2024. október 5., szombat

Rohadjon ​meg az összes

 




Schillinger Gyöngyvér: Rohadjon ​meg az összes





                                     









Hatásos címével és igényes borítójával azonnal felkeltette a figyelmem Schillinger Gyönyvér első regénye. Azonnal tudtam és éreztem, ez kell nekem! Nem csalódtam, nagyon erős, ütős bemutatkozás lett. Az idei évben ez a második ilyen izgalmas meglepetés, első könyves bemutakozás számomra. Az előző, szintén a Kalligramnál megjelent Biró Zsombor Aurél Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek autofikciós regénye volt. Szeretem, ha az irodalom meglep, letaglóz, megrág és kiköp, miközben szórakoztat és szembe jön velem a saját életem, még ha csak részleteiben is. Mindkét regény ilyen élményt adott.

                
A mai, jelen korunk az emberének sorsa köszön vissza a lapokon. Főhősünk a 47 éves Balázs ügyvéd, míg a fiatal Olga ügyvédjelölt, házasodni készül. Szorongó, idegbajos világunk adja a fő hátteret, megspékelve a régmúlt, nyomasztó családi emlékeivel. (erőszakos, alkoholista anya, testvérkapcsolat hiánya, megfelelés- bizonyítási vágy, romokban lévő családi élet) miközben minden ígéretesen szépnek látszik. A már sikeres ügyvéd, Balázs hagyatéki eljárása ad izgalmakat, a halódó, romokban heverő házassága mellé. Bár felesége Liza, és ő is igyekeznek megfelelni a kihívásoknak, már csak a gyerek miatt is, de ez elég nehezen megy harmónia nélkül.

Rövid, ütős, hangulatilag és érzelmileg hatásos mondatok pattognak előttünk. A főszereplők sorsa valóságos akadálypálya, az életük egy ámokfutás, igazi kihívás. A sikerszakma és a csillogó felszín alatt izzó szenvedélyek és indulatok feszülnek. Az ügyvédi iroda zaklatott-zavaros, korrupt világa is eleven képekkel kel életre. A rideg, kihült családi háttér felerősíti mindezt. Izgalmas volt a testvérkapcsolatról olvasni, a vagyonmegosztás pitiánerségébe belelátni. (mennyi ismerős, fájón szomorú pillanat!). A halott anya még mindig meghatározó, erős jelenléttel bír a szereplők jelenére. Mindehhez a regénybeli Kazincbarcika sivár vidékisége tökéletes háttér. A szomorú valóságot ábrázolja ez a könyv, ami szívszorító és nyomasztó is egyszerre. Fura módon mégis élmény volt olvasni. 

A párkapcsolati problémák csak hab a tortán, az anyákhoz fűződő viszony ambivalens érzéseket ad, Olga életének is meghatározója. A feldolgozatlan traumákat meddig cipeljük magunkkal? Milyen lelki terheket pakolnak ránk a szüleink? Feszes, sodró történet, nagyon mai, ismerős életképekkel. Üde, friss szókimondó szövege viszi az olvasót, ismerősen adja vissza a mai magyar valóságot. Szomorú rohanás, megfelelni és bizonyítani vágyás hajtja a szereplőket, miközben a párkapcsolataik kiüresednek, elfelejtenek élni. A történet nem csak érdekes, de elgondolkodtató is. A bizalom és a boldog élet hiánya fájó, marad a stressz és a szorongás a szereplőknek. A dühös, szókimondó, mégis talán elkeseredett szöveg kiált a megváltásért, a nyugodtabb, odafigyeléssel és igazi érzelmekkel való kapcsolatokért. Amikor nem a pszichológus díványán kapunk, vagy nem az alkohol ad feloldozást.

Schillinger Gyöngyvér lecsupaszított egyszerű mondatai kifejezően jellemzőek napjain valóságára, a sorsfordító pillanatok, kegyetlen valósága sajnálatosan szomorú képet tár elénk. Izgalmas, az év egyik jelentős bemutatkozása, várom a következő alkotást.




ITT megvásárolható a regény kedvezménnyel! 
















Pesti Kalligram, 2024
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634684930

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése