2024. október 12., szombat

DEUS

 



Sigrídur Hagalín Björnsdóttir:
DEUS




                                     






"Szerintem a jövő mindig is elég ijesztő volt, mondta. De az élet mégis valahogy megy tovább."





Sigríður Hagalín Björnsdóttir negyedik magyarul megjelent regénye, a Deus.
Számomra nagyon érdekes az a kérdéskör, amit körbejár a regény, többrétű és mély mondanivalója van.
A szépirodalom izgalmas eszközével a valós problémák kezelésére irányítja a figyelmet. Egy olyan valóságba csöppenünk, amely kissé utópisztikus.
A mesterséges intelligencia már most kezd erősen hatni az életünkre. Elképesztő, kegyetlen jövő elé nézünk. Sigríður Hagalín Björnsdóttir ismét egy különleges, aktuális témát dolgozott fel új regényében. Idézve a fülszövegből: "Érdekes időket élünk." 
A kötet bemutatója a Könyvfesztiválon volt, amelyre ismét hazánkba látogatott a népszerű izlandi szerző. Mind a beszélgetést, majd a dedikálást nagy tömeg várta, jelezve Sigríður itthoni népszerűségét. Kivételes, elbűvölő  személyiség, jó volt újra találkozni vele. 


Nehéz spoilerek nélkül írni erről a könyvről, a szereplők sorsa egymásra épül. Ezeket valós hírek, a világban zajló történések szakítják meg, amelyek izgalmas, valóságos hátteret adnak. Tömeges madárpusztulás, a majmok istenhitére utaló jelekről, vagy kardszárnyú delfinek támadásáról is híreket kapunk, hogy csak a legizgalmasabbakat emeljem ki.


A regényben három különböző ember története fonódik össze. Sigfús, a költő sorsa kisiklik, elveszti az uralmat élete irányítása felett, amikor egy hajnalon rátalál Istenre. A versek, a költészet hatalma erős és kifejező a történetben.
A magányos tinédzser Ísabella mély és bonyolult érzésekkel küszködik, társai által elkövetett iskolai bántalmazás áldozata. Helyét keresi a világban. A lány élete látványosan megváltozik, karaktere végre önmagára talál a regényben, amiben Sigfús is szerepet kap. Vele nagyon szimpatizáltam, drukkoltam, hogy legyen végre önbizalma, álljon a lábára, önmaga irányítsa a sorsát. Ísabella története egyszerre gyönyörű és fájdalmas.

    
Harmadik hősünk a munkanélkülivé lett újságíró, Andri Már. Új kihívás elé néz, amikor élete összefonódik a DEUS Technologies nevű innovatív vállalkozással. A vallás és a mesterséges intelligencia összefonódása döbbenetes volt számomra. A vizionált jövőkép nekem elég sötét, bár jól hozza a futurisztikus atmoszférát. Néhol bizony Spielberg 2001-es filmje jutott eszembe, ami mára közeli valóság.
 
A Deus egy rövidke, gyorsan olvasható és rendkívül elgondolkodtató, szórakoztató könyv napjaink valóságáról, ami meglepi olvasóit. Félelmetes és közeli valóság képét vetíti előre, ami életünk irányítása felett átveszi a hatalmat. A vallás kérdése mindig megosztó és sok vitát generál. Kitűnő a jellemábrázolás, maga az írás, a stílus pedig fantasztikus, megfogja és beindítja a képzeletet. A befejezés, a karácsony misztériuma tökéletes lezárást ad. Tetszettek a versek, amelyek az izgalmas háttérhez sok mély érzelmet generálnak az olvasóban. Érdekes és fontos kérdéskört jár körbe a történet. Egy csodálatos utazást tehetünk az érzelmek hullámvasútján ebben a regényben. Patat Bence neve garancia, ismét remek fordítással ajándékozza meg az olvasót. Érezni a tökéletes összhangot a szerzővel és a történet mondanivalójával.




A Cser Kiadónál ITT megvásárolható kedvezménnyel a könyv, ahol néhány dedikált példány is akad még! 







      

Sigríður Hagalín Björnsdóttir: ( 1974. 02.11.)

Az Izlandi Televízió újságírója. a spanyolországi Salamancában és New Yorkban, a Columbia Egyetemen tanult, majd mielőtt visszatért volna Izlandra, Koppenhágában élt és dolgozott.

Korábbi kötetei, A sziget, a Szent szó és a Tüzek komoly figyelmet váltottak ki Európa-szerte, és számos nyelvre lefordították őket.





Cser, Budapest, 2024
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632787732 · Fordította: Patat Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése