2024. október 6., vasárnap

Zárt ​ajtók mögött

 



J.D. Barker: Zárt ​ajtók mögött





                                               







Sok rajongója várta már, hogy ismét önálló kötettel jelentkezzen J. D. Barker. Tény, hogy a 4MGY trilógiával Barker valóban elég magasra tette azt a bizonyos lécet. A Pettersonnal közösen írt kötetei pedig elég megosztóak lettek. Most végre itt az új krimi, Barker visszatért!


Ez egy gyors, izgalmas olvasmány, az író nagyszerű történetmeséléssel köti le az olvasó figyelmét. A krimit tragikus látleletnek is olvashatjuk egy, a napjainkat meghatározó jelenségről. A történet középpontjában egy házaspár, Brendan és Abby áll.
Jellemzően mindennapos problémával Brendan és Abby párterapeutához fordulnak, mert a házasságuk kihülőben van. A terapeuta rögtön a dolgok sűrűjébe kérdez, és olyan javaslatot tesz nekik, ami fenekestől felforgatja, megváltoztatja életüket. Azt javasolja, hogy töltsenek le egy Édes és Pikáns nevű alkalmazást, aminek már világszerte 1 milliárd tagja van, és segít a pároknak kalandra találni, és újraéleszteni vagy feldobja haldokló kapcsolatukat. Itt aztán ahogy kell, semmi nem úgy alakul, ahogyan várják szereplőink. Az alkalmazás kezdi uralni és irányítani az életüket. Ez a történet tényleg elgondolkodtat. Mennyire támaszkodunk, függünk a technológiától, mennyire befolyásolja életünket a kütyük és alkalmazások világa? Ha nem félsz a sötét, meredek témáktól, érdemes nekivágnod, tuti nem hagy közömbösen a krimi.


 A Zárt ajtók mögött igazán profi munka, az olvasó csak kapkodja a fejét a filmszerűen pörgő jelenetek alatt. Az események elszabadulnak, titokzatos erők irányítják a párt. A háttérben váratlan és meglepő gyilkosságok történnek, szédítő sebességgel visz a történet. Barker nagyon tud feszültséget teremteni. A könyv első fele hatásos és lendületes, nagyon szuggesztív, remek dramaturgiával működik. Az atmoszférája igazi adrenalinlöket. Aztán egyre bonyolódik, a telepített applikáció veszi át az irányítást a házaspár élete felett. Abby drasztikusan megváltozik a történet során. Ezt túlzásnak, hihetetlennek éreztem. A cselekmény továbbra is összetett, dinamikus, elképesztő dolgok történnek. Letehetetlen a krimi, a téma -sajnos- kifejezetten aktuális. Kitér a krimi a személyes és intim kapcsolatok természetére, a barátságra, a hűségre is. Szerintem képtelenség úgy olvasni a történetet, hogy nem gondolkodik azon az olvasó, mit tenne egy ilyen helyzetben.
Mégis kicsit úgy érzem túl van írva, a második rész már korántsem rántott be, nem faltam az oldalakat, itt már csak sodródtam a szereplőkkel, mint mondjuk a Szíve helyén... esetében, pedig az 700 oldal. Az eleje annyira egyedi, ígéretes volt, majd ez a varázs némileg eltűnt.
A Zárt ajtók mögött kifejezetten pikáns, fülledt erotikával megszórt krimi. Kimondottan a jobb krimik közé került nálam, ha nem is érte el azt a hatást, mint a már említett alkotásai. Vitathatatlan, hogy J. D. Barker napjaink egyik legjobb krimi írója. Elképesztett ezt a regény, a megelevenített elektronikus világ, ami valójában félelmetes. Ezeket a modern paranoiákat mi teremtjük saját magunknak... érdemes kikapcsolni kicsit ezeket a kütyüket, mert elszakadunk a valóságtól.


Ha szereted a rengeteg akciót, a gyors és dinamikus tempót, a fülledt erotikával megfűszerezett krimit, ez a te könyved! Ajánlom a néhány oldalas szerzői utószót is elolvasni, sok érdekességet elárul benne Barker, nem csak a krimi keletkezéséről. A könyv bemutatójára az idei könyvfesztiválra hazánkba érkezett J. D. Barker. Remélhetőleg jön még máskor is hozzánk.




ITT beszerezhető kedvezménnyel a regény.









                              

J.D. Barker számos könyv, például a Dracul és A negyedik majom-trilógia szerzője. A regényeit két tucat nyelvre lefordították, és elkeltek a megfilmesítési jogaik is. Barker a New Hampshire-i tengerparton lakik feleségével, Daynával, és lányukkal.







Agave Könyvek, Budapest, 2024
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635983179 · Fordította: Abrudán Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése