulajdonosa.







XXI. Század, Budapest, 2024
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635685530 Fotók: Huszár Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése